Slight Lag Issue in Windows 10

Page 1 of 3 123 LastLast

  1. Posts : 386
    Windows 10 Pro
       #1

    Slight Lag Issue in Windows 10


    Unsure where to put this. My processor isn't that old (i7-3770k), 16 GB ram. Everything normally works great.

    A few days ago though windows went almost totally non responsive. Tasks took ages to open, browsers and programs the same. My PC was only on for about half an hour or so before that happened. I reboot and everything had been ok since. There was no errors or BSOD or events in RH.

    Fast forward to today, and a similar issue occured ever so slightly. Nothing happened again all I was doing was pausing a download in a torrent program. I'm at a bit of a loss and I'm quite worried. I can't see it being my processor as I was always told if that's faulty in any way I'd know about it and the fact it doesn't happen all the time makes me think it's not that. My ram seems fine and I'm still seeing the full amount in system info.

    I haven't cleaned the inside of my pc in a while. Could it be that? Has anyone else had this issue recently?
      My Computer


  2. Posts : 4,224
    Windows 10
       #2

    There are far too many potential causes of system slowdown to enumerate them all here. This kind of thing happens from time to time, and it's encouraging that a reboot helped you in at least one case. If you'll run the following command in an administrative command prompt window or PowerShell (Admin) session, we can see if something is definitely up:
    Code:
    dism /online /cleanup-image /scanhealth
    Hopefully, you'll get a "No component store corruption detected" response. Whatever you get, please post the results in screenshot fashion here, like so:
    Slight Lag Issue in Windows 10-scanhealth.jpg
    HTH,
    --Ed--
      My Computers


  3. Posts : 386
    Windows 10 Pro
    Thread Starter
       #3

    Hi Ed,


    Slight Lag Issue in Windows 10-image.png


    Thanks ever so much for your help. No corruption detected. I forgot to mention i do have 2 SSD drives that i have haf for over 5 years too
      My Computer


  4. Posts : 386
    Windows 10 Pro
    Thread Starter
       #4

    I'm away on holiday at the moment so I don't have access to my desk. What I can tell you though is that I get no hardware errors in Reliability History, no messages on screen and no blue screens which makes me think it's nothing serious
      My Computer


  5. Posts : 19,256
    W11+W11 Developer Insider + Linux
       #5

    When something like that happens, check your Task Manager first to see what's going on. AV may be running a scan or some update using resources. Could even be some malware.
      My Computers


  6. Posts : 386
    Windows 10 Pro
    Thread Starter
       #6

    Yeah I thought that but I did a scam with Windows Defender and nothing showed up.
      My Computer



  7. Posts : 19,256
    W11+W11 Developer Insider + Linux
       #7

    AntJac said:
    Yeah I thought that but I did a scam with Windows Defender and nothing showed up.
    Try also Malwarebytes and AdwCleaner. Practically every time I go to some torrent site those two programs have something to clean.
      My Computers


  8. Posts : 386
    Windows 10 Pro
    Thread Starter
       #8

    Thanks Mike I'll try that. Just to ease my mind, if it was something serious I'd be getting hardware errors in RH and BSODs etc won't I?
      My Computer


  9. Posts : 19,256
    W11+W11 Developer Insider + Linux
       #9

    AntJac said:
    Thanks Mike I'll try that. Just to ease my mind, if it was something serious I'd be getting hardware errors in RH and BSODs etc won't I?
    Yes, BSODs would be often. Also watch what your torrent client is doing. Some start coin mining as soon as you start them. It's pretty messy situation, I use them only for Linux downloads and when it's offered to DL with torrent from that particular dostro's site. It's faster than direct downloads most of time.
      My Computers


  10. Posts : 386
    Windows 10 Pro
    Thread Starter
       #10

    Thanks Mike. The torrent client I use is a 32 bit application (older version) and I've bene using it for a long time without issues.
      My Computer


 

  Related Discussions
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 15:34.
Find Us




Windows 10 Forums