1.    31 Aug 2016 #1
    Join Date : Aug 2016
    Posts : 2
    Windows 10 Pro

    Network Sharing Centre says Not connected, but PC has internet access?


    I have a Win10 Pro machine upgraded from Win7 Ultimate. All was well with Win10 until the network and sharing centre stopped believing I was connected to the internet, despite being able to connect just fine. That is, the "View your active networks" just says "You are not currently connected to any networks", but my ethernet adapter settings say I'm connected, and indeed I am.

    For a while, this was "OK" because seems to have been operating as a Public network, but now it's completely gone and I cannot get network shares to work at all. This is now causing hassle!

    I have tried:
    • Disabling the adapter and Enabling again.
    • Uninstalling the adapter and reinstalling it, with a reboot.
    • Tried all the network troubleshooters, multiple times. They all report 'couldn't identify the problem'.
    • Running "netsh winsock reset", and also "netsh interface ipv4 reset", "netsh interface ipv6 reset", with reboot
    • Reinstalling the adapter from the latest Intel i218-V driver (was using 2015 MS driver), with reboot.
    • Restarting multiple services, such as the Network List service.
    • Running the intel adapter selftest suite: no issues found.
    • Resetting some services to be "Automatic" start from Manual.
    • Removing a bunch of registry keys in the HKLM\System\CurrentControlSet\Network tree and forcing their regeneration by reinstalling the ethernet adapter driver again.


    My only hint of success is that when I reinstalled the adapter driver, for a second or so the view active networks did change to suggest it was looking for a location, but then very quickly reset back to 'not connected'.

    I'm getting a bit desperate....

    Is this a real bug in Win10 or is there some config setting that can be changed or reset?

    If (and I really don't want to, because it will invalidate at least one software license) I had to reinstall Windows, how would I do so given that I only have old Win7 install media?

    Do MS have any useful support service these days?
      My ComputerSystem Spec
  2.    31 Aug 2016 #2
    Join Date : Oct 2014
    Trnava
    Posts : 2,737
    Windows 10.4 Home 1709 x64

    Try running this as admin to see, if it helps. Mine network normally shows Not Connected and this enables it.
    Network Sharing Centre says Not connected, but PC has internet access? Attached Files
      My ComputerSystem Spec
  3.    31 Aug 2016 #3
    Join Date : Aug 2016
    Posts : 2
    Windows 10 Pro
    Thread Starter

    Quote Originally Posted by TairikuOkami View Post
    Try running this as admin to see, if it helps. Mine network normally shows Not Connected and this enables it.
    Thanks for that. The first part ran fine with nothing unexpected; the remainder did this:

    Code:
    C:\WINDOWS\system32>wmic path win32_networkadapter where index=0 call disable
    Executing (\\SHERLOCK\root\cimv2:Win32_NetworkAdapter.DeviceID="0")->disable()
    Method execution successful.
    Out Parameters:
    instance of __PARAMETERS
    {
            ReturnValue = 0;
    };
    
    
    C:\WINDOWS\system32>wmic path win32_networkadapter where index=1 call disable
    Executing (\\SHERLOCK\root\cimv2:Win32_NetworkAdapter.DeviceID="1")->disable()
    ERROR:
    Description = Invalid method Parameter(s)
    
    C:\WINDOWS\system32>wmic path win32_networkadapter where index=2 call disable
    No Instance(s) Available.
    
    C:\WINDOWS\system32>wmic path win32_networkadapter where index=3 call disable
    Executing (\\SHERLOCK\root\cimv2:Win32_NetworkAdapter.DeviceID="3")->disable()
    ERROR:
    Description = Invalid method Parameter(s)
    
    C:\WINDOWS\system32>wmic path win32_networkadapter where index=4 call disable
    Executing (\\SHERLOCK\root\cimv2:Win32_NetworkAdapter.DeviceID="4")->disable()
    ERROR:
    Description = Invalid method Parameter(s)
    
    C:\WINDOWS\system32>wmic path win32_networkadapter where index=5 call disable
    No Instance(s) Available.
    
    C:\WINDOWS\system32>wmic path win32_networkadapter where index=0 call enable
    Executing (\\SHERLOCK\root\cimv2:Win32_NetworkAdapter.DeviceID="0")->enable()
    Method execution successful.
    Out Parameters:
    instance of __PARAMETERS
    {
            ReturnValue = 0;
    };
    
    
    C:\WINDOWS\system32>wmic path win32_networkadapter where index=1 call enable
    Executing (\\SHERLOCK\root\cimv2:Win32_NetworkAdapter.DeviceID="1")->enable()
    ERROR:
    Description = Invalid method Parameter(s)
    
    C:\WINDOWS\system32>wmic path win32_networkadapter where index=2 call enable
    No Instance(s) Available.
    
    C:\WINDOWS\system32>wmic path win32_networkadapter where index=3 call enable
    Executing (\\SHERLOCK\root\cimv2:Win32_NetworkAdapter.DeviceID="3")->enable()
    ERROR:
    Description = Invalid method Parameter(s)
    
    C:\WINDOWS\system32>wmic path win32_networkadapter where index=4 call enable
    Executing (\\SHERLOCK\root\cimv2:Win32_NetworkAdapter.DeviceID="4")->enable()
    ERROR:
    Description = Invalid method Parameter(s)
    
    C:\WINDOWS\system32>wmic path win32_networkadapter where index=5 call enable
    No Instance(s) Available.
    
    C:\WINDOWS\system32>
    Not sure if this was expected or not, but no change in the COnnected status is visible.
      My ComputerSystem Spec

 


Similar Threads
Thread Forum
Connected to internet but no access
Recently my laptop has a boot error and auto recovery and maintenances could not solve the issue. So I reset the laptop but kept the files and now it boots perfectly fine however none of the internet is working. It shows that I am connected to the...
Network and Sharing
Network and sharing Center says wrongly - You are not connected
Hi all, After days and days of googling and desparation...here I am finally reporting the issue to Win 10 forum. When I go to Network and Sharing Center of my laptop (Windows 10, intel i5) it says 'You are not connected to any network' under view...
Network and Sharing
Network connected but could not connect internet
I've installed SCientific Linux 7.1 x64 at hyper-v as guest on windows 10 x64 as host followed tenforum's excellent guide - https://www.tenforums.com/tutorials/2291-hyper-v-vm-install-centos-linux-windows-10-a.html?filter=Virtualization 49036 ...
Virtualization
No internet access even when connected.
No Internet access in Edge or through apps. Definitely connected to the network.
Network and Sharing
Solved Can't access Web with Spartan or IE, but internet is connected
I just installed 10074, last weekend and everything seemed to be working. I was able to use Spartan to access the web and I was able to use IE to access the Web. Last night some updates where installed. Today I can not get on the Web. Spartan...
Browsers and Email
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 13:48.
Find Us
Twitter Facebook Google+ Ten Forums iOS App Ten Forums Android App



Windows 10 Forums