VERY slow boot, only when restarting [SSD EVO 250gb]

Page 2 of 2 FirstFirst 12

  1. Posts : 8
    windows 10
    Thread Starter
       #11

    AndreTen said:
    lola000, try a clean boot and see if it start faster.

    tutorials | 41804-perform-clean-boot-windows-10-troubleshoot-software-conflicts
    didnt seen to have any effect.

    zinou said:
    Hi,

    Can you compress and share your boot log, I'll take a look in WPA...
    Uploadfiles.io - DESKTOP-A7DARCP.01-06-2018.12-53-12.Boot_1.rar
    the Winlogon Init in Boot Phases is huge bc i went do other things and didint put the password , you can see the 'more normal' time in the original post.
      My Computer


  2. Posts : 857
    windows 10
       #12

    To get a better boot trace it's suitable to setup autologon, this way you don't have to enter your credentials and hence you'll get more representaive boot time...

    Can you provide a less big boot trace ?
      My Computer


  3. Posts : 14,897
    Windows 10 Pro
       #13

    Could you get another trace with WPA, this time don't forget to not do anything whilst waiting :)
    The winlogon init. takes 6 minutes, while everything else takes 27s total.

    Could you also run Autoruns by Mark Russinovich, save it and upload the file as a zip.
      My Computers


  4. Posts : 8
    windows 10
    Thread Starter
       #14

    zinou said:
    To get a better boot trace it's suitable to setup autologon, this way you don't have to enter your credentials and hence you'll get more representaive boot time...

    Can you provide a less big boot trace ?
    Uploadfiles.io - DESKTOP-A7DARCP.01-06-2018.22-46-52.Boot_1.rar
      My Computer


  5. Posts : 857
    windows 10
       #15

    In your first post you said that it takes 2 min to your your system to boot !From the boot trace I see that your desktop is shown after 17s !
    VERY slow boot, only when restarting [SSD EVO 250gb]-capture1.png
    Apart the pre-session init & Session Init phases that took 5s each (Above the normal for an SSD Disk), the other phases's duration is correct. In the Pre-session init phase there is a delay of 3s, originated by the IDE Channel. Have any PCI IDE card on your Mother boeard ? or an IDE device ?

    VERY slow boot, only when restarting [SSD EVO 250gb]-capture.png
      My Computer


  6. Posts : 8
    windows 10
    Thread Starter
       #16

    no IDE device but there is a IDE connection on the mobo (every disk is in AHCI in the bios), the huge delay in boot happens with the win10 logo after bios that stays there for 90sec+
      My Computer


  7. Posts : 857
    windows 10
       #17

    What kind of IDE connection ? PCI IDE card? Are all your HDD connected to a SATA port or is there an IDE HDD connection?
      My Computer


  8. Posts : 8
    windows 10
    Thread Starter
       #18

    IDE connection, not IDE device..its never been used and yes, disks are connected into sata ports
      My Computer


  9. Posts : 13
    Windows 10 Pro
       #19

    lola000 said:
    IDE connection, not IDE device..its never been used and yes, disks are connected into sata ports
    Have you tried disconnecting your other disk drives and see if it makes any difference in boot time? In my personal experience, a drive that may be starting to fail will slow the boot time very bad, even though it is not the OS drive, on both SATA or USB connections. Might be worth a check.
      My Computer


 

  Related Discussions
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 23:41.
Find Us




Windows 10 Forums