Windows 10: Bios refuses to boot from SSD via add in card

  1.    28 Aug 2015 #1

    Bios refuses to boot from SSD via add in card


    Hi I have an old Alienware area 51 which I have upgraded to win10. I have two 500gb sata drives in raid 0 connected via motherboard the raid is via the onboard raid controller. I have installed a new ssd via an add in card. I have installed a clean install of win 10 on the ssd but the bios refuses to boot from this drive it boots from the old drives instead.
    If the old drives are not connected it boots from the ssd. I can see the ssd as a drive when it boots from the old install. If I select ssd as first boot pirority it still boots from the old raid instead and when I go back into the bios the boot order will be switched around. I'm presuming there is no way of fixing this short of wiping the old drives and switching where the drives are plugged in but if there is any help would be appreciated. Wanted to boot with the ssd and leisurely pick through the carcass of the old drives before wiping them eventually.
      My ComputerSystem Spec

  2.    29 Aug 2015 #2

    Use a disk imaging program to image your Raid 0. You can later mount the image and browse to your hearts content.
      My ComputerSystem Spec


 

Related Threads
Migrated OS 8.1 from HDD to SSD . Migration software installed command line in bios "Boot Manager on Disk 1". If I do a format of SSD will bios revert to original without the reference to disk 1. I intend on doing a clean install of Windows 10...
Soo... things have gone from bad to worse. My problem started after windows 10 updated when I shut down my laptop for a quick restart. Windows explorer would crash every second, reopen, then crash again without stopping. I tried a system restore...
Hi My problem is that I can't access UEFI Firmware settings or Boot from USB/DVD in the Advanced startup. They are missing. What can I do? I want to go back to windows 8.1 (Don't have windows.old folder), but it gives me an error when I install it...
I have a Win 7 HTPC with a ASUS F1A75 M-PRO mobo and a AMD cpu which I just upgraded to Win 10. Launched the process from Windows update applet, not the taskbar icon. All went well and the process completed without difficulty. Set up my...
Dual boot 10 & 7 BIOS/UEFI possible issues in Installation and Upgrade
I dual boot to 2 different windows 7 installs. I have my primary for day to day stuff and the second install is for my DAW. I don't want to update the DAW to 10 because of the issues it may cause. I do want to update my primary install to 10. Can...
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 02:37.
Find Us