1.    02 Jul 2017 #1
    Join Date : Aug 2016
    Posts : 5
    Windows 10

    Boot time very slow with SSD


    I have Windows 10 with the latest updates, my hardware is:
    i5-6600k running at 4.4GHZ and 1.3v
    Samsung 850 EVO 250GB SSD
    8GB RAM
    Z170-HD3
    RX 480 4GB
    I'm on windows 10 1703
    My boot time has recently been extremely slow (almost 2 minutes)
    Interestingly Windows boot (The windows logo and loading screen) takes the vast majority of the time (84 seconds out of 110), and that time is very consistent every boot (always in the 83-84 seconds range)

    This is with fast boot enabled/disabled.I tried to enable/disable enableULPS in the registry but still had the same issue.
    Any ideas what to do?
      My ComputerSystem Spec
  2.    02 Jul 2017 #2
    Join Date : Jul 2016
    Crewe Cheshire
    Posts : 1,451
    windows 10

    Welcome to the forum. In taskmanager startup what does it show as high impact your best bet is to find out whats taking the timehttps://helgeklein.com/blog/2013/07/analyzing-a-slow-boot-with-windows-performance-recorder-analyzer/
      My ComputerSystem Spec
  3.    02 Jul 2017 #3
    Join Date : Aug 2016
    Posts : 5
    Windows 10
    Thread Starter

    Quote Originally Posted by Samuria View Post
    Welcome to the forum. In taskmanager startup what does it show as high impact your best bet is to find out whats taking the timehttps://helgeklein.com/blog/2013/07/analyzing-a-slow-boot-with-windows-performance-recorder-analyzer/
    Hi. It's not a startup application that's causing this. Applications start up after you login, the delay I'm talking about happens in the loading screen even before the login screen.
    See here:
    Click image for larger version. 

Name:	Bootrace_2017-07-03_00-24-12.png 
Views:	66 
Size:	16.2 KB 
ID:	142215
    It takes just 13 seconds for startup programs to run. But 85 seconds in the loading screen.
      My ComputerSystem Spec
  4.    02 Jul 2017 #4
    Join Date : Jul 2016
    Crewe Cheshire
    Posts : 1,451
    windows 10

    what did the test show it may be a service
      My ComputerSystem Spec
  5.    02 Jul 2017 #5
    Join Date : Aug 2016
    Posts : 5
    Windows 10
    Thread Starter

    Quote Originally Posted by Samuria View Post
    what did the test show it may be a service
    Again, that test is concerned with startup time after login, my problem is slow boot before login. They're unrelated.
      My ComputerSystem Spec
  6.    03 Jul 2017 #6
    Join Date : Jan 2015
    UK, Midlands
    Posts : 10,992
    Win 10 Pro (1703)

    This may help:
    You may need to do some boot time analysis.
    E.g.
    Very slow boot on Win10 with SSD after creators upadte - Page 2 - Windows 10 Forums
      My ComputerSystem Spec
  7.    03 Jul 2017 #7
    Join Date : Aug 2016
    Posts : 5
    Windows 10
    Thread Starter

    Quote Originally Posted by dalchina View Post
    This may help:
    You may need to do some boot time analysis.
    E.g.
    Very slow boot on Win10 with SSD after creators upadte - Page 2 - Windows 10 Forums
    Done. What should I look for?
    UI Delays? Boot phases?
    Weirdly, it shows the session init phase taking just 7 seconds, while it actually takes 85-86.
    Edit: Here's a screenshot of its results:
    Click image for larger version. 

Name:	wpa_2017-07-03_11-54-20.png 
Views:	6 
Size:	74.7 KB 
ID:	142252
    At the bottom, it says the duration is 146 seconds, but all the phases together are less than 40 seconds!
      My ComputerSystem Spec
  8.    03 Jul 2017 #8
    Join Date : May 2017
    Posts : 32
    windows 10

    the 85s of delay, you are talking about, are not reflected in the Winlogon init phase. in the graph I only see 11s !

    with which tool did you mesure your boot time that shows 85s ?
      My ComputerSystem Spec
  9.    03 Jul 2017 #9
    Join Date : Aug 2016
    Posts : 5
    Windows 10
    Thread Starter

    Quote Originally Posted by zinou View Post
    the 85s of delay, you are talking about, are not reflected in the Winlogon init phase. in the graph I only see 11s !



    with which tool did you mesure your boot time that shows 85s ?
    I used BootRacer and also timed it manually, the 85 seconds measurement was correct.
    Anyway, I fixed the problem by doing a repair install of Windows 10, while keeping my apps and files. Now it's back to normal and pre-login time is reduced to ~10s.
      My ComputerSystem Spec
  10.    04 Jul 2017 #10
    Join Date : Jan 2015
    UK, Midlands
    Posts : 10,992
    Win 10 Pro (1703)

    Hi, it's possible you may get a driver update that creates the same problem- but let's hope not.
      My ComputerSystem Spec

 


Similar Threads
Thread Forum
Extremely Slow Boot Time (3 min)
Hi, I recently purchased a laptop with windows 10 x64. The product specifications are these: Star Wars™ Special Edition Notebook - 15-an001na (ENERGY STAR) Product Specifications | HP® Customer Support It's a HP laptop. The boot up time close...
Performance & Maintenance
Slow boot time after AU update
I am using an NVME drive and used to get a 10 second boot time, but after the AU update its nearly 50 seconds. I haven't added any more programs to startup, so why is this happening. Would like to know if there is a fix. Thanks
Performance & Maintenance
Solved Windiows 10- slow boot time after SSD install
A very complicated turn of events lead to this issue, so I will try to explain it as easily as possible while still giving the necessary details. Towards the end of last year I bought an Alienware r2 that came stock with a 1 TB 7200 RPM HDD with...
Performance & Maintenance
Solved Slow boot time on SSD and slow Desktop icons loading
Hi all, I'm using an Intel SSD 240GB 520 series. Always loading very fast, i.e., about 8 seconds from cold boot. Since windows 10 is installed, boot time is about 20 seconds and desktop icons take some time to refresh and load their images. ...
Performance & Maintenance
Slow boot & shutdown time
10 doesn't seem to be booting very nicely. What I mean is that it seems to be having a difficult time initilizing my SSD, so upon boot I get a blank black screen for anywhere from 60-180 seconds, where the primary drive activity LED is inactive,...
General Support
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 20:05.
Find Us
Twitter Facebook Google+ Ten Forums iOS App Ten Forums Android App



Windows 10 Forums