Page 4 of 5 FirstFirst ... 2345 LastLast
  1.    29 Jan 2016 #31
    Join Date : Jun 2015
    Posts : 12,692
    Windows 10 Pro




    PC suddenly lagging, even after clean install Diagnostic Test PC suddenly lagging, even after clean install
     RAM TEST

    Run MemTest86+ to analyse your RAM. MemTest86+ - Test RAM - Windows 10 Forums

    Note   Note


    MemTest86+ needs to be run for at least 8 passes for conclusive results. Set it running before you go to bed and leave it overnight. We're looking for zero errors here. Even a single error will indicate RAM failure.
      My ComputersSystem Spec
  2.    29 Jan 2016 #32
    Join Date : Nov 2015
    Posts : 25
    Windows 10 Pro
    Thread Starter

    Now it's booting fine, one beep like normal. I'll run the test just to be sure.
      My ComputerSystem Spec
  3.    29 Jan 2016 #33
    Join Date : Nov 2015
    Posts : 25
    Windows 10 Pro
    Thread Starter

    It seems very intermittent whether it wants to start up or not. Now there is just one long beep and then it sometimes shuts down or sometimes even the BIOS and initialisation screens are lagging/slow.

    I'll keep trying to start it up.
      My ComputerSystem Spec
  4.    29 Jan 2016 #34
    Join Date : Nov 2015
    Posts : 25
    Windows 10 Pro
    Thread Starter

    It just shut down during the first 5 minutes of memtest. I don't know what to do...

    EDIT: After running memtest again, I noticed the CPU temp was at 100 degrees. I checked on Speedfan and it is hovering around 80-90 degrees with no programs running. I'm going to try cleaning out the heatsink.
      My ComputerSystem Spec
  5.    29 Jan 2016 #35
    Join Date : Jan 2014
    Get Off My Lawn
    Posts : 4,236
    Win10 Pro

    While you have it open and cleaning out the heatsink, clean everything else also.
      My ComputersSystem Spec
  6.    29 Jan 2016 #36
    Join Date : Nov 2015
    Posts : 25
    Windows 10 Pro
    Thread Starter

    Quote Originally Posted by COMPUTIAC View Post
    While you have it open and cleaning out the heatsink, clean everything else also.
    Problem is I don't have any compressed air, but I can use a vacuum for the detached heatsink.
      My ComputerSystem Spec
  7.    29 Jan 2016 #37
    Join Date : Jan 2014
    Get Off My Lawn
    Posts : 4,236
    Win10 Pro

    Do your best to clean everything you can.
    Check the cooling fan's also, maybe you can wipe them with you finger to get the most off.

    If you have Q-tip's they can help you also.

    If the vacuum is strong enough, use it in reverse to blow out thing's.
      My ComputersSystem Spec
  8.    29 Jan 2016 #38
    Join Date : Nov 2015
    Posts : 25
    Windows 10 Pro
    Thread Starter

    Quote Originally Posted by COMPUTIAC View Post
    Do your best to clean everything you can.
    Check the cooling fan's also, maybe you can wipe them with you finger to get the most off.

    If you have Q-tip's they can help you also.

    If the vacuum is strong enough, use it in reverse to blow out thing's.
    Thanks for the advice. I cleaned out the CPU heatsink and reapplied the thermal paste; temperatures while idle are around 25-30 degrees rather than high 80s. So far no lag while using the PC, it seems that was the cause of the lag and random shut downs.
      My ComputerSystem Spec
  9.    29 Jan 2016 #39
    Join Date : Jan 2014
    Get Off My Lawn
    Posts : 4,236
    Win10 Pro

    Quote Originally Posted by Resentic View Post
    Thanks for the advice. I cleaned out the CPU heatsink and reapplied the thermal paste; temperatures while idle are around 25-30 degrees rather than high 80s. So far no lag while using the PC, it seems that was the cause of the lag and random shut downs.
    Great new's.
    Keep an eye on everything and post back if anything else act's strange.

    Have you tried to restart it a couple of time's to see how it act's and what beep's it make's now ?
      My ComputersSystem Spec
  10.    29 Jan 2016 #40
    Join Date : Nov 2015
    Posts : 25
    Windows 10 Pro
    Thread Starter

    Quote Originally Posted by COMPUTIAC View Post
    Great new's.
    Keep an eye on everything and post back if anything else act's strange.

    Have you tried to restart it a couple of time's to see how it act's and what beep's it make's now ?
    It's much more stable; I've restarted it a couple of times, one short beep like normal and no more lag!

    I want to thank axe0 for guiding me through all the troubleshooting and trying to help me resolve this
      My ComputerSystem Spec

 
Page 4 of 5 FirstFirst ... 2345 LastLast


Similar Threads
Thread Forum
Solved Clean Install on ROG: Error 0x8007025D (cannot install required files)
Hey guys! I have a new ASUS ROG G751JT-DH72 laptop, and I have been trying to install Windows 10 and Ubuntu on it. It came with Windows 8.1, so I upgraded to 10, then did a clean install of 10. Version was Home 64 bit. That went reasonably...
Installation and Upgrade
Clean install, all seems to work. Do I still need to install drivers?
Hey folks. Just did a windows 10 clean install in my system. ASUS p8z77-m + 3770k + samsung 850 evo + 2TB HDD. I got no exclamation marks in device manager and everything seems to work. LAN and Sound are alright for instance. Do I still...
Drivers and Hardware
Win 10 Clean Install after Upgrade Install
I've upgraded from Win 7 Pro x64 to Win 10 Pro x64 via the upgrade install. The system indicates the Win 10 install is activated. Presently, this install is to buggy. I intend to wipe the disk clean and perform a clean install via bootable USD flash...
Installation and Upgrade
Clean install and automatic video card driver install (nvidia)
Sorry if this has been addressed already (a search didn't yield exactly what I was looking for). I'm planning on doing a clean install of Win10 next weekend after upgrading from 7 x64 Pro. I'm wondering if anybody has a detailed account on what...
Installation and Upgrade
W10 inaccessible_boot_device after clean clean install 0xc000000f Err
When I upgraded to windows 10 from windows 7, it worked fine for the next few hours then i couldnt acess the log in screen it was just stuck on the slider and then it flickers. tried to trouble shoot, system restore, clean installed (using...
Installation and Upgrade
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 04:57.
Find Us
Twitter Facebook Google+ Ten Forums iOS App Ten Forums Android App



Windows 10 Forums