All accounts Standard when normal boot

  1. Ztruker's Avatar
    Posts : 13,522
    Windows 10 Pro X64 20H4 19042.928
       #1

    All accounts Standard when normal boot


    This is weird. If I boot normally, all three accounts, including the built-in Administrator account become Standard accounts, even though they were all setup as Administrator.

    If I boot to Safe mode or Safe Mode with Networking then they all are Administrator accounts.

    Not a clue what causes this or how to fix it.

    Right now I'm running Windows Repair All-In-One. Will see if that helps.

    This computer also boots to a black screen two out of three times (not always though, sometimes more, sometimes less.). If WRAIO doesn't do the job I'll tray a Refresh. If no joy there then I'll clean install. I have a good Macrium image backup so won't lose anything no matter what I do.

    Anyone else ever seen this?
      My Computers


  2. Posts : 11
    Windows 10
       #2

    Hi Ztruker,
    Yes I had a similar issue, see Duplicate account entries in UAC and other Windows oddities! - Windows 10 Forums
    Only one of my Administrators became User, though. The built-in administrator and another admin I rarely use were not affected, so I could use the second admin to "fix" the "broken" one, by adding it to the Administrators group again.

    Besides, a User account was affected too. It was not in the Users group any longer. It was not in any groups, and it did not even show on the logon screen. I had to add it again to the Users and Home Users groups.

    Both the Administrator and User account that were affected are linked to Microsoft accounts. The other admins (not affected) are local accounts. However, I don't know it being linked or not linked with a Microsoft accout has anything to do with the issue at hand.
    Also, I had recently changed the Computer Name on the PC, and edited something in User Accounts, like adding a "description" to my User account.

    Now everything seems to be working fine. Only thing, in the UAC screen I see two entries for the same admin (the one that became a user and I had to add to admins again), sharing the same name (actually the microsoft account email address) and same password. Only difference, one entry shows the avatar pic, the other is blank.
      My Computer


 

  Related Discussions
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 05:27.
Find Us




Windows 10 Forums