Weird - Internet Speed Throttling Issue


  1. Posts : 18
    Windows 10
       #1

    Weird - Internet Speed Throttling Issue


    All,
    I've noticed that I get really different speeds when speed testing through Cox's speedtest.net and through any other speed test (Fast.com, speedofme, etc.). Now, this would be just a weird anomaly, but I think it is affecting my wife's zoom webinars. For the past couple of months (after being rock solid for years), she gets an unstable internet connection in her zoom (and other webinars). When they are recorded, you can really tell the slow speed. I have a gigablast ONT from Cox, through a brand new RAX45 router (it did the same thing with the old router) to a Dell Aurora R7. However, this problem happens when I plug the ethernet directly into the ONT (by passing the router) AND when I try to use my wife's laptop (I connect it directly to the ONT or the Router and I get the same results). so, no router and it happens on two different computers. One weird thing is that immediately after COX reset the modem on their end, the speedtest.net speed showed blazing fast speeds, then 30 seconds later I get the throttled speed. This also happens occasionally when I plug in the ethernet into the new device (for example from the desktop to the laptop), the first speed test is normal, and then the second test is pool It almost like the modem is self throttling the connection - however, when I got to another speed test, is shows fast speed. I don't recognize a slow connection under normal use. Only with the webinars.
    Right now, I just ran a speedtest on speedtest.net and got 46.5/0.37. The upload speed is crazy slow.
    I had a cox tech here this morning who thought it was "weird" and suggested I called Cox and speak to a Tier 2 or 3 person. I spoke to a rep who worked with me for a little bit and then wanted to escalate it to a supervisor. She told me that he would be calling me. I didn't receive a call.
    Another strange data point is that the throttling doesn’t seem to occur on my tablet or my phone. Speedtest.net still pumps out good numbers. Any ideas? I'm at a loss.....

    - - - Updated - - -

    As of today Desktop: Use ethernet connection, with Speedtest.net (either thru Cox website or the app), I get 40/0.6ish. With a USB/Ethernet converter to a 3.1 port, I get gigabit speeds. (When I plug in ethernet immediately after a modem refresh, I get gigabit speeds for the first speedtest I take, then it throttles back to the slow results.

    Laptop (with only USB ports, so I use the same connector as above) - Get the 40/0.6 ish with Speedtest.net. Sometimes, when I first connect the cable, I get fast speeds, but it quickly slows down. Today, I actually got the 444.28up/0.37 down (I took a photo in case I have to show Cox). So, whatever is happening, it seems to be related to time.
      My Computer


  2. Posts : 494
    Win 10 Pro x64 versions
       #2

    It sounds to me like you have a faulty modem. I would demand a replacement. If the issue persists than the cable itself should be tested for resistance. You will need an experience tech for that, good luck.
      My Computer


 

  Related Discussions
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 23:32.
Find Us




Windows 10 Forums