Windows 10: high cpu usage by windows modules installer worker post 3/14 update

Page 1 of 2 12 LastLast
  1.    15 Mar 2017 #1

    high cpu usage by windows modules installer worker post 3/14 update


    so, the cumulative update for kb4013429 and kb4013418 went in for me last night, I'm thinking ok cool, about time I saw another update...

    I load up star trek online to run the breach event today and right away I notice hellishly slow performance..as in I FLEW INTO A WALL, despite trying to steer to avoid it, so I figure, load up task manager, as I only see performance hits in STO whenever something's eating cpu usage, usually skype's new browser host doohickey..nope. none of my skype windows are up(and thats the only time I see the browser host cause..banner ads, we NEED those microsoft -sarcasm-)

    so, I check that nothing else is eating cpu, like avast's various processes...nope, not even an update is running.

    I actually manually check those usual culprit sources for the record..

    so I reopen task manager and then click on the cpu tab on processes...and whoa momma...windows module installer worker has been running, and is eating precisely half my cpu capacity and has been for the past 40 minutes(the typical breach run takes 20 minutes, I've run two, do the math :P ).

    what the sam hell is going on with this idjut computer now? should I be calling it what my late grandfather, rest his soul used to back in the windows 98 days, 'that damned idiot box'?
      My ComputerSystem Spec

  2.    15 Mar 2017 #2

    You too, eh!?
    At least yours is running.
    I cannot open anything post update, it totally messed up my PC.
    I am in safe mode right now.
      My ComputerSystem Spec

  3.    15 Mar 2017 #3

    I was about ready to say 'hang this shtacko I'm done' and go fire up my xbox..at least when they break something there...they either fix it within a day or push a patch that reverts the changes that broke shtacko.
      My ComputerSystem Spec

  4.    15 Mar 2017 #4

    ..I'm of the mindset that I'll have better luck playing hide and seek with the snipers in the lmb territory in the division.
      My ComputerSystem Spec

  5.    15 Mar 2017 #5

    You are still playing the Division lol?
    Ghost Town!
    They lied to us all after stating there would NEVER be micro-transactions.
    I think I have 2 people in my 100+ list who still play it.
    I logged in last week to try it again but same old poo lol.
    Now For Honor...that is awesome minus the peer to peep but it is Ubisoft and they usually suck haha.
    Still play Siege a lot however but I cannot because MS broke my PC with their crap update.
      My ComputerSystem Spec

  6.    15 Mar 2017 #6

    I keep finding tons of people in the division. usually 12-15 in a given safe house at any one time and the darkzone's always lit up. maybe you've been finding empty instances?
      My ComputerSystem Spec

  7.    15 Mar 2017 #7

    Well there are people for sure but the numbers have dropped 75% since launch.
    Many left after issues with the DZ and never came back.
      My ComputerSystem Spec

  8.    15 Mar 2017 #8

    I never seem to have issues finding people to run with if I want to...so I dunno.

    ...and the errant service has done whatever the frak it needed to and stopped?
      My ComputerSystem Spec

  9.    15 Mar 2017 #9

    You are playing on XBOX though, ya?
      My ComputerSystem Spec

  10.    15 Mar 2017 #10

    naturally.
      My ComputerSystem Spec


 
Page 1 of 2 12 LastLast

Related Threads
No idea what is going up on here. Never was issue before. Taking up 33% of my drive process constantly, sometimes going up to 12.4 MB/s. Dism restore health command is also taking forever. Any idea how to fix ?
so, what is the windows module installer? what does it do?
I was trying to run sfc /scannow, which gave me: Windows Resource Protection could not start the repair service. I figured through google that it's the problem of the Windows Modules Installer, and the problem seemed to be the default setting...
Windows Modules Installer Worker in Performance & Maintenance
I just noticed for the first time that my Windows 10 Task Manager is showing significant (~25-30%) CPU usage for the Windows Modules Installer Worker. The latest update I did was some Windows Defender updates this morning. I am running 14393.321....
Windows 10 High CPU Usage After Update in Performance & Maintenance
Hey all I've been using W10 for a couple of months.. No big problems so after. After last week's updates, the cpu usage is around 20% idle. Which would be around 4-5% normally. My computer is always hot and fans do not stop. Anyone with a similar...
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 17:43.
Find Us