Windows 10: Sony OptiArc AD7240 not seen Solved


  1. Posts : 20
    Windows 7 Professional
       09 Apr 2015 #1

    Sony OptiArc AD7240 not seen


    During the install of 10041 I found that it was taking over 10 hours. Forced a reboot and the OS came up. When I tried to run a program install from a CD (non-bootable) the drive did not run. Only a bootable installer (W10) on a clean startup is recognized. I suspecthat W10 keeps trying to find the drive as the drivers should be included.

    Seems that the AD-7240 is known for this behavior, as it was present in earlier versions of Windows. Oddly, I never had a problem with the drive in Windows XP or 7. It is reported on several sites that it does not matter which version of the drive firmware is in place either. The BIOS for the motherboard sees the drive btw. To test further, I installed a Sony DVD-rom drive using a PATA connection and it is seen both in the BIOS and in Device Manager. I will test further when a new SATA DVD Burner arrives.

    Just a heads up.
      My ComputerSystem Spec


  2. Posts : 339
    Windows 10 Pro x86 and x64 dual boot
       09 Apr 2015 #2

    My AD-7241S is seen in Windows 10, although it takes 6 spins to read a DVD, but CDs are ok. Could it be the drive not reading DVDs, try some CDs.
      My ComputerSystem Spec


  3. Posts : 20
    Windows 7 Professional
    Thread Starter
       09 Apr 2015 #3

    Banger:
    Thanks for the suggestion.
    The problem is that Device Manager does not list the drive at all. To make matters more complicated-the only way the drive works is to put the W10 disc in and do an install; once the disc is removed (hours later, btw) the drive will not appear in Device Manager. This is likely an interface issue that both Sony and Microsoft never resolved as to the 7240, which is just fine in W7.
      My ComputerSystem Spec


 

Related Threads
For years ive used sony vegas editing video/audio tool but the lack of extension support is keeping if from being the only tool i use. but long story short i need to add AVI support to sony vegas, I deal with a lot of avi files and vegas cant ust...
this problem started from yesterday and still i couldn't fix it. Everything is just fine but if i try to do something on sony vegas i get blue screen this never happened with me before. I have tried to uninstall and reinstall vegas, uninstall and...
On my PC (running build 10049), when I try to open Sony Vegas Pro 12 it closes when it gets to "Creating Windows". It was working fine a few days ago and I haven't installed any updates. It also works fine on my SP3 running the same build.
so i noticed that sony vegas 13 is crashing whenever i try to render a video. anyone else have sony vegas?
Shades of Sony! in Chillout Room
Lenovo slapped with lawsuit over dangerous Superfish adware | PCWorld Lenovo slapped with lawsuit over dangerous Superfish adware Talk about yer crapware!
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 21:39.
Find Us