Upgrade Killed My Sound !

Page 1 of 2 12 LastLast
  1. abrogard's Avatar
    Posts : 419
    win10
       #1

    Upgrade Killed My Sound !


    I just ran that Windows Upgrade thing on my system disk to see if it would fix a problem I've got.

    It didn't.

    And now there's no sound at all.

    It's win10, of course and the mobo is an Asus H170 pro using the onboard sound.

    What do you think? Ive got to go back to Asus and find a sound driver?
      My Computer

  2. Caledon Ken's Avatar
    Posts : 24,242
    Windows 10 Pro x64 Version 2004
       #2

    Hi abrogard

    What is device manager telling you about sound adapter?

    Couldn't hurt getting Asus driver.

    Check BIOS to be sure it is still enabled, yes I know you are asking how it would have been shut off. Don't know but it is a simple check.

    When you shutdown windows hold shift key down and click shutdown to get fresh copy of Windows on power up.
      My Computer

  3. spunk's Avatar
    Posts : 2,842
    Windows 10 Pro 64 Bit 20H2
       #3

    You can do a System Restore to a time before this happened.
    Or press the Win key+X and choose Device Manager. Are there any yellow flags next to any devices? If so, right click the sound device with the yellow flag, choose Properties/Driver/Roll Back Driver to a driver that was working.
    Or go to the Asus support download drivers site H170 PRO GAMING Driver+%26+Tools| Motherboards | ASUS USA
    for your board Choose your version of Windows 10 and download the Audio driver.
      My Computer

  4. abrogard's Avatar
    Posts : 419
    win10
    Thread Starter
       #4

    yep, thanks, i did all that and the asus driver didn't seem to help. messing around somewhere - device manager maybe? - i found a choice between two sound things so i clicked on the one not currently being used and since then i've had sound to the headphones, but not to the speakers.

    so that's some progress... :)
      My Computer

  5. Flashorn's Avatar
    Posts : 81
    Windows 7 Ultimate
       #5

    Speakers are external or in the screen ?

    Did the board come with an audio enhance of some kind ? [Nahimik, FX, Realtek...]
    Sometimes, these are linked and control the sound outputs and their drivers are required
    for the outputs to work. Or could have updated drivers on their sites for newer versions/builds
    on Windows.

    If speakers are external,have you tried the Optical output?

    I have lost sound on my external speakers when going from Anniversary to Creators and had
    to update the Nahimic driver on my MSI.


    Flashorn.
      My Computers

  6. spunk's Avatar
    Posts : 2,842
    Windows 10 Pro 64 Bit 20H2
       #6

    Roght click your Volume icon in the TaskBar (ie) looks like a speaker, Select Choose Playback devices. Select Speakers and set them as Default Device.
    You should also have a Realtek icon in your TaskBar next to the clock, here you can also set the Default playback device as Speakers.
      My Computer

  7.    #7

    There is another thread with a similar problem as this one, maybe something useful in it
    to be used here ?

    Cannot access the Sound control panel - Windows 10 Forums
      My Computer

  8. abrogard's Avatar
    Posts : 419
    win10
    Thread Starter
       #8

    spunk said:
    Roght click your Volume icon in the TaskBar (ie) looks like a speaker, Select Choose Playback devices. Select Speakers and set them as Default Device.
    You should also have a Realtek icon in your TaskBar next to the clock, here you can also set the Default playback device as Speakers.
    just did this once and got an error about bad http request or something...... lost it all... one more try...

    thanks for the suggestions but all those things have already been done. my realtek thing is in a pop up black box under a caret by the wifi symbol, but it's all the same.

    the speakers are external, plugged into the green port at the back. where they worked fine for months before this creators update the other day...
      My Computer

  9. Flashorn's Avatar
    Posts : 81
    Windows 7 Ultimate
       #9

    ""Do a system Restore to Anniversary ."" hope it's activated.

    Have you tried to connect the speakers to the Optical ?

    What does the Device Manager say ? Any yellow triangles or gray question marks?

    In Device Manager , have you tried to update the sound drivers?

    Have you tried to update the Realtek driver from their site?

    Realtek

    I hate W10.

    Flashorn.
      My Computers

  10. abrogard's Avatar
    Posts : 419
    win10
    Thread Starter
       #10

    ah.. don't hate it, mate... we're going to be stuck with it.... :)

    I might do the system restore to anniversary - but what's it mean? what's that about?

    device manager shows no problems...

    i didn't do a device manager update but I did do an Asus driver download/install
      My Computer


 
Page 1 of 2 12 LastLast

  Related Discussions
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 01:40.
Find Us




Windows 10 Forums