Windows 10: Removing dead icons from Start menu All Apps Solved

Page 1 of 2 12 LastLast
  1.    07 Oct 2015 #1

    Removing dead icons from Start menu All Apps


    After disabling and uninstalling Cortana, Edge and others as well as Search I ended up with 2 dead icons in the All apps menu one for Search and one for Edge. When I drag the Search icon to the desktop it's named as:
    @{Microsoft.Windows.Cortana_1.4.8.176_neutral_neutral_cw5n1h2txyewyms-resource--Microsoft.Windows.Cortana-resources-TileDisplayName} but not sure I want to start deleting various reg entries where this shows. I also tried in all the usual places where the shortcuts are supposed to be but nothing worked and the icons are still there so wondering if anyone has an idea how they can be removed if at all. It's more of a cosmetic problem as I have no issues with Windows otherwise

    Click image for larger version. 

Name:	Search Icon.jpg 
Views:	154 
Size:	31.2 KB 
ID:	41480
      My ComputerSystem Spec


  2. Posts : 135
    Windows 10 Enterprise (64-bit)
       11 Oct 2015 #2

    shimshom said: View Post
    After disabling and uninstalling Cortana, Edge and others as well as Search I ended up with 2 dead icons in the All apps menu one for Search and one for Edge. When I drag the Search icon to the desktop it's named as:
    @{Microsoft.Windows.Cortana_1.4.8.176_neutral_neutral_cw5n1h2txyewyms-resource--Microsoft.Windows.Cortana-resources-TileDisplayName} but not sure I want to start deleting various reg entries where this shows. I also tried in all the usual places where the shortcuts are supposed to be but nothing worked and the icons are still there so wondering if anyone has an idea how they can be removed if at all. It's more of a cosmetic problem as I have no issues with Windows otherwise

    Click image for larger version. 

Name:	Search Icon.jpg 
Views:	154 
Size:	31.2 KB 
ID:	41480
    Here you go brother, shimshom

    Get a yourself the Unlocker 1.9.2 ( install it )

    Get your self also take ownership right click command tool


    Here is the task after you get both tools

    You need to remove the entry from AppData\Local\TileDataLayer\Database\vedatamodel.edb or rename it to vedatamodel.edb/temp after you pushed the ownership command and the unlocker tool in rename mode

    Also take a extra backup copy of it, just in case something does go wrong.

    *** Reboot your windows and the broken link or dead link within your windows 10 menu should be gone.

    You might need to add new short cuts again yourself example office and other apps you have installed, after the menu system sector has been flushed after the main reboot that's an easy fix

    PS: you might also get a access error that's also a an easy fix if you get nailed for an area after the menu reset or flush

    Go back into the location and delete the vedatamodel.edb/temp and your set and do a clean total update check and cleanup and take a back up restore image and your set and good.


    AcuraTML ; )
    Last edited by AcuraTML; 11 Oct 2015 at 11:32.
      My ComputerSystem Spec

  3.    11 Oct 2015 #3

    Thanks AcuraTML appreciate the suggestion. Unlocker or IOBit unlocker successfully delete the file but when restarting the left click start menu is completely broken and everything slows down considerably including opening any folders (The right click is still fine). Deleting any of the other files in the same folder also breaks the start menu except EDBtmp.log which only causes explorer to slow down. I tested it on a 2nd desktop I have as I always do so no issues if it breaks. I did find that creating a new account gets rid of the dead entries so when time permits will test to see if copying the files from the new account to the old one gets rid of the dead icons without causing any issues as well as using a second accounts negates the need to install an unlocker
      My ComputerSystem Spec

  4.    12 Oct 2015 #4

    The contents of the folder TileDataLayer\Database\ are locked when you are signed on - you can't copy them. What I did is create 2 new local admin accounts (A and B say), sign on and off both to populate TileDataLayer folder.

    Sign onto account A and copy the whole contents of TileDataLayer\Database\ from account B to original account after deleting what was there. You can then delete the unneeded A and B accounts.

    I couldn't copy successfully with only 1 extra account but perhaps you could do it in safe mode.

    It is same idea as @AcuraTML suggested - just a different method of using accounts instead of unlocker - and worked fine for me.

    I copied like this to get the correct authority:

    Code:
    xcopy /herky "C:\Users\<user B>\TileDataLayer\Database" "C:\Users\<original user>\TileDataLayer\Database\"
    icacls "C:\Users\<original user>\TileDataLayer\Database" /grant "%USERDOMAIN%\<original user>":(F) /t
      My ComputerSystem Spec


  5. Posts : 135
    Windows 10 Enterprise (64-bit)
       12 Oct 2015 #5

    shimshom said: View Post
    Thanks AcuraTML appreciate the suggestion. Unlocker or IOBit unlocker successfully delete the file but when restarting the left click start menu is completely broken and everything slows down considerably including opening any folders (The right click is still fine). Deleting any of the other files in the same folder also breaks the start menu except EDBtmp.log which only causes explorer to slow down. I tested it on a 2nd desktop I have as I always do so no issues if it breaks. I did find that creating a new account gets rid of the dead entries so when time permits will test to see if copying the files from the new account to the old one gets rid of the dead icons without causing any issues as well as using a second accounts negates the need to install an unlocker
    Shimshom,

    Sorry for not being very clear regarding the after affects of being hit with permission errors and access problems with your start menu.

    after you renamed to temp: AppData\Local\TileDataLayer\Database\vedatamodel.edb "temp" you should have rebooted

    and then to fix or repair the permission or access errors you need to give full permission to you start folder using the take ownership tool...

    Your start menu is located after you unhide folders: Local Disk (C) ProgramData,Microsoft,Windows, Start Menu, Right click and give full permission to the Programs folder and reboot permission can be added manually and reboot..

    after the reboot. run sfc /scannow with admin rights command prompt till 100% is completed and you will be good...then delete the AppData\Local\TileDataLayer\Database\vedatamodel.edb "temp" and reboot and you will be fine and good.

    ***PS: Keep in mind if you removed apps like Cortina or Maps, or in general all apps let me know I have to get you the correct codes to get you around this problem "if you removed apps or all of them" there is another fix that I will help you repair your start menu its very important to let me know if you done any mods and removals to your apps before hand...

    AcuraTML
      My ComputerSystem Spec


  6. Posts : 135
    Windows 10 Enterprise (64-bit)
       12 Oct 2015 #6

    halasz said: View Post
    The contents of the folder TileDataLayer\Database\ are locked when you are signed on - you can't copy them. What I did is create 2 new local admin accounts (A and B say), sign on and off both to populate TileDataLayer folder.

    Sign onto account A and copy the whole contents of TileDataLayer\Database\ from account B to original account after deleting what was there. You can then delete the unneeded A and B accounts.

    I couldn't copy successfully with only 1 extra account but perhaps you could do it in safe mode.

    It is same idea as @AcuraTML suggested - just a different method of using accounts instead of unlocker - and worked fine for me.

    I copied like this to get the correct authority:

    Code:
    xcopy /herky "C:\Users\<user B>\TileDataLayer\Database" "C:\Users\<original user>\TileDataLayer\Database\"
    icacls "C:\Users\<original user>\TileDataLayer\Database" /grant "%USERDOMAIN%\<original user>":(F) /t
    That will work but also look at my work around above it corrects the permission or access problem also and faster

    Unless you or someone removed their apps like Cortina and other apps or all of them, then you need to get a hold of me to send you the commands and a tool to sort out and repair your start menu its again very simple have no fear
      My ComputerSystem Spec


  7. Posts : 135
    Windows 10 Enterprise (64-bit)
       12 Oct 2015 #7

    shimshom said: View Post
    After disabling and uninstalling Cortana, Edge and others as well as Search I ended up with 2 dead icons in the All apps menu one for Search and one for Edge. When I drag the Search icon to the desktop it's named as:
    @{Microsoft.Windows.Cortana_1.4.8.176_neutral_neutral_cw5n1h2txyewyms-resource--Microsoft.Windows.Cortana-resources-TileDisplayName} but not sure I want to start deleting various reg entries where this shows. I also tried in all the usual places where the shortcuts are supposed to be but nothing worked and the icons are still there so wondering if anyone has an idea how they can be removed if at all. It's more of a cosmetic problem as I have no issues with Windows otherwise

    Click image for larger version. 

Name:	Search Icon.jpg 
Views:	154 
Size:	31.2 KB 
ID:	41480
    @{Microsoft.Windows.Cortana_1.4.8.176_neutral_neutral_cw5n1h2txyewyms-resource--Microsoft.Windows.Cortana-resources-TileDisplayName} (--------------------------------- is always a sign of Mods and App removal keep that in mind...

    @{Microsoft (----------------------- start menu is on its way into corruption when you ever see icons with @{MS

    Have no fear simple fix anyways
      My ComputerSystem Spec

  8.    12 Oct 2015 #8

    Thank you both AcuraTML and halasz for taking the time to respond. I ended up booting into a live Win XP and renaming vedatamodel.edb to vedatamodel.edb.temp once I rebooted the dead icons were gone I then did as AcuraTML suggested and granted full permissions to C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs (I have it in my right click menu) rebooted again ran sfc rebooted again and all is well and working as it should. I did remove all the apps when I initially installed Windows after doing a lot of reading as I don't use any of them. Cortana wasn't available anyway here in Oz when WIN 10 RTM came out so wasn't too hard to get rid of it. It was also easier as I didn't need to upgrade since I was given a Win 10 Pro license by a friend as a present. I will mark this as solved and kudos to you both
      My ComputerSystem Spec


  9. Posts : 135
    Windows 10 Enterprise (64-bit)
       13 Oct 2015 #9

    shimshom said: View Post
    Thank you both AcuraTML and halasz for taking the time to respond. I ended up booting into a live Win XP and renaming vedatamodel.edb to vedatamodel.edb.temp once I rebooted the dead icons were gone I then did as AcuraTML suggested and granted full permissions to C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs (I have it in my right click menu) rebooted again ran sfc rebooted again and all is well and working as it should. I did remove all the apps when I initially installed Windows after doing a lot of reading as I don't use any of them. Cortana wasn't available anyway here in Oz when WIN 10 RTM came out so wasn't too hard to get rid of it. It was also easier as I didn't need to upgrade since I was given a Win 10 Pro license by a friend as a present. I will mark this as solved and kudos to you both

    Your very much welcomed! Shimshom and Halasz
      My ComputerSystem Spec

  10. Almighty1's Avatar
    Posts : 806
    Windows XP/7/8/8.1/10, Linux, Android, FreeBSD Unix
       23 Oct 2015 #10

    Does anyone here know how to have tiles in the start menu that link to a app in the store without having the app installed as I noticed in my original Windows 7 to 10 upgrade on August 10, 2015, the default tiles were all going to default apps that were installed. However, all the in-place upgrade installs I did to fix the Start Menu not working problem since September 12, 2015 - the default live tiles when I create a new account, it would basically be tiles that go to default apps that are installed plus it has tiles for I<3Radio, Minecraft Windows 10 Edition Beta, and Flipboard which are not installed but when you click on it, it just opens up the app page for that app in Windows 10 where you can download and install the app. in-place upgrade installs of 10240 RTM was working fine where one can just copy the vedatamodel.edb from the new account to the account I'm trying to fix while logged on as the account I'm trying to fix after stopping the tiledatamodelsvc process, I tried the method of logging in as a third admin account and copied the files but it always messes up the 3 tiles for the apps that are not installed. I noticed until October 18, 2015 - in-place upgrade installs all work fine with the copying of the vedatamodel.edb file. However, ever since Microsoft came out with the Security update on October 19, 2015 to fix Adobe Flash, in-place upgrade installs works but copying the vedatamodel.edb using the third admin account or while logged in to the problem account by stopping the tiledatamodelsvc process no longer works as the stop menu would not respond when you click on it until you deleted the vedatamodel.edb file. The other issue is it seems like all the default apps that are part of C:\Windows works but none of the ones in C:\Program Files\Windows Apps works until I do the following, take control of that folder, add ALL USER PACKAGES which will add with the default permissions before doing the following line:
    Get-AppxPackage -allusers | foreach {Add-AppxPackage -register "$($_.InstallLocation)\appxmanifest.xml" -DisableDevelopmentMode}

    For whatever reason, if I did not do not add the ALL USER PACKAGES to the permission before doing the above line, all the default apps in C:\Program Files\WindowsApps would not launch as you can see the window but it will close immediately. So I will need to add ALL USER PACKAGES first and doing the above and then the apps will open without problems.

    So I wonder how does Windows 10 create the default tiles, does it query Microsoft on the net because it seems the default tiles changed in September vs August. Also, is there a way to add tiles without installing the app like how those 3 apps are done.

    For the Start Menu, which user should the full permission be given to?

    Forgot to add these, screenshots of the default tiles for the Start Menu:

    August 11, 2015 Default Tiles:
    Click image for larger version. 

Name:	2015-09-13_20-54-39.jpg 
Views:	1 
Size:	103.5 KB 
ID:	44323

    September 12, 2015-October 12, 2015 Default Tiles:
    Click image for larger version. 

Name:	2015-09-13_20-48-19.jpg 
Views:	1 
Size:	139.3 KB 
ID:	44324

    It will still generate the same default tiles except when I copy the vedatamodel.edb file from the newly created account which has the tiles above, it will look like this, the 3 tiles for the 3 apps not installs that links to the store changes to a solid color:
    Click image for larger version. 

Name:	2015-10-23_21-39-56.jpg 
Views:	1 
Size:	119.2 KB 
ID:	44325

    Last edited by Almighty1; 23 Oct 2015 at 23:41.
      My ComputerSystem Spec


 
Page 1 of 2 12 LastLast

Related Threads
I have upgraded to windows 10 from 8.1 and been using it for the last week now with no problems. Today, during a mandatory update my pc went blue screen and said it had to restart. Once it restarted it updated and booted fine. However after the...
In my windows 10 start menu all my installed programs give a white paper (with curled right corner) icon. There are a few that give the original icon but most of them do not. I tried a new clean install but that didn't help. I also tried: -SFC...
As per the image below - why are many of my apps not showing their icons? There's not options to change them and I've tried pinning the original .exe and shortcuts to the app but there is no difference. Any clues? 27160
27847 I'm wondering if there's currently a way to remove the ugly as hell tile background from icons located in the Start Menu. In other words, I just want the ICON to show. I really like the Windows 10 start menu (especially after removing the...
It's a simple question, with probably a more complicated answer: How do I remove these two buttons, as I think they are ugly as OS X (ok, maybe not that ugly)? 25864
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 06:01.
Find Us
Twitter Facebook Google+ Ten Forums iOS App Ten Forums Android App



Windows 10 Forums