1.    22 Oct 2015 #1
    Join Date : Aug 2015
    Posts : 25
    Windows 10 Pro 64-bit

    Installed new network adapter, error 651, no valid IP configuration


    Hi,

    The old one (from motherboard) still works. My motherboard (ASUSTek Computer Inc. P8H77-V LE LGA 1155; bought in 2013) has a built-in network adapter (RealTek PCIe GBE family controller). After I upgraded to Win10, the old network adapter usually works OK, but occasionally gets disconnected especially after Windows is booted: I connect manually each time, and the connection then dies (the network status is OK, but have to reconnect manually). Another problem is that Windows always freezes when I download an active torrent. If I assign the torrent client to the fourth core of my microprocessor (change affinity in Task Manager), then Windows does not freeze (this problem was present with the same adapter and motherboard in Win7 32-bit, Win8.1 64-bit, and Win10 64-bit). All drivers are up-to-date (DriverMax), and Windows is installed properly (system file check finds no problems and I have no complaints).

    Therefore, I decided to buy a separate more powerful network adapter. I installed D-Link DGE-528T Gigabit Ethernet Adapter into a PCI slot of my motherboard and disabled the old network adapter in Windows. Unfortunately, I cannot connect to my ISP (fttx, PPPoE, dial-up connection under Windows 10, using a username and password) via the new adapter. Windows 10 gives me error 651. When I run Windows' own Network Adapter troubleshooter, it says that "Ethernet 2 doesn't have a valid IP configuration". The driver is up-to-date and Windows Device Manager says that the device is working properly (not a hardware problem). I called ISP, and they told me that they cannot help me with the computer hardware, especially because the old network adapter still works fine and can connect to the ISP (if I plug the cord into the old adapter).

    Any ideas? I tried copying the old MAC address to the new adapter, to no avail. I can always delete and create a new internet connection (under "Dial-up" settings of Windows 10) with the old network adapter, but not with the new one. Error 651. Here is the configuration of the two network adapters, when the old adapter is hooked up to the Internet and working OK, and the new adapter is disconnected ("Ethernet" is the old one that is built into the motherboard, and "Ethernet 2" is the new, separate one):

    Code:
    Windows IP Configuration
    
       Host Name . . . . . . . . . . . . : DESKTOP-TVDQA03
       Primary Dns Suffix  . . . . . . . : 
       Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
       IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
       WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No
    
    
    Ethernet adapter Ethernet 2:
    
    
       Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
       Connection-specific DNS Suffix  . : 
       Description . . . . . . . . . . . : D-Link DGE-528T Gigabit Ethernet Adapter
       Physical Address. . . . . . . . . : E8-CC-18-E8-30-09
       DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
       Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
    
    
    PPP adapter Broadband Connection:
    
    
       Connection-specific DNS Suffix  . : 
       Description . . . . . . . . . . . : Broadband Connection
       Physical Address. . . . . . . . . : 
       DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : No
       Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
       IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 176.51.234.205(Preferred) 
       Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.255
       Default Gateway . . . . . . . . . : 0.0.0.0
       DNS Servers . . . . . . . . . . . : 92.126.123.130
                                           213.228.68.130
       NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Disabled
    
    
    Ethernet adapter Ethernet:
    
    
       Connection-specific DNS Suffix  . : 
       Description . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe GBE Family Controller
       Physical Address. . . . . . . . . : D8-50-E6-49-40-59
       DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
       Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
       Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::45eb:e5e8:3031:8b45%12(Preferred) 
       IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 10.24.240.16(Preferred) 
       Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.254.0
       Lease Obtained. . . . . . . . . . : Friday, October 16, 2015 9:17:28 PM
       Lease Expires . . . . . . . . . . : Saturday, October 17, 2015 4:06:31 AM
       Default Gateway . . . . . . . . . : 10.24.240.1
       DHCP Server . . . . . . . . . . . : 212.20.59.67
       DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 81285350
       DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-1D-52-76-9D-D8-50-E6-49-40-59
       DNS Servers . . . . . . . . . . . : 212.20.59.67
                                           212.20.59.68
       NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled
    Last edited by Nik; 22 Oct 2015 at 13:22.
      My ComputerSystem Spec

 


Similar Threads
Thread Forum
Solved Ethernet doesn't have a valid IP configuration
So... I just updated from win 7 to win 10, as I got it for free. All went smoothly, but there was no ethernet connection. I'm running a custom built pc, connected to my router via ethernet cable. At first windows detected the cable, but said:...
Network and Sharing
IP configuration not valid - interference from ethernet adapter?
Hi guys, I have a self built desktop that I only connect to the internet with using WiFi. But lately the connection on this PC is very intermittent and this is the only device in my house with this problem (so it's not the modem/router?). My PC has...
Network and Sharing
Solved Ethernet doesn't have a valid IP configuration
8 hours ago my computer was connected via Ethernet and functioning fine during online gaming. This morning approx. 4 hours ago I awoke to notice the computer updated and restarted during my sleep. Now the network icon has an exclamation mark and...
Network and Sharing
Doesn't have a valid IP configuration
Hello all. I've been having the above issue at different times and it is getting a bit irritating to restart the modem(router). How can I permanently fix it so that my internet can be online 24/7 without me having resetting the box? And how...
Network and Sharing
Network adapter driver not properly installed
Long story short. I have a Asus Crosshair iv formula motherboard which has has Windows 7/8/10 installed on it before. I have used W10 preview since it first came out and I've been using the final version now. Internet has worked fine until today....
Network and Sharing
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 08:06.
Find Us
Twitter Facebook Google+ Ten Forums iOS App Ten Forums Android App



Windows 10 Forums