Slow startup after updating last week  

Page 2 of 2 FirstFirst 12

  1. Posts : 1,807
    Windows 10 Pro 21H1 19043.1348
       #11

    Good morning,

    Could you please post a list of devices that are connected to the hub and any of the other USB connections?

    Have you seen these flagged devices appear before? Also, have you checked that all of the mother board drivers are updated?

    Please update your 'My Computer' in the lower left and include all connected devices and the winver.

    https://www.tenforums.com/tutorials/...specs-fill-ten
    Last edited by W10 Tweaker; 28 Mar 2021 at 14:12.
      My Computer


  2. Posts : 7
    Win10 x64 (latest updates)
    Thread Starter
       #12

    Sorry, didn't see your reply until now as it was on pg2. lol.

    I thought I had specs entered somewhere here. I've just added them. No, I've never had any issues with the card or drivers in the past, always worked fine. With trying to figure it out, I did see a list of updates with Driver Booster, so I updated those and they seem better. They were still coming and going so followed some online guide, but I think the drives are basically always on? Not sure that's a good thing. The drives are quite new...less than 6 months old (but no issues in the past with other windows installs). Never had any flagged devices before in Device Manager (in relation to this).

    Connected devices to the USB3 hub:
    2x Seagate 5TB Backup Plus USB 3.0 Portable 2.5
    Logitech webcam
    USB MIDI Keyboard

    The weird thing now is, with the tweaks mentioned, they have stabilized. But I have an onboard USB-C port with Seagate a 5TB Backup Plus USB 3.0 Portable 2.5 attached that keeps coming and going now, even though I've tweaked USB settings in the power options as mentioned.

    Could it be a bios setting? I've had some power cuts in the neighborhood last August, and since then things have been slowly acting weirder on the computer. Or maybe it did something to the motherboard? I do have surge protection outlets, so not sure. PC itself is from Feb 2016 but I've upgraded parts over time. The last available BIOS update was implemented ~2 years ago. But everything has been running fine until recently.
      My Computer


  3. Posts : 7
    Win10 x64 (latest updates)
    Thread Starter
       #13

    Sorry this post has morphed onto a slightly different topic from the original question, it's been making me live up to my user name. haha

    So, I've left it for a few days, now with the USB settings disabled like this article, I still had my onboard USB-C port hooked to a small external drive, coming and going. I checked my settings again and it's the "turn off hard disk" that seemed to be making it come and go. I can understand it going, but don't know why it was coming back on and off so randomly? As mentioned I've never had this issue in previous installs of windows, and I've always been using the same settings for the past 3+ years at least without issue.

    Slow startup after updating last week-hdd.png

    I've set the value to 0 (never), and now it's staying on full-time (which I don't think will do the drive any favours(?).

    If anyone has any other solutions or workarounds, I'd love to hear them. Thanks
      My Computer


 

  Related Discussions
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 03:22.
Find Us




Windows 10 Forums