1.    06 Mar 2017 #1
    Join Date : Nov 2015
    Posts : 35
    Win 10 Pro 64 bit

    Windows 10 CPU usage showing 100%, RealTemp only showing ~15%


    Okay so this is the second time I have come across this issue. The first time I ran deep virus and malware scans to no avail, ran CCleaner and updated all drivers as well as checking startup items and finding nothing unusual. I ended off having to re-install windows and this fixed this issue for a couple of months but its now returned and I have no idea whats causing it, it slows my PC down horribly making gaming and general use basically impossible.

    I have tried updating drivers, virus and malware scans as well as running advanced systemcare again with no result. It goes without saying that the random usage doesn't add up on task manager, everything at idle will add up to about 15% which is what realtemp reports however displays 100% usage at the top. Its also worth noting that the temps get no higher than 35 degrees celcius.

    My current build:
    i5-6500
    Gigabyte RX480 Gaming 4G
    16GB DDR4 Corsair Vengeance LED 2666MHz
    Gigabyte H110M-S2H

    If this is posted in the wrong forum I really do apologize, I couldn't quite find one it fit into any better than this.

    Thanks in advance for any help.
      My ComputerSystem Spec
  2.    07 Mar 2017 #2
    Join Date : Oct 2016
    Caledon, Ontario, Canada
    Posts : 4,035
    Windows 10 Pro Build 1703

    Hi DoctorFlash.

    You may wish to use a tool like Process Explorer, part of sysinternals to get a better view of what is happening.

    https://technet.microsoft.com/en-us/...rocessexplorer

    I learned from @Borg386 you can also do some virus checking within tool, which I haven't done myself. You can google this to determine if right for you.

    " You can also use it to check all processes to see if there is malware present. Go to Options/VirusTotal/Check VirusTotal.com. Click on it, accept the agreement & it will show the results in a column on the left. "


    Ken
      My ComputerSystem Spec
  3.    07 Mar 2017 #3
    Join Date : Nov 2015
    Posts : 35
    Win 10 Pro 64 bit
    Thread Starter

    I downloaded it and I can't see anything taking up the apparent 90-100% load, there are things using no more than 10% and cumulatively use no more than 20% however. I tried the virus check and ended all tasks that were flagged despite the fact that they're trusted well known pieces of software, this didn't help either.

    Any other ideas? Or am I just going to have to reinstall windows again?
      My ComputerSystem Spec
  4.    07 Mar 2017 #4
    Join Date : Oct 2016
    Caledon, Ontario, Canada
    Posts : 4,035
    Windows 10 Pro Build 1703

    I would hold on re-installing. I say this for two reasons, you said you already did this just a couple of months back and its back and two, your posting is fresh. I would wait for some others to contribute.

    Does it display this activity in Safe mode?

    or in a clean boot?

    Thinking is this a Window issue or is one of the apps / programs causing.


    Ken
      My ComputerSystem Spec
  5.    07 Mar 2017 #5
    Join Date : Nov 2015
    Posts : 35
    Win 10 Pro 64 bit
    Thread Starter

    Yeah I agree, I started it in safe mode, one of the first things I did to see if it was affected by the problem here but nope, it was running perfect, I'm currently using sfc /scannow and LatencyMon to identify the problem, as of now nothing but I'll keep you posted.
      My ComputerSystem Spec
  6.    07 Mar 2017 #6
    Join Date : Oct 2016
    Caledon, Ontario, Canada
    Posts : 4,035
    Windows 10 Pro Build 1703

    I would also read Shawn's Clean Boot tutorial.

    Clean Boot - Perform in Windows 10 to Troubleshoot Software Conflicts


    Ken
      My ComputerSystem Spec

 


Similar Threads
Thread Forum
Windows 10 Data Usage Not Correctly Showing?
On windows 10 I was trying to look at how much data I've used in the past 30 days through Settings > Network & Internet > Data Usage. Sadly it only shows that I have used absolutely no internet whatsoever....
Network and Sharing
Task manager not showing complete memory usage?
Hi, I have 4GB of DDR3 ram on my laptop. When I go into the task manager to check how much ram is being used, it says only 795MB and yet it also says that 94% is being used. This is always the case, of course with varying numbers. The memory...
Performance & Maintenance
Solved SSD not showing up on Windows 10
Hi All! Just purchased a used Samsung Chronos 7 laptop and updated the OS from 8 to 10. Now the SSD disk doesn't show up anywhere and I have no idea what's on it. I am not a tech savvy person and any help would be greatly appreciated! The C...
Drivers and Hardware
Network & Internet not showing data usage properly
Hey everyone, just built a PC recently with Windows 10 and noticed that data usage is not showing properly. On my other computer it shows an accurate data usage which is helpful. However on the new computer I think it may be a glitch since it's...
Network and Sharing
Solved My pc is showing 100% disk usage on 1MB/s when the gpu is under load.
I started experiencing this after my brother installed some malware on my pc while playing CS GO. I have removed all the malware i could find and have ran memory and disk tests which have shown me nothing but positive results, but when i run furmark...
Performance & Maintenance
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 11:02.
Find Us
Twitter Facebook Google+ Ten Forums iOS App Ten Forums Android App



Windows 10 Forums