Windows 10: Windows 10 Explorer Problems at Start Up But Fine on Reboot

  1.    17 Dec 2015 #1

    Windows 10 Explorer Problems at Start Up But Fine on Reboot


    Hello,

    I recently purchased a new Alienware Laptop with Windows 10 installed. I'm having issues where on start-up, programs such as File Explorer, Internet Explorer etc. are taking 5-10 mins to load, whilst Apps such as Windows Edge load straight away. If I also try to open say my C Drive on File Explorer once it loads, I just get the Blue Loading Disc for another 5-10 mins until that loads.

    But if I restart my laptop, everything then seems to run fine after that (but obviously I don't want to have to keep doing that as a permanent solution). I'll run a Virus Scan and make sure there's nothing bad on there but has anybody seen anything like this before and can offer some assistance?
      My ComputerSystem Spec

  2. Berton's Avatar
    Posts : 5,415
    Win10 Home and Pro, Win10 Insider Preview, WinXP Home Premium, Linux Mint
       17 Dec 2015 #2

    I've seen that happen but it was some time ago, back in the days when computers started becoming faster processing but the HDDs were not keeping up in access speed, about when the 80486 was giving way to the Pentium-class processors. The initial bootup was faster than the HDD could deliver data but the reboot happened fast enough the HDD hadn't fully shut down, was still spinning. All that to say your situation may be a problem developing with the HDD.
      My ComputerSystem Spec

  3. axe0's Avatar
    Posts : 13,723
    Windows 10 Pro
       18 Dec 2015 #3

    Please turn off fast startup and see how it goes :)
    Fast Startup - Turn On or Off in Windows 10 - Windows 10 Forums
      My ComputersSystem Spec

  4.    21 Dec 2015 #4

    axe0 said: View Post
    Please turn off fast startup and see how it goes :)
    Fast Startup - Turn On or Off in Windows 10 - Windows 10 Forums
    Yes this did the trick, things seem to be starting normally on startup now.

    Thanks for the help!
      My ComputerSystem Spec

  5. axe0's Avatar
    Posts : 13,723
    Windows 10 Pro
       21 Dec 2015 #5

    You're welcome :)

    The data saved for quick access when booting up probably got corrupted a little somehow what caused the delay.
      My ComputersSystem Spec


 

Related Threads
Hello all, I occasionally (but frequently enough that it is noticeable) get an unresponsive start menu. When this happens Win+P for display switching also does not work. The start menu starts working after a reboot and only after a reboot....
I have no idea what happened, but now, my desktop has NO icons, and if I click on the Start Button, what I get is the desktop theme with the start button menus, etc., superimposed on the theme. Just found something else: I clicked on the...
Windows 10 (Reboot, Crash Problems) in Performance & Maintenance
Hello Pals, The Problem That Occurs There is a problem that I've run into quite recently. Where I've turned my CPU off for the night, left it until morning with the Power Switch (OFF) - I come back to it sometime in the day (tomorrow) and find...
Hi all, Upgraded from Win7 to Win 10 and am experiencing some very odd problems which have got me stumped. The best example I can give is one I'm having right now, if I try to copy a large file between drives, the file copy starts and after 8%...
Windows 10 start menu problems in General Support
Downloaded W10 last night (from win 8.1) and right out of the gate I am having problems with the start menu. 1) can't get live tiles to work on tiles in the start menu 2) some are garyed out 3) I remember seeing extra large app sizes in...
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 11:30.
Find Us