Windows 10 clean install laggy and slow Solved

  1.    #1

    Windows 10 clean install laggy and slow


    Hello everyone,

    So my problem is the windows 10 clean installed being laggy. I disabled a lot of things and its still very slow and laggy. I need help. My specs are:

    Mobo: gigabyte b360m ds3h
    cpu: i3 8100
    gpu: msi gtx 1050ti
    psu: 600w xfx
    ram: goodram iridium 2133 mhz 2x 4gb
    hdd: toshiba 1tb
      My ComputerSystem Spec

  2.    #2

    Hi, I'll just comment briefly without attempting to offer a solution I'm afraid...

    Some people installing or upgrading to build 1803 (which I assume is what you've installed) experience lag problems, but not with build 1709.

    That may or may not be your case. Did you have build 1709 installed previously, and was all ok?
    May I also ask why you wanted to clean install- what problems were you experiencing?

    What is your current build?
    Windows key + R, winver
      My ComputersSystem Spec

  3.    #3

    dalchina said: View Post
    Hi, I'll just comment briefly without attempting to offer a solution I'm afraid...

    Some people installing or upgrading to build 1803 (which I assume is what you've installed) experience lag problems, but not with build 1709.

    That may or may not be your case. Did you have build 1709 installed previously, and was all ok?
    May I also ask why you wanted to clean install- what problems were you experiencing?

    What is your current build?
    Windows key + R, winver
    my current build is 17134.1 i've had this issue even on 1709 sadly
      My ComputerSystem Spec

  4.    #4

    Please compare performance after
    a. A clean boot
    b. In Safe Mode

    Please post a screenshot of your task manager a 2 or 3 minutes after a clean boot to your desktop.
    Thanks.
      My ComputersSystem Spec

  5.    #5

    Click image for larger version. 

Name:	taskmngr.png 
Views:	2 
Size:	137.0 KB 
ID:	195044

    So that's how it is in task manager after 2 minutes of clean boot. The slowness is still there and also in safe mode. I don't know what to do. My computer is brand new so i don't think this is the issue.
      My ComputerSystem Spec

  6.    #6

    No, but the good thing is there's no untoward resource use. Have to start somewhere.

    Now please try
    Crystal Diskmark (free) and post a screenshot.

    Then try copying a large file, and while it's copying, post a screenshot showing the disk transfer rate using the Resource Monitor.

    Can you confirm page file settings are default.

    In what ways do you experience it being laggy? In any particular circumstance?
      My ComputersSystem Spec

  7.    #7

    Click image for larger version. 

Name:	crystaldiskmark.png 
Views:	3 
Size:	1.06 MB 
ID:	195055

    Click image for larger version. 

Name:	copyfile.png 
Views:	10 
Size:	381.6 KB 
ID:	195056

    here are the screenshots, page file is set to default, it's laggy when opening programs, windows settings, etc.
      My ComputerSystem Spec

  8.    #8

    Crystal Diskmark looks fine- mine for my SSHD:
    Click image for larger version. 

Name:	Crystal Diskmark SSHD.jpg 
Views:	24 
Size:	53.5 KB 
ID:	195101

    It looks as though your transfer rate is fine, but I note that Defender (MsMpeng) is taking up a lot of resources.
    Compare mine (I use Avast):

    Click image for larger version. 

Name:	Disk.png 
Views:	9 
Size:	844.0 KB 
ID:	195100

    I asked you to compare responsiveness in Safe Mode. Could you please try that?

    Please advise, for example, how long it takes for a file explorer Window to appear after pressing Windows key + E after
    a. Booting normally
    b. In Safe Mode

    and any other comparison you find useful (e.g. launching a browser).

    If you can, post a screenshot of your task manager while a program that takes longer to launch than you expect it being launched.
    (E.g. Have your task manager running and capture the screen)

    As your PC is new, it would be best to refer this to your supplier or manufacturer and ask for a benchmark comparison.
      My ComputersSystem Spec


 

Related Threads
Hello Everyone, I did a clean install and on first use of Windows update the updates for some reason we're downloading and installing at a slow pace which I didn't recall in the past. Not sure if I'm having an issue on my end or not if it is on...
BSD Hi all. Just bought a new PC a few days ago, finished building it and installing everything on it. Here are the specs: CPU: Intel Core i7-7700k @ 4.2GHz Mem: Kingston 8GB DDR4-2400MHz (x2 for a total of 16GB) GPU: None currently....
Slow/laggy Windows 10 animations in Performance & Maintenance
Hello, I have a new 10" tablet (1920x1080) with a x5-z8300 CPU and the following problem, that all Windows 10 animations like switching windows, opening apps, swiping around the task bar and so on are "laggy" or frames are being dropped. Newest...
Windows 10 running super slow and laggy in Performance & Maintenance
I recently had to do a fresh install of windows 10 after a hard drive corruption, before the update win10 ran silky smooth with almost no lag, after the fresh install win10 takes 5 mins to open the setting panel, tried defragmenting my hard drive,...
Windows 10 Clean Install Slow Bootup in Performance & Maintenance
Hi, I have done a clean install of Windows 10 Home (did an in place upgrade first, activated, then did a fresh install re-formatting the C Drive before the install). My computer came with Win 8.1 Home. Specs: Intel i3 1.70GHz, 4 GB RAM, 500Gb...
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 09:12.
Find Us