Windows 10: One Windows account causes router wi-fi to turn off Solved


  1. Posts : 22
    Windows 10 Pro x64 RTM
       06 Aug 2015 #1

    One Windows account causes router wi-fi to turn off


    I did an in-place upgrade from Win 7 Ultimate to 10 Pro with no apparent problems...at least until my wife tried to watch Netflix on our wi-fi connected Roku.

    My computer is connected to my router with an ethernet cable. There is no wi-fi adapter on my PC. When I am logged in to my Windows user account, the router (a Netgear R6300 v2 upgraded to latest firmware) drops all wi-fi devices.

    I've read all the other network/wi-fi threads on Ten Forums, but none of them mention this problem. I even asked Google, and it just looked at me with one raised eye-brow, Spock-like, as if I had a rubber chicken growing out of my ears.

    When I log out of my account, and the wi-fi is magically restored to normal operation.

    If I log in with one of the other accounts on the machine, the wi-fi is NOT affected, and everybody in the house is happy. So, the problem only happens on MY account. I did not have the Netgear Genie software installed, so I gave that a go but it made no difference, so I removed it. I have tried various versions of the Realtex LAN driver.

    When the wi-fi is "disabled" the router management console shows it as still being active, but shows no devices attached. Rebooting the router does not solve the problem. I've installed the latest Windows 10 patches.

    The problem is mopefully moot, since I plan on doing a clean install of Win 10 this weekend. The in-place upgrade was strictly a quick way to make sure all my applications worked with 10. If they didn't work, I would have an option to roll-back to 7 without having to re-install all my apps.

    Has anybody else had an experience similar to mine? It's frustrating as H-E-double-hockey-sticks that I cannot figure out how it's doing it, and why it only happens on MY account!

    Woz
    Last edited by Woz; 06 Aug 2015 at 12:56. Reason: Clarify problem in title
      My ComputerSystem Spec

  2.    06 Aug 2015 #2

    Wow, hope there is a BIG prize for the genius who solves this one! Really weird, especially as all hardware is the same. And drivers don't know anything about users.

    Sorry I am no help but I would love to hear the answer. Unfortunately, we may never find out as a re-install will hopefully work fine.
      My ComputerSystem Spec


  3. Posts : 22
    Windows 10 Pro x64 RTM
    Thread Starter
       06 Aug 2015 #3

    No worries. I just completed a fresh (clean) install of Windows 10, and everything seems to be working just fine. I can log in to my account AND use the Roku (and other wi-fi devices) at the same time. Kids won't be thrilled that I haven't installed Steam or Minecraft yet, though.

    Really weird event, though. I consider myself pretty technical. On a scale of 1 to 10, I'd conservatively rate myself a solid 8. This problem really had me stumped. All the services I disabled trying to solve the problem...oh well.

    The good news is, the clean install of Win 10 is running great. Even better than the in-place upgrade from Win 7. Of course, niow I've got to install all my applications again.

    The bad news is 'm going to have to by Zoner Photo Studio now. It was a Giveaway Of The Day offering, and I've really grown attached to it. Since the re-install, it no longer gets a proper license. I guess the Zoner folks have earned my money.
      My ComputerSystem Spec

  4.    06 Aug 2015 #4

    Good news, then, re the wifi problem. I sorta knew we would never find out how that happened!
      My ComputerSystem Spec

  5.    12 Nov 2016 #5

    A lot of routers are designed for keeping data. It is possible to skim through these to look at address of the wireless router and the unit attempting to link. It is very useful in determining any glitches and repairing them.

    In case the issue is due to failing equipment in most cases it is going to occur every now and then. Replacement can be a viable option in this case.
      My ComputerSystem Spec


 

Related Threads
Other User is the only account in User Accounts and Family Safety
Hi, its no great loss, I backed everything up. but my PC, I was using for basic testing and web stuff, is now not letting me in, I did the free upgrade, all good. decided, what the hell, lets reset the lot. (using the delete everything option) ...
Solved Connecting User Account to Microsoft Account in User Accounts and Family Safety
Hello, I have done the upgrade for a few family members, connecting the accounts too with no issues at all, however, in one particular case, I ran into issues. The process started as it should do, and the window says it was currently doing the...
windows 10 user account not there in User Accounts and Family Safety
I have downloaded windows 10 and set up my user account and tried to add family but on the email it says account activated but when I go to the family user page no one is there. So start adding family again and it says this person in part of your...
User account mess up in General Support
Interesting problem yesterday. I was logged in on a local account without password. I went to the accounts settings to select the option to switch to an MS account. No such option. But there was an option to select a local account! Whaaat?? I...
User Account Control in General Support
I used to run W7 with a hdd supplemented by a Sandisk 32gb Readycache. It ran automatically on bootup, there was a desktop icon to check up on it. W7 is now running from an ssd and the Sandisk is now with the old 80gb hdd for W10. Every time that...
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 23:51.
Find Us