Windows 10: Hardware or Software Issue? Solved

  1.    01 Jul 2018 #1

    Hardware or Software Issue?


    I built a box for a friend of mine, used it for a week and shipped it to FL - specs below.

    The box arrived safely, with the exception of one SATA cable, which had come loose.
    OR - it wasn't properly seated by me.
    After a day or so of use, he tells me the machine is very slow - I ask him for a screen shot of the Task Master and
    he sends me the one on the left below. Slowness explained.
    I walk him through the BIOS settings and both the Clock speed and Sync all Cores settings are exactly where I had set them.
    Reboot, and all seems to be OK for awhile, then I get the screen shot on the right below.
    If I recall correctly, I had an similar issue when I had it, it slowed down and the BIOS setting were NOT correct when I checked them. I reset them and all remained OK. At least I think it is the same machine. I built/rebuilt 4 boxes this year and as well as I track where each piece of hardware is, I never made notes of issues I may have had.
    Before we go any further, I decided to come her and ask for suggestions. I have no clue why this is happening.
    I think there is a recent update to the BIOS - updated my machine yesterday to 1401 - his is on 1101.
    So guys/gals - all you have to do is help a guy in the north help a guy in the south -
    Click image for larger version. 

Name:	Greg1-2.JPG 
Views:	3 
Size:	100.8 KB 
ID:	194178
    Addonics M2 PCIe SSD - PCIe 3.0 4-Lane Adapter
    ASUS ROG Maximus X Hero LGA 1151 (300 Series) Intel Z370 HDMI SATA 6Gb/s USB 3.1 ATX Intel Motherboard
    Cooler Master MegaFlow 200mm Blue LED Silent Fan for Computer Cases
    EVGA GeForce GTX 1060 03G-P4-6160-KR Video Card
    EVGA SuperNOVA 650 G2 220-G2-0650-Y1 80+ GOLD 650W Fully Modular PSUG.SKILL
    TridentZ RGB Series 16GB(2x8GB)288-Pin DDR4 SDRAM DDR4 4000 (PC4 32000) Memory
    Intel Core i7-8700K Coffee Lake 6-Core 3.7 GHz (4.7 GHz Turbo) LGA 1151 (300 Series) 95W BX80684I78700KNoctua NH-D15 SSO2 D-Type Premium CPU Cooler, NF-A15 x 2 PWM Fans
    StarTech SATSASBP125 Mobile rack backplane for 2.5in SATA/SAS drive
    Thermaltake Core X5 Tempered Glass Snow Edition E-ATX Stackable Cube Chassis CA-1E8-00M6WN-00DRIVESCorsair

    Neutron XTi 2.5" 240GB SATA III Internal Solid State Drive (SSD) CSSD-N240GBXTI - CADDY
    960 PRO M.2 512GB NVMe PCI-Express 3.0 x4 Internal Solid State Drive (SSD) MZ-V6P512BW M.2-2 - OS
    970 EVO M.2 2280 500GB PCIe Gen3. X4, NVMe 1.3 Internal Solid State Drive (SSD) MZ-V7E500BW M.2 PCIe
    970 EVO M.2 2280 250GB PCIe Gen3. X4, NVMe 1.3 Internal Solid State Drive (SSD) MZ-V7E250BW M.2-1
    WD Blue 3D NAND 1TB PC SSD - SATA III 6 Gb/s 2.5"/7mm Solid State Drive - WDS100T2B0A
      My ComputersSystem Spec

  2.    01 Jul 2018 #2

    CPU speed automatically drops down when the system is at low load. The utilization is only 1% so the user isn't actually doing anything and it's expected for the frequency to drop.

    For a valid comparison you would need to look at the performance at full load (e.g. with some benchmark) or temporarily raise the minimum processor state in Power Options to 100%. But we'd need more information than "the machine is very slow" to give specific tips.

    Click image for larger version. 

Name:	image.png 
Views:	34 
Size:	12.8 KB 
ID:	194185
      My ComputerSystem Spec

  3.    01 Jul 2018 #3

    Thanks for the reply PolarNettles - this is not the ideal situation for diagnosing problems for sure - sometimes we do the best we can to help a friend.
    This screen shot is of my ASUS box, the same as the one in FL

    Utilization 1% - Speed 4.68 GHz - this is what I am used to seeing on my machines
    Power Plan shot included - same I use on all my machines

    Wait a minute - You may have hit it here - My buddy put an image of HIS os on the machine I sent him - it doesn't have the Power Plan set up as I set it - this MIGHT explain the issue here??????

    Click image for larger version. 

Name:	mine.JPG 
Views:	2 
Size:	140.1 KB 
ID:	194192
      My ComputersSystem Spec


 

Related Threads
Software Vs Hardware RAID in Drivers and Hardware
Hi there Unless you NEED more HDD ports it really is NOT worth buying any consumer grade RAID controller card - these days they are far slower than by doing it with software - Windows Storage spaces is extremely good (and you can use different...
I have a Toshiba Satellite and I'm running windows 10. I've tried pressing F5 and FN+F5 but nothing happens. I've had a look on various forums and all the advice seems to start with "go here", "go to this menu" etc but I have no idea how to go...
Multiple BSOD's - hardware or software issue? in BSOD Crashes and Debugging
Hi! Had some issues with my laptop in december and eventually handed it in to the store which I bought it from. They sent it along to a workshop who changed the motherboard. I just got the computer back earlier this week, but I'm experiencing...
I'm currently getting a strange issue with the on-board ethernet adapter on my older secondary system I use in the living room that I use for mainly just desktop apps. Before upgrading to Windows 10 pro x64 yesterday I was running Windows 7...
Hi, I have found from past experience that its better to have your hardware and software installed in an old OS before upgrading to the newer OS and maybe trying to install it then, as somehow I am of the impression that it has a better chance of...
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 04:41.
Find Us