connect to internet via ethernet and wifi but to network only on wifi

  1.    04 Apr 2017 #1

    connect to internet via ethernet and wifi but to network only on wifi


    Hello. I have three Dell XPS PCs connected via a Verizon Actiontec router to each other and to the internet, all running Windows 10 (two preinstalled, one upgraded from Windows 7). All connect fine to the internet via Ethernet and wifi, but they can only see/connect to each other via wifi. They cannot see each other via Ethernet; instead I have to turn wifi on for each of them to see/access each other. Not exactly sure when this started, but it wasnít always like this (some windows update maybe?) I havenít found my particular problem in searching forums, and there are so many options on what to try to fix other network issues, Iím not sure where to start.

    If itís a hardware issue, I would think it would be with the router, as itís unlikely the hardware would fail on all three PCs. But since I can connect to the internet via both Ethernet and wifi, I think itís unlikely a router problem. I have Norton 360 running on all the PCs, but Iíve tried disabling the firewalls, adding Network Trust and Device Trust, and the problem still exists, and again, all works fine over wifi. Could be a network driver problem, but Iíve tried uninstalling and letting windows reinstall the driver, and that hasnít helped.

    So some other setting that got messed up on all three computers at some point? Renaming the workgroup and/or PCs? An ipv6 issue? Any ideas on where to start??

    Thanks for your help.
      My ComputerSystem Spec

  2.    04 Apr 2017 #2

    Welcome to the forum. Can you ping the PCs via name and IP from another one are they all on the same workgroup
      My ComputerSystem Spec

  3.    05 Apr 2017 #3

    Samuria said: View Post
    Welcome to the forum. Can you ping the PCs via name and IP from another one are they all on the same workgroup
    Thank you, and sorry for the delayed response. I needed to wait until everyone was off their PCs to confirm. On Ethernet only, I can not ping by ip address or computer name, on wifi I can ping by both. They are all on the same workgroup, using the default name, WORKGROUP . Something else that may or may not be relevant, when I look at my router control panel, it shows the ip addresses of the problem computers connected via ethernet, but the computer names are not the actual computer names, instead they're listed as 'new-host-2' and 'new-host-3'. Relevant? Again thanks for your help.
      My ComputerSystem Spec

  4.    05 Apr 2017 #4

    Are all the PC's running NetBIOS if there not you won't see names
      My ComputerSystem Spec

  5.    06 Apr 2017 #5

    Samuria said: View Post
    Are all the PC's running NetBIOS if there not you won't see names
    Under the WINS tab of Advanced TCP/IP settings both computers were set to 'Default: Use NetBIOS setting from the DHCP server.' I changed that to the second button 'Enable NetBIOS over TCP/IP'. Not sure if that needed to be done, but then ran nbtstat -a to confirm, and yes, they are all running netbios. Still couldn't ping the other computers with wifi turned off, but could only try once before the employees needed to use their PCs, and I had to turn wifi back on again. Should it have been instant? or should I have waited a bit, or rebooted? Thanks again for your help.
      My ComputerSystem Spec


 

Related Threads
First, Sorry about my English. I have a question. I use Win 10 Pro, when i use both Wifi( have Internet) and Ethernet( In Local have not Internet). Window can't not access internet although Wifi still work well. When i Disable Ethernet, Window...
Hi guys, I have an issue I would like to resolve. I will try to be as clear and precised as possible. I'm only allowed to one device to an internet. My laptop connects directly to internet WiFi. So the laptop (Windows 10) serves as a...
Debug report attached. 27187
Please help. My laptop is for some unknown reason not connecting to the internet via wifi or ethernet. It will also not diagnose the problem as it says The Diagnostics Policy Service is not running and it cannot fix it. Please can someone advise -...
I have a desktop pc in room 1 which up until now has been connecting fine to the internet via WiFi from the router (DrayTek Vigor2710ne) in room 2. I was getting acceptable speeds using WiFi but in an effort to see if I could get a faster...
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 03:05.
Find Us