No internet access on startup


  1. Posts : 60
    Windows 10 Pro Fast Ring
       #1

    No internet access on startup


    Network status will show "no internet access" with the yellow triangle icon. I have tried connecting to two different networks with the same issue.

    Related to this is that Microsoft Edge is stuck in a white screen until I gain access to the internet.

    I already tried uninstalling the device drivers, updating, resetting all network adapters, disabling fast startup.

    I have to wait for a few minutes to be able to access the internet.

    Windows 10 Pro x64 1809 clean install, Qualcomm Atheros QCA9377.
      My Computer


  2. Posts : 12,413
    Win10 Version 21H2 Pro and Home, Win11 Pro
       #2

    There's not much information about the computer itself but my guess, based upon the delay factor, is the computer is not fast in reading the HDD/SSD to load the necessary drivers for the Network adapter. I've seen it only once over the last several years, fortunate part [not so much for the owner] was there were other issues with the drive that required replacement and clean install, worked fine after that.

    As for Edge, there are times/features in Win10 that seemingly have us Users tethered to the 'net, sometimes gets in the way of doing other things, running other programs.
      My Computers


  3. Posts : 60
    Windows 10 Pro Fast Ring
    Thread Starter
       #3

    Berton said:
    There's not much information about the computer itself but my guess, based upon the delay factor, is the computer is not fast in reading the HDD/SSD to load the necessary drivers for the Network adapter. I've seen it only once over the last several years, fortunate part [not so much for the owner] was there were other issues with the drive that required replacement and clean install, worked fine after that.

    As for Edge, there are times/features in Win10 that seemingly have us Users tethered to the 'net, sometimes gets in the way of doing other things, running other programs.
    It's an Asus X560UD, i5-8250U, GTX1050, Samsung 860 EVO, 8GB RAM.

    I'll add that while on the lockscreen, before logging in, the WiFi indicator shows that I'm connected properly (not yellow triangle icon).
      My Computer


  4. Posts : 6,904
    windows 10
       #4

    As soon as you start open a cmd prompt then type

    ipconfig /all

    post results
      My Computer


  5. Posts : 60
    Windows 10 Pro Fast Ring
    Thread Starter
       #5

    Update:

    October Update is the cause of this!

    I clean installed 1803 and I don't have this issue.

    I didn't get any update for 1809, so I signed up for the Release Preview Insider channel to get the October Update.

    After updating, I can confirm that this issue happened again.

    October update also caused some Power options (e.g. adaptive brightness) to be missing.
      My Computer


 

  Related Discussions
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 13:03.
Find Us




Windows 10 Forums