1809 stealth installed...and PC now invisible on LAN


  1. Posts : 202
    Win10
       #1

    1809 stealth installed...and PC now invisible on LAN


    Folks,

    This is NOT a thread about 1809 and how Win10 "stealth" installed it. (I had no idea the update was actually an upgrade.) One of my PCs is now running 1809. Fine.

    Before the upgrade to 1809, all my machines were running 1803 and shares and permissions worked fine. Every machine could see and access exactly what I wanted on my home network.

    Now, the newly upgraded 1809 machine is invisible. All the settings seem to be the same, yet, it does not work the way it once did.

    Any ideas???

    Thanks,
    Ken
      My Computer

  2. Porthos's Avatar
    Posts : 881
    Win 10
       #2

    @iamc3k Share Files and Folders Over a Network in Windows 10 | Tutorials

    Pay special attention to these 2 settings
      My Computers


  3. Posts : 6
    Windows 10
       #3

    I installed 1809 yesterday, and all seems fine.

    When your happy, Dont forget to remove the 30GB Windows.old using the windows disk cleanup app, scan for system files.

    John.
      My Computer


  4. Posts : 202
    Win10
    Thread Starter
       #4

    Porthos said:
    @iamc3k Share Files and Folders Over a Network in Windows 10 | Tutorials

    Pay special attention to these 2 settings
    Thanks.

    They're both on (although FDRP has "Automatic (Trigger Start)" and I cannot un-trigger it), and running.

    Oddly, I got a frozen computer when I was looking at the Service's Properties menu. I could not close it. I went to restart my computer and had the "Restart and Apply Updates" prompt. Under Settings/Updates, there was no update.

    I could not restart. I had to hit the reset button on the case...and I glanced at the time. My PC's time was off by about 2 hours (and change). Upon rebooting, everything seems normal.

    This was either an incomplete update and/or a bad CMOS battery.

    With the reboot (and correct time), all networking seems normal. Just odd that it occurred after the 1809 update.

    I'm skeptical, but open to the idea, that the CMOS battery somehow failed simultaneously with 1809 being applied.

    I'm going to run the machine for awhile (and reboot as needed) to see if the CMOS battery is weak/dying.

    Thanks!
      My Computer

  5. bro67's Avatar
    Posts : 8,353
    Mac OS Catalina
       #5

    It is a issue with Master Browser election for SMB. When SMBv1 was depreciated, it caused some headaches. See this about troubleshooting this. How to Determine the Master Browser in a Windows Workgroup | Scotties Tech.Info See this about how to disable "Master Browser". Disable the Master Browserhttps://support.microsoft.com/en-nz/...ult-in-windows See the last post at Master Browser Service broken after Creator update
      My Computers


 

  Related Discussions
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 13:31.
Find Us




Windows 10 Forums