Sub not working outside of test.


  1. Posts : 2
    Win10
       #1

    Sub not working outside of test.


    Before any changes my sub would work with my speakers for some great music.

    I recently changed my motherboard to MPG X570 Gaming Plus.
    I plugged my speakers into Audio Front port. They work fine. I plug my Sub into "Center / Subwoofer".
    Inside the Realtek Audio Control I can click the sub to run a test and it fires. I recently played Titian Fall 2 and inside the game the sub fired. But on other applications it will not be used.
    I would like my sub to get the sub audio and my speakers to function as left and right.

    I have uninstalled and reinstalled realtek audio control.
    I have switched to a 5.1 and disabled all but the front Left and right, and sub.
    I have tried clicking the "Swap Center / Subwoofer Output" Button. ( When I do this and test the sub it does not fire.)
    I have swapped the cables and plugged the sub into the front speaker and my main speakers into the other port. This made all speakers fire as if it was Stereo sound. While this does get my sub to fire when playing music it is as if all my speakers are playing one. No left, Right, and sub. Just one.

    Windows 10 V 20H2

    Realtek audio control v6.0.9013.1

    Sub not working outside of test.-capture.jpg

    Sub not working outside of test.-capture2.jpg

    By picking any of the "Environment" The sub will start firing at a VERY low volume. When I click test with this on, the test is much louder.

    Sub not working outside of test.-capture3.jpg
      My Computer


  2. Posts : 973
    Windows 10
       #2

    There is no such thing as 2.1 audio, it is not a recognized audio format.

    2.1 is a marketing term invented by computer speaker manufacturers to sell integrated set of 2 tiny front speakers and a subwoofer.

    The Windows OS and the Realtek audio drivers are never meant to be used by a set of stereo speakers and a separately purchased subwoofer at the same time.
      My Computer


  3. Posts : 2
    Win10
    Thread Starter
       #3

    Ideally I am still running it as 5.1.
    Though I will say on my Gigabit A99FX. The motherboard I replaced. Everything worked perfectly if only as a 5.1 using just the front speakers and sub. I can only assume it is an issue with the motherboard as that was the only thing that changed. But the fact the sub will work in a video game gives me pause like something is not loaded correctly.
      My Computer


  4. Posts : 1
    Windows 10
       #4

    I know this one!

    I was having the same issues, the problem lies in the channels. I found an application that allows you to copy L+R channels to the sub, its called Equalizer APO and can be found (free) on sourceforge via a quick google search.

    You have to set the computer to 5.1 and disable the surround speakers via device configuration.

    Kevmandigo#5890 on discord if you have any questions with the set up.
      My Computer


 

  Related Discussions
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 23:22.
Find Us




Windows 10 Forums