Audio faiils at boot

Page 1 of 2 12 LastLast

  1. Posts : 205
    Windows 10
       #1

    Audio fails at boot


    Only recently, Realtek Audio intermittently fails to load after reboot on Win10 Pro 64-bit

    1. No errors in device manager: Device is Working Properly.

    2. Reinstalling different versions of Realtek HD audio drivers doesn't help; the latest from ASUS is installed.

    3. The audio troubleshooter finds no problems.

    4. Several reboots may resurrect audio. If not, a recent system image restore does. Yet the issue occurs running a 1909 image that was written a month prior to the first failure as well as on a fresh install of Windows 2004.

    Anyone experience this or have suggestions?
    Last edited by borgus; 3 Weeks Ago at 20:42.
      My Computers

  2. smirk24's Avatar
    Posts : 139
    Windows 10 Home
       #2

    Go to the manufacturer of your computer and type the model number of your computer (model # is usually found on a sticker under your computer) and download the latest os's driver that supports the hardware. Boot into safe mode then uninstall the audio driver present on the system then install the driver you just downloaded.

    If an older os the driver support use program compatibility assistant and find the os then click apply and okay. Then you should be good to go
      My Computers


  3. Posts : 205
    Windows 10
    Thread Starter
       #3

    Thanks for chiming in.

    This is custom made PC.

    What is allegedly the latest Realtek driver (from Windows Update) has been tested, and it killed audio as does a reinstall of the long-used version 2.82, circa 2017.

    It's a puzzlement that this intermittency is evident even when the PC is running an older system image that never had the issue.
      My Computers

  4. smirk24's Avatar
    Posts : 139
    Windows 10 Home
       #4

    Is this your motherboard?

    PRIME Z390-A
    If so there's a driver made from 2019 on there


    PRIME Z390-A Driver & Tools | Motherboards | ASUS USA
      My Computers


  5. Posts : 205
    Windows 10
    Thread Starter
       #5

    You guessed it. Thanks for reminding me of that forgotten resource. Updated the Intel Management Engine while there.

    Oddly, the newest driver is installed - perhaps via Windows Update. So we'll give it time and see if the issue is resolved.
      My Computers

  6. smirk24's Avatar
    Posts : 139
    Windows 10 Home
       #6

    As long as you booted into safe mode to uninstall the previous driver and install the new one should be fine.

    Drivers have a tendency to overwrite previous files of a driver which leads to windows having a hard time. I've installed a GPU driver over the top of another driver and after a restart the picture on the monitor was green. But I booted into safe mode after a visit to guru3d and downloaded ddu. Ran ddu until it was finished (I chose the option to stay in safe mode) installed the new GPU driver and booted back up to the normal desktop and no more problems. Windows and drivers can be tricky
      My Computers



  7. Posts : 205
    Windows 10
    Thread Starter
       #7

    The driver works well, when it's correctly loaded, so it's unlikely that's the issue. No errors or oddities are apparent..

    Recently, after PC was awakened from SLEEP mode, audio vanished. Earlier, the issue occurred only after a reboot.

    Repeated booting or driver installs did nothing. Restoring the 2004 Windows system image did.

    This is a peculiar fault and, being intermittent, will be tough to track down. Regards
      My Computers


  8. Posts : 205
    Windows 10
    Thread Starter
       #8

    The issue persists in both W1909 and 2004. Usually occurs after a reboot, After many restarts, audio may return. When reboot doesn't succeed, a power cycle usually does.

    No errors, troubleshooter finds nothing, reinstalling various drivers doesn't help. In fact, if an audio driver update is attempted, it kills audio.

    Once, audio spontaneously vanished mid-session. Power cycled. Start-up sound was heard but it was dead thereafter. Changed the Windows theme and sound returned. But the issue remained. Themes are not the likely culprit and the sound scheme is Windows default.

    Is this being experienced by others?
      My Computers

  9. MoKiChU's Avatar
    Posts : 91
    Windows 10 Pro 2004/VB/19041.x
       #9

    Hi,

    Try with Realtek Audio Drivers (UAD - ASUS ROG/PRIME/TUF MB) from my ROG UAD drivers thread.

    Follow scrupulously your INSTALL process with cleanup step, for the next drivers packages that I would release, you will can directly follow the UPDATE process.

    Note (in order to choose correctly the install/update process to use) : You have a ASUS PRIME DTS Headphone:X v1 motherboard.
      My Computer


  10. Posts : 205
    Windows 10
    Thread Starter
       #10

    Thanks. Instructions followed to the letter.
    Upon Realtek uninstaller completion (via Windows Apps) Drive Store Explorer listed no Realtek .ink files in the audio section.

    Installed 6.0.8960.1 as administrator. Result: No sound, no Realtek console in control panel.
    Rebooting, and even power cycling - which usually succeeds - repeatedly failed.

    Restoring a system image succeeded...but the issue will recur. This is beginning to hint at hardware issues. BIOS update is next.
      My Computers


 

Related Threads
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 10:25.
Find Us




Windows 10 Forums