Slow boot time on SSD (during OS loading screen)

Page 2 of 5 FirstFirst 1234 ... LastLast
  1.    31 Dec 2017 #11

    PolarNettles said: View Post
    The performance trace file is located at My Documents\WPR Files. It is huge - mine is around 4GB - but you can compress it and shrink it down to ~200MB.
    I know where to find it but can't make any sense of it even after looking into a guide. Also why is there no edit button or am I blind.
      My ComputerSystem Spec

  2. bro67's Avatar
    Posts : 5,040
    Mac OS High Sierra 10.13.5
       31 Dec 2017 #12

    Post the test results from Magician for that drive, along with S.M.A.R.T. info.
      My ComputerSystem Spec

  3.    31 Dec 2017 #13

    DeadlyChef said: View Post
    I know where to find it but can't make any sense of it even after looking into a guide. Also why is there no edit button or am I blind.
    You can compress it and upload it somewhere so we can look at it.
      My ComputerSystem Spec

  4.    01 Jan 2018 #14

    In your boot trace Your desktop is shown after 15s !

    For me it's a correct boot time.

    Click image for larger version. 

Name:	image.png 
Views:	12 
Size:	54.1 KB 
ID:	170380
      My ComputerSystem Spec

  5.    01 Jan 2018 #15

    Ok,

    here is the boot trace
    .

    The benchmark and S.M.A.R.T. info hereClick image for larger version. 

Name:	Magician benchmark.PNG 
Views:	6 
Size:	112.1 KB 
ID:	170383Click image for larger version. 

Name:	S.M.A.R.T..PNG 
Views:	42 
Size:	26.1 KB 
ID:	170384

    Also zinou it is not correct. It doesn't show after 15 secs. Look at that post boot event that takes 35 seconds. That is it! The culprit! But I don't know how to find what exactly it is. I know it is because in my event viewer it also says post boot 35 seconds and it is the longest value there. Does it mean my POST is taking too long? Or is it post windows boot? Like after windows booted
      My ComputerSystem Spec

  6.    01 Jan 2018 #16

    The post boot phase occurs after the explorer is loaded (so session opened and desktop shown).
    This phase consist of running services marked as auto-delayed and other scheduled taskes...etc.

    it can be improved though...
      My ComputerSystem Spec

  7.    01 Jan 2018 #17

    Ok so I uploaded a video so you can see it takes over 15 secs. Over a minute. Keep notice on the power button it is also the HDD indicator, as soon as it starts being red again, the OS loads in 2,3 seconds. Just how it was before, when I didn't have that stupid delay.
    http://dai.ly/x6chw64
      My ComputerSystem Spec

  8.    01 Jan 2018 #18

    I disabled it and it is a bit faster, a few seconds, but nowhere near where it was. Also I don't see it in task manager anymore so it's not malware
      My ComputerSystem Spec

  9.    01 Jan 2018 #19

    Can you take another boot trace. The first one doesn't really reflect what I've seen in the video.
    Question: are you using fast startup ?
      My ComputerSystem Spec

  10.    01 Jan 2018 #20

    Ok so I made a new trace.

    I typed : "wpr -disablepagingexecutive on" into an elevated command prompt.

    The settings I used
    Click image for larger version. 

Name:	Boot trace image.PNG 
Views:	53 
Size:	26.4 KB 
ID:	170391


    Also fast boot and hibernate are both off. The file is here
      My ComputerSystem Spec


 
Page 2 of 5 FirstFirst 1234 ... LastLast

Related Threads
My wife has a three year old HP Laptop running Windows 10. It is used for a few hours each day for nothing more than accessing the internet and project work for various school and church groups she is involved in. Recently the time take to...
Boot time very slow with SSD in Performance & Maintenance
I have Windows 10 with the latest updates, my hardware is: i5-6600k running at 4.4GHZ and 1.3v Samsung 850 EVO 250GB SSD 8GB RAM Z170-HD3 RX 480 4GB I'm on windows 10 1703 My boot time has recently been extremely slow (almost 2 minutes)...
Slow boot time after AU update in Performance & Maintenance
I am using an NVME drive and used to get a 10 second boot time, but after the AU update its nearly 50 seconds. I haven't added any more programs to startup, so why is this happening. Would like to know if there is a fix. Thanks
Hi all, I'm using an Intel SSD 240GB 520 series. Always loading very fast, i.e., about 8 seconds from cold boot. Since windows 10 is installed, boot time is about 20 seconds and desktop icons take some time to refresh and load their images. ...
I have a laptop that is about 3 years old. It started to boot very slow (running Windows 7) a few months ago. I updated to Windows 10 (fresh install) hoping it would be fixed. The boot just drags and drags. It might be a hard drive issue...
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 14:02.
Find Us