Windows 10 Explorer Problems at Start Up But Fine on Reboot


  1. Posts : 2
    Windows 10
       #1

    Windows 10 Explorer Problems at Start Up But Fine on Reboot


    Hello,

    I recently purchased a new Alienware Laptop with Windows 10 installed. I'm having issues where on start-up, programs such as File Explorer, Internet Explorer etc. are taking 5-10 mins to load, whilst Apps such as Windows Edge load straight away. If I also try to open say my C Drive on File Explorer once it loads, I just get the Blue Loading Disc for another 5-10 mins until that loads.

    But if I restart my laptop, everything then seems to run fine after that (but obviously I don't want to have to keep doing that as a permanent solution). I'll run a Virus Scan and make sure there's nothing bad on there but has anybody seen anything like this before and can offer some assistance?
      My Computer


  2. Posts : 14,060
    Win10 Pro and Home, Win11 Pro and Home, Win7, Linux Mint
       #2

    I've seen that happen but it was some time ago, back in the days when computers started becoming faster processing but the HDDs were not keeping up in access speed, about when the 80486 was giving way to the Pentium-class processors. The initial bootup was faster than the HDD could deliver data but the reboot happened fast enough the HDD hadn't fully shut down, was still spinning. All that to say your situation may be a problem developing with the HDD.
      My Computers


  3. Posts : 14,903
    Windows 10 Pro
       #3

    Please turn off fast startup and see how it goes :)
    Fast Startup - Turn On or Off in Windows 10 - Windows 10 Forums
      My Computers


  4. Posts : 2
    Windows 10
    Thread Starter
       #4

    axe0 said:
    Please turn off fast startup and see how it goes :)
    Fast Startup - Turn On or Off in Windows 10 - Windows 10 Forums
    Yes this did the trick, things seem to be starting normally on startup now.

    Thanks for the help!
      My Computer


  5. Posts : 14,903
    Windows 10 Pro
       #5

    You're welcome :)

    The data saved for quick access when booting up probably got corrupted a little somehow what caused the delay.
      My Computers


 

  Related Discussions
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 10:11.
Find Us




Windows 10 Forums