1.    28 Feb 2017 #1
    Join Date : Feb 2017
    Posts : 63
    Windows 10 Enterprise 2015 LTSB x64

    High Ping To Default Gateway


    Hello everyone,

    For some reason after I upgraded my Windows to the anniversary update. I've been having high ping issues on my laptop to the default gateway.

    It will ping low like 1-5ms then on random hops it will go well over 500+ms.

    I've looked all over the net for a fix and have not been able to solve yet.

    I've tried resetting the router to default settings, different channels, etc. Tried moving the router but that's not the issue, because it will do it right beside the router. There are no other close wifi spot most are far away barely even picking them up. I have done a fresh install of Windows 10 and checked for malware also.

    I also have the latest driver updates as well.

    Any help would be greatly appreciated. Thanks!

    **SIDE NOTE: I tested the laptop on an Ethernet connection, the ping is much better, most under 5ms. However I did about 10 tests on 2 of them I had a couple hops ping around 43ms. Not as high as when on the WiFi but it shouldn't do that from what I understand. I also tried on my other laptop on the Ethernet, no problems at all..**
      My ComputerSystem Spec
  2.    28 Feb 2017 #2
    Join Date : Jul 2016
    Crewe Cheshire
    Posts : 1,451
    windows 10

    From a CMD prompt type
    Ipconfig /all

    Then
    Tracert 194.119.131.66
    Post results and make model of router
      My ComputerSystem Spec
  3.    28 Feb 2017 #3
    Join Date : Feb 2017
    Posts : 63
    Windows 10 Enterprise 2015 LTSB x64
    Thread Starter

    The router is an ARRIS TG1682G

    Click image for larger version. 

Name:	Test.png 
Views:	18 
Size:	47.6 KB 
ID:	123171
      My ComputerSystem Spec
  4.    28 Feb 2017 #4
    Join Date : Feb 2017
    Posts : 63
    Windows 10 Enterprise 2015 LTSB x64
    Thread Starter

    Click image for larger version. 

Name:	Test.jpg 
Views:	11 
Size:	154.8 KB 
ID:	123172
      My ComputerSystem Spec
  5.    28 Feb 2017 #5
    Join Date : Jul 2016
    Crewe Cheshire
    Posts : 1,451
    windows 10

    Is the routers wireless set to n type only? the tacert show a responce from the router of 3ms does the high ping only show when others are using it or when certain electrical things are on like a TV mirowave boiler etc.

    Have you edited the ipconfig to remove the ip ?
      My ComputerSystem Spec
  6.    28 Feb 2017 #6
    Join Date : Feb 2017
    Posts : 63
    Windows 10 Enterprise 2015 LTSB x64
    Thread Starter

    Yes I edited it. The High ping comes when I do a ping to the default gateway. My internet will be fast then it will slow down. It does it every few minutes sometimes more noticeable than other times.

    The router is set to g and n. My setup has not changed inside my house, it started doing I noticed after the update.

    I did turn off all electronics in the room where the router was and that did not do anything.
      My ComputerSystem Spec
  7.    02 Mar 2017 #7
    Join Date : Feb 2017
    Posts : 63
    Windows 10 Enterprise 2015 LTSB x64
    Thread Starter

    Bump
      My ComputerSystem Spec

 


Similar Threads
Thread Forum
Solved Windows 10 slow WiFi speed, high ping in games
Hello, I have been having extremely high ping in online games like BF1 and Titanfall 2 (>500 with spikes to over 1000, pretty much unplayable), and slow WiFi speeds. I have already updated my wireless drivers and disabled location and automatic...
Network and Sharing
Default Gateway
Hi everyone, I'm cracking up trying to find a definitive solution for this damn problem. My windows 10 desktop PC, says the Default Gateway is not available. I've checked my Ethernet cable, tried all the solutions I've found online. It's such a pain...
Network and Sharing
Default gateway not available
Help! I've searched for hours for help on this issue and can't seem to solve my limited internet issue. First it was showing up: IP not configured correctly I input the following (which I found off another random site so don't even know if...
Network and Sharing
Solved High Ping while running speed test on Firefox
Hey Guys, Can anyone else confirm this for me. Firefox updated to version 40 recently and ever since when I run a speedtest I get a very high Ping. I went from 10-15ms to over 150ms testing my local ISP servers. My download and upload speeds are...
Browsers and Email
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 15:06.
Find Us
Twitter Facebook Google+ Ten Forums iOS App Ten Forums Android App



Windows 10 Forums