NEW 4080 USB codec Z590 issues

  1. Zardoc's Avatar
    Posts : 393
    Windows 10 Enterprise
       #1

    NEW 4080 USB codec Z590 issues


    Some users have reported that Windows is loading slower because of issues with the new USB 6.3.9600.2276 (2277) drivers from Realtek for their Z590 boards.

    There is an open ticket @ Asus about the issue. It's not bios related but Windows loading related. The driver seems to have issues on boot and takes up to 10 seconds to load.

    Workaround is to remove the driver all together for the moment (USB 2 will kick in). You can use DDU utility and run it for sound drivers available HERE. Use the driver store cleanup utility Available here and force delete any Realtek SOUND files and a-Volute files.

    If you want to reinstall drivers and try them, make sure you only use the official driver from the board maker site (for now at least) using the install.bat (run as admin) and NOT the .EXE install. You will only see a command prompt window but wait a few minutes driver is installing.

    Reboot after and check if boot times are stable.

    If all fails, running on USB 2 default sound with no drivers for the moment fixes boot issue but is annoying.

    If this does not fix boot times, try uninstalling DTS and Sonic sonar apps, reboot and check again.

    There isn't any information about the driver on Realtek sites and minimal information from board maker sites.

    Asus is aware of the issue and is trying to find a solution.
    Last edited by Zardoc; 4 Weeks Ago at 15:23.
      My Computer


 

  Related Discussions
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 03:05.
Find Us




Windows 10 Forums