1. Joined : Aug 2015
    Posts : 1
    Windows 10 Home
       04 Aug 2015 #1

    Windows 10 and Samsung 850 EVO SSD performance issues


    I have just upgraded to Windows 10 and am getting extremely slow performance from my Samsung 850 Evo SSD. Running Samsung magician to test my benchmark performance, I am getting:
    Random read/write (IOPS) of 16483/17594 respectively
    Seq Read/Write (MB/s) of 245/462 respectively

    As a comparison, on windows 8.1 I was getting (with the same SSD drive) :
    Random read/write (IOPS) of 27271/21279 respectively
    Seq Read/Write (MB/s) of 759/1537 respectively

    Note that I have not changed any of the hardware setup - I have just installed Windows 10.
    My system is as follows:
    Samsung NP535U3C notebook
    AMD A6-4455M APU 2.10GHz
    64 bit Windows 10 Home
    Samsung 850 EVO 120GB

    Relevant Device drivers:
    Standard SATA AHCI Controller

    Does anyone have any ideas on how to solve this? I have tried using the Samsung Magician (with various performance regimes)- but am getting nowhere.
      My System SpecsSystem Spec


  2. Joined : Jun 2015
    Posts : 196
    windows 10 (x64)
       04 Aug 2015 #2

    MuthaHuffa said: View Post
    I have just upgraded to Windows 10 and am getting extremely slow performance from my Samsung 850 Evo SSD. Running Samsung magician to test my benchmark performance, I am getting:
    Random read/write (IOPS) of 16483/17594 respectively
    Seq Read/Write (MB/s) of 245/462 respectively

    As a comparison, on windows 8.1 I was getting (with the same SSD drive) :
    Random read/write (IOPS) of 27271/21279 respectively
    Seq Read/Write (MB/s) of 759/1537 respectively

    Note that I have not changed any of the hardware setup - I have just installed Windows 10.
    My system is as follows:
    Samsung NP535U3C notebook
    AMD A6-4455M APU 2.10GHz
    64 bit Windows 10 Home
    Samsung 850 EVO 120GB

    Relevant Device drivers:
    Standard SATA AHCI Controller

    Does anyone have any ideas on how to solve this? I have tried using the Samsung Magician (with various performance regimes)- but am getting nowhere.
    I am using evo 250GB SSD. I installed magician. I found it is not improving performance. With out that, I am finding performance better in actual read/write. I am not finding any difference between 8.1 and 10in working and read/write.
      My System SpecsSystem Spec


  3. Joined : Jul 2015
    Posts : 266
    Windows 10
       05 Aug 2015 #3

    What version of Samsung magician are you running? Check if rapid is enabled in your installed version. Version 4.6 will not enable rapid. I had to downgrade my version to 4.4 before I could enable rapid.
      My System SpecsSystem Spec


  4. Joined : Jun 2015
    Posts : 196
    windows 10 (x64)
       05 Aug 2015 #4

    Snakeyes said: View Post
    What version of Samsung magician are you running? Check if rapid is enabled in your installed version. Version 4.6 will not enable rapid. I had to downgrade my version to 4.4 before I could enable rapid.
    I got 4.5 with my SSD. I used that. From where to get 4.4? Will it work in win10?
      My System SpecsSystem Spec


  5. Joined : Jul 2015
    Posts : 266
    Windows 10
       05 Aug 2015 #5

    If you can enable rapid with 4.5 you're all fine and your slow performance must be due to other reasons. Possibly a fresh install of Windows 10
      My System SpecsSystem Spec


  6. Joined : Aug 2015
    Posts : 30
    win10 pro x64
       05 Aug 2015 #6

    There's no support for windows 10 yet so I would not trust anything that app says. I'd try something else to test speeds
      My System SpecsSystem Spec


  7. Joined : May 2015
    Posts : 96
    Windows 10
       05 Aug 2015 #7

    I don't have the numbers in front of me, but I boot a dual SSD using RAID-0 with the EVO 850 and my boot time is about 5-sec. I can check numbers tonight when I get home if you like.
      My System SpecsSystem Spec

  8.    05 Aug 2015 #8

    I agree with zahl, don't use it until it explicitly states Windows 10.
      My System SpecsSystem Spec


  9. Joined : Jan 2014
    Inverness
    Posts : 726
    Win 10
       05 Aug 2015 #9

    I have a 500GB 840 EVO on Win 7 and the 500GB 850 EVO that was on Win 8.1 and now Win 10. I haven't timed the boot but its as fast or faster than 8.1.
      My System SpecsSystem Spec


 


Similar Threads
Thread Forum
Fullscreen scaling and performance issues gtx 970 win 10
In all of my games after upgrading no longer scale properly (the picture is too big for the screen) and there are sever graphical problems. Its almost as if the games dont load some of the shaders or filters. When switching to borderless window in...
Graphic Cards
Samsung SyncMaster T260 driver not working in Windows 10
I don't know what else to say other than what's in the title, really. I had everything working perfectly since Wednesday afternoon, then this evening I rebooted and 'poof' - there went my lovely 1920x1200 resolution, chucked down to 1024x768 with my...
Drivers and Hardware
Can't Download Pictures From Samsung Galaxy S2 Android to Windows 10
I tried to download some Pictures from my Samsung Galaxy S2 android Phone to my new install of win10, and now I can't find them anywhere. I HAD win 7 before, & every time I downloaded Pictures, a little icon of a "drive" would flash in my bottom...
Installation and Setup
Advances to JavaScript performance in Windows 10 Preview
Source...
Windows 10 News
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 22:44.
Find Us
Twitter Facebook Google+



Windows 10 Forums