1.    08 Jul 2016 #1
    Join Date : Jul 2016
    Posts : 82
    10

    Do Z Boards Take Long Time to Boot?


    Do all Z boards used for OCing take a long time to boot up?

    I ask this cuz I want to get the Asus Z170-E. But I've read complaints that it takes a long time to boot up Win 10. Below is a link from Newegg. Is there a fix to this?

    http://m.newegg.com/Product/index?it...82E16813132691
      My ComputerSystem Spec
  2.    08 Jul 2016 #2

    Mine boots fast but when you restart that is the time consumer for some reason these boards lag maybe because of DDR4

    Addram another member from here had the same issue he thought it was XMP but it did the same i am thinking these boards don't run fast unless you install a M2 probably and it will change the boot speed but to my Knowledge friend it has given many a headache
      My ComputerSystem Spec
  3.    08 Jul 2016 #3
    Join Date : Jul 2016
    Posts : 82
    10
    Thread Starter

    Quote Originally Posted by solarstarshines View Post
    Mine boots fast but when you restart that is the time consumer for some reason these boards lag maybe because of DDR4

    Addram another member from here had the same issue he thought it was XMP but it did the same i am thinking these boards don't run fast unless you install a M2 probably and it will change the boot speed but to my Knowledge friend it has given many a headache
    So you're saying that a Z board has given you headaches?
      My ComputerSystem Spec
  4.    08 Jul 2016 #4

    Quote Originally Posted by xlook View Post
    So you're saying that a Z board has given you headaches?
    My first board gave me a headache because of legacy USB 3.0 and that was a Gigabyte G1 Gaming 7 Board it looked awesome as hell but that freaking no support for usb 2.0 killed me and then i took it back after install and ect to make good with a Asrock Fatality K6 and it has served my needs plenty and has not given me headaches yet
      My ComputerSystem Spec
  5.    09 Jul 2016 #5
    Join Date : Jul 2016
    Posts : 82
    10
    Thread Starter

    Quote Originally Posted by solarstarshines View Post
    i took it back after install and ect to make good with a Asrock Fatality K6 and it has served my needs plenty and has not given me headaches yet
    So the Asrock mobo boots fast except when you restart it. Strange.

    I think I'll just buy a non K board. I read that K mobos don't help with gaming anyway since the main component responsible for game visual processing is the GPU, not the CPU.
      My ComputerSystem Spec

 


Similar Threads
Thread Forum
Long Boot Up Time
Help appreciated. Couple days ago, my PC took about 2 minutes or more to boot. Ran malware/Virus scans with no errors. After powering up, I notice that the Blue Windows Logo shows up twice on solid black background, with animated spinning dots...
Performance & Maintenance
Solved Win 10 taking a really long time to boot
I have a Dell Inspiron 3531 with the Windows 10 free upgrade (Home edition) and an Intel Celeron N2830. Since a couple of days, my laptop is taking a really long time to start up. After it powers on, there is a blank screen for 1-2 minutes before...
Performance & Maintenance
long boot time with black screen
my asus laptop k53br taking long time during boot up. I have dual graphic card installed amd redeon hd 6310 and amd redeon 7400. During boot up after showing logo black sceen splashes it remain black for 2 mintues. windows 10 auto install drivers....
Performance & Maintenance
Long boot time, both reboot and first start up
Hi all, Im having a nasty bug after installing the latest update (KB3081424), after loading Windows i get a black screen for about 40 sec to a min, and then W10 logs me in to the systeem. Between the black screen and my login name and welcome i...
Performance & Maintenance
Unusually long boot time
I can't quite get a handle on this issue. Why would having USB drives attached to system increase boot time from 8 seconds to 110 seconds? Never happened on old 560 box, but does on new 3847. Dell says, "That's the way it is". Sounds odd....
Drivers and Hardware
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 08:04.
Find Us
Twitter Facebook Google+ Ten Forums iOS App Ten Forums Android App



Windows 10 Forums