Page 1 of 4 123 ... LastLast

  1. Joined : Jul 2015
    Posts : 18
    Windows 10 Home 64-bit
       31 Jul 2015 #1

    Windows 10 Clean Install Slow Bootup


    Hi,

    I have done a clean install of Windows 10 Home (did an in place upgrade first, activated, then did a fresh install re-formatting the C Drive before the install).

    My computer came with Win 8.1 Home. Specs: Intel i3 1.70GHz, 4 GB RAM, 500Gb HDD, Intel onboard HD Graphics.

    With the OEM Windows 8.1, it took about 30 seconds to boot, from the OEM logo to the desktop. This boot is NOT fast boot - after completely shutting Windows via cmd "shutdown -f -s", OR after restarting.

    With Windows 10, exactly the same boot / restart takes nearly 2 minutes to get to the desktop.

    After the OEM Logo disappears, there is a black screen for more than 1 minute before the blue "Please wait..." appears.

    I have used Autoruns, Ccleaner, and Glary Utilities 5 to remove any junk AND disable any unnecessary autostart programs,

    Any suggestions please?
      My System SpecsSystem Spec


  2. Joined : Mar 2015
    Posts : 616
    Windows 10
       31 Jul 2015 #2

    richardanthony said: View Post
    Hi,

    I have done a clean install of Windows 10 Home (did an in place upgrade first, activated, then did a fresh install re-formatting the C Drive before the install).

    My computer came with Win 8.1 Home. Specs: Intel i3 1.70GHz, 4 GB RAM, 500Gb HDD, Intel onboard HD Graphics.

    With the OEM Windows 8.1, it took about 30 seconds to boot, from the OEM logo to the desktop. This boot is NOT fast boot - after completely shutting Windows via cmd "shutdown -f -s", OR after restarting.

    With Windows 10, exactly the same boot / restart takes nearly 2 minutes to get to the desktop.

    After the OEM Logo disappears, there is a black screen for more than 1 minute before the blue "Please wait..." appears.

    I have used Autoruns, Ccleaner, and Glary Utilities 5 to remove any junk AND disable any unnecessary autostart programs,

    Any suggestions please?

    Have you gone to the manufacture of your PC's website to see if they have upgraded drivers for Win 10?
      My System SpecsSystem Spec


  3. Joined : Jul 2015
    Posts : 18
    Windows 10 Home 64-bit
       31 Jul 2015 #3

    fracking4oil said: View Post
    Have you gone to the manufacture of your PC's website to see if they have upgraded drivers for Win 10?
    Toshiba does not have Windows 10 drivers for downloading yet.

    I am using all the drivers for Windows 8.1. However, there are a few drivers that Windows have automatically (or, automagically) downloaded, such as Intel HD Graphics.
      My System SpecsSystem Spec


  4. Joined : Oct 2014
    Posts : 190
    Win 10 Home Build 1607 64bit
       31 Jul 2015 #4

    http://win10upgrade.toshiba.com/swup...try=US&lang=en

    http://forums.toshiba.com/t5/Windows-10/bd-p/brd_win10


    Did you see the above from the Toshiba site ? It appears at this time they will not provide Win10 support to some models which include mine, L855 Satellite. If you check the Win10 Forum on Toshiba site, most are having driver issues.

    The consensus at the Toshiba Forum seems to be to stick with 8.1. Toshiba may want to sell new computers with Win 10.
      My System SpecsSystem Spec


  5. Joined : Jul 2015
    Posts : 18
    Windows 10 Home 64-bit
       31 Jul 2015 #5

    torre said: View Post
    http://win10upgrade.toshiba.com/swup...try=US&lang=en

    http://forums.toshiba.com/t5/Windows-10/bd-p/brd_win10


    Did you see the above from the Toshiba site ? It appears at this time they will not provide Win10 support to some models which include mine, L855 Satellite. If you check the Win10 Forum on Toshiba site, most are having driver issues.

    The consensus at the Toshiba Forum seems to be to stick with 8.1. Toshiba may want to sell new computers with Win 10.
    Actually my PC is supported:
    Toshiba : Select Model
    (Model Code PSKT4A-07U01Y)

    But, there are not any Windows 10 system drivers for it, just Toshiba OEM programs. Do you know what the Toshiba System Driver is for?
      My System SpecsSystem Spec


  6. Joined : Jul 2015
    Posts : 57
    Windows 10 Pro
       31 Jul 2015 #6

    The black screen BS seems to have been (and still is) an ongoing issue during testing if you Google it. I haven't found any solution to it, but mine only last about 30 seconds and aside from that it runs great. If a solution can be found and shave off that 30 seconds... would be the icing on the cake.
      My System SpecsSystem Spec


  7. Joined : Jul 2014
    San Jose, California
    Posts : 1,951
    Ubuntu14.04x64 MintMate17x64 Win10Prox64
       31 Jul 2015 #7

    1. Double check if you have the latest BIOS installed from Toshiba
    2. Install Intel Chipset Drivers downloaded from Intel website. The latest version is: 10.0.27
      My System SpecsSystem Spec


  8. Joined : Jul 2015
    Posts : 18
    Windows 10 Home 64-bit
       01 Aug 2015 #8

    topgundcp said: View Post
    1. Double check if you have the latest BIOS installed from Toshiba
    2. Install Intel Chipset Drivers downloaded from Intel website. The latest version is: 10.0.27
    BIOS up to date. Updated to the latest chipset driver. Still the same. The black screen lasts about 1:20 minutes.
      My System SpecsSystem Spec


  9. Joined : Jul 2015
    Posts : 57
    Windows 10 Pro
       01 Aug 2015 #9

    Same thing here.. but 30 seconds of black screen.

    EDIT: Call me crazy and maybe I never noticed in Windows 7, but it seems like right after the Windows logo it recycles the video card or something... because right after the logo, the monitor's go completely dark and then cycle back on... and then 30 seconds of black screen... then finally login window.
    Last edited by MortTheBeast; 01 Aug 2015 at 01:37.
      My System SpecsSystem Spec


  10. Joined : Jul 2015
    Posts : 615
    Windows 10 Enterprise x64 (build 10586)
       01 Aug 2015 #10

    Do you have any pending updates? Restarts for updates tend to cause Windows to boot slowly.
      My System SpecsSystem Spec


 
Page 1 of 4 123 ... LastLast


Similar Threads
Thread Forum
Very Slow Boot and High Disk Usage After Logon After a Clean Install
Hi everyone. I was having long boot time issues with windows 7. It was taking more than 5-6 mins for my pc to become responsive on desktop. Then I upgraded windows 10 today , issue still persisted. After that , I tried clean installing the 10. I...
General Support
Windows 10 clean install
Hey guys im confused about the whole windows 10 thing i just upgraded my windows 8.1 to windows 10 though controlpanel reserved and all, but now i got activation problems, but i aint to worred about that right now, my main question is i want to...
Installation and Setup
Disabling password screen on windows bootup not working
I followed this guide and rebooted but I still get the login screen where I have to enter a password before logging in to Windows 10. why?
General Support
Clean install of Windows 8.1
I know this isn't the EightForums but I've not logged on there for some time now. I need to clean install Windows 8.1 and having trouble finding an up-to-date guide. At the beginning of this year I followed this guide which worked nicely but it...
General Support
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 01:57.
Find Us
Twitter Facebook Google+



Windows 10 Forums