Windows 10 load time jumped from 5 secs to 50 secs

Page 5 of 6 FirstFirst ... 3456 LastLast

  1. Posts : 24
    Windows 10 20H2
    Thread Starter
       #41

    Paul Black said:
    Hello @Harry Flatters,




    One other thing that would clarify the above with regard to it being related to Startup . . .

     Autoruns for Windows

    Autoruns allows you to Disable problem Startup items.




    > Website => Autoruns for Windows - Docs.Microsoft
    > Direct Download => Autoruns for Windows - SysInternals

    I hope this helps!
    I will certainly download this for future startup problems - thanks
      My Computer


  2. Posts : 18,045
    Win 10 Pro 64-bit v1909 - Build 18363 Custom ISO Install
       #42

    Harry Flatters said:
    I will certainly download this for future startup problems - thanks
    You are VERY welcome.
    Please mark this thread as Solved.
      My Computer


  3. Posts : 24
    Windows 10 20H2
    Thread Starter
       #43

    Harry Flatters said:
    Well you, my man, are a bloody marvel. I unplugged the card reader and bingo! back to a 5 second boot to the login page.

    Can I ask a couple of questions?

    1) Why would/should an empty USB card reader cause all this aggravation.
    2) For my education and future reference, can you pop up a screen shot of WPA that shows where you found this.
    3) One of my earlier theories from WPA was that autochk was causing the delay, but I knocked it out in the registry for drives C & D but didn't think about it for the card reader drives F & G. Was that the problem that autochk was possibly hanging up/timing out on empty drives?
    Just bumping this so @zinou sees it.
      My Computer


  4. Posts : 18,045
    Win 10 Pro 64-bit v1909 - Build 18363 Custom ISO Install
       #44

    Harry Flatters said:
    Just bumping this so @zinou sees it.

    NO need to bump, he will be advised that there is a new post automatically.
      My Computer


  5. Posts : 24
    Windows 10 20H2
    Thread Starter
       #45

    Paul Black said:
    NO need to bump, he will be advised that there is a new post automatically.
    Sorry, didn't mean to break protocol. I just didn't want him to miss to how grateful I was.
      My Computer


  6. Posts : 894
    windows 10
       #46

    Harry Flatters said:
    Sorry, didn't mean to break protocol. I just didn't want him to miss to how grateful I was.
    You're welcome
      My Computer


  7. Posts : 18,045
    Win 10 Pro 64-bit v1909 - Build 18363 Custom ISO Install
       #47

    Harry Flatters said:
    Sorry, didn't mean to break protocol. I just didn't want him to miss to how grateful I was.

    No need to be sorry. Whenever a member replies to a thread or clicks Subscribe to this Thread, they are automatically notified by email.


    Have you NOT been notified of ANY replies to this thread in your subscribed email address?
      My Computer


  8. Posts : 24
    Windows 10 20H2
    Thread Starter
       #48

    E-mail's been flaky for a couple of days - problems with an Exchange server. No doubt I'll get flooded with notifications soon

    - - - Updated - - -

    Hi @zinou - what did you think of my hypothesis regarding autochk, or was I barking up the wrong tree. Also would love to see where you spotted the problem using WPA.

    Thanks again.
      My Computer


  9. Posts : 894
    windows 10
       #49

    To understand the tool you need to understand the Windows boot process and it's different phases...

    the delay happened when Windows was initialising and starting devices. you can check that in the Generic event graph under Microsoft-Windows-Kernel-PnP

    Windows has detected a plug and play device and was trying to start it. but for some reason the device was not responding in time. maybe due to power problem or something else !
      My Computer


  10. Posts : 24
    Windows 10 20H2
    Thread Starter
       #50

    Or possibly just because there was no media in the card reader slots?

    I'll try an experiment with the reader plugged in and with media in the slots.

    So my theory about autochk doesn't hold water?

    Thanks again for the help.
      My Computer


 

  Related Discussions
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 14:25.
Find Us




Windows 10 Forums