No Audio Output Device is installed. (Asus U41SV)

Page 1 of 2 12 LastLast

  1. Posts : 24
    Windows 10
       #1

    No Audio Output Device is installed. (Asus U41SV)


    I am using Asus U41SV notebook, I have just change from MBR legacy mode to GPT partition with uefi enabled in windows 10. The installation process is a success, however the audio service was gone. Previously in legacy mode, the audio service is working fine, but when it comes to gpt, it just ends up like this. I need help in fixing this audio issue. Here is a picture of the error in the device manager section.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails No Audio Output Device is installed. (Asus U41SV)-capture.png  
    Last edited by Edwin94; 06 May 2017 at 01:24.
      My Computer


  2. TV2
    Posts : 2,009
    W10 Pro 20H2
       #2

    Could you clarify this:
    "The installation process is a success"

    That could mean that you installed Windows on a clean GPT disk, or it could mean that the conversion process (from MBR to GPT) was successful.
      My Computers


  3. Posts : 24
    Windows 10
    Thread Starter
       #3

    TV2 said:
    Could you clarify this:
    "The installation process is a success"

    That could mean that you installed Windows on a clean GPT disk, or it could mean that the conversion process (from MBR to GPT) was successful.
    I installed windows on a gpt disk.
      My Computer


  4. TV2
    Posts : 2,009
    W10 Pro 20H2
       #4

    Have you tried installing the most recent audio driver for your device?

    Asus usually uses Realtek. If so you can find a link to the latest driver at the top of this forum.

    If you installed a driver already, or if after installing one now it doesn't change anything, then try going into Device Manager and uninstalling the Audio device. Uninstall the drivers too when asked. Then restart the PC and the device will be reinstalled. See if it will start then.
      My Computers


  5. Posts : 24
    Windows 10
    Thread Starter
       #5

    Installed the drivers doesn't work. Uninstall and when notebook restart, check for updates in windows updates, doesn't work also. Under the sound, video and game controller drop down list, realtek audio doesn't show up after installed.

    Update: I ran a Intel Chipset Driver Utility, it found me a new chipset update, I have installed it, and try installing the realtek again, it still didn't work.
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails No Audio Output Device is installed. (Asus U41SV)-capture.png   No Audio Output Device is installed. (Asus U41SV)-capture1.png  
    Last edited by Edwin94; 06 May 2017 at 15:25.
      My Computer


  6. Posts : 24
    Windows 10
    Thread Starter
       #6

    PCI\VEN_8086&DEV_1C20&SUBSYS_1B131043&REV_05


    PCI\VEN_8086&DEV_1C20&SUBSYS_1B131043


    PCI\VEN_8086&DEV_1C20&CC_040300


    PCI\VEN_8086&DEV_1C20&CC_0403


    This are the hardware ID's under system device > High Definition Audio Controller
      My Computer


  7. TV2
    Posts : 2,009
    W10 Pro 20H2
       #7

    8086 is Intel, not Realtek

    The chip comes up as "4 Mbit ARCnet"

    Do you see an Intel Audio driver from the manufacturer?
      My Computers


  8. Posts : 24
    Windows 10
    Thread Starter
       #8

    Device:High Definition Audio Controller
    PNP Device ID: PCI\VEN_8086&DEV_1C20&SUBSYS_1B131043&REV_05\3&11583659&0&D8
    Error Code: This device cannot start.

    Taken from System Information.

    Will post more information.
      My Computer


  9. Posts : 29
    windows 10 Pro
       #9

    Double check your Bios , make sure sound is enabled.
      My Computer


  10. Posts : 434
    Windows 10 Pro 64bit
       #10
      My Computer


 

  Related Discussions
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 05:09.
Find Us




Windows 10 Forums