Connection Troubles with LAN Router Solved

  1.    #1

    Connection Troubles with LAN Router


    My household has 2 internet routers and 2 different plans: one is the one we used for the entire house (call this Alpha) and the other is the one that belongs to my grandmother when we moved it from her house to ours (this is Theta). Both router's use a wireless internet plan by Plateau

    The alpha router was OUR home router, while my dad decided to move my grandmother's theta router (on a different internet plan funded by her money) to the living room and use that for his computer; I did different tests with my computer, ipconfig /flushdns, cleaned the cache and anything considered junk,. ran dism and sfc, did a chkdsk scan, ran virus scans with mcafee and superantivirus, even used the default windows troubleshooter (did NOTHING btw), and im stumped

    At certain times for whatever reason, I lose the ability to connect to FanFiction for an unknown amount of time with the alpha router. Sometimes if I unplug it, let it power down and refresh and plug it back in it does nothing at all, other times it works for maybe a few seconds and back to no connection, and the rest of the time it comes back and lets me browse normally like nothings a problem anymore. It has to be something in my computer doing this because if I switch to the theta router I never have this problem (besides the slightly slower internet speed), and if I try to visit FanFiction on my mobile device or my samsung smart 4k tv, I can connect just fine.

    I have no idea what to provide past this point, so if any help can be given, that would be appreciated
      My ComputerSystem Spec

  2. Caledon Ken's Avatar
    Posts : 13,346
    Windows 10 Pro x64 Build 1809
       #2

    Hi BrokenDaily

    Do you see the same behaviour if you are wired to Alpha router?

    You didn't give us too much detail on the Alpha router. Is it dual band? I'll bet your phone and 4K TV have AC (5GHz radios)

    I ask as my Netgear R6300 died, or basically died on the 2.4 GHz band but worked just fine on 5GHz.


    Ken
      My ComputerSystem Spec

  3.    #3

    We need to know what the ip of each router is if they are inthe same 192.168.1.0 range you will have problems and if they are both on the same channel they will kill each other
      My ComputerSystem Spec

  4.    #4

    its a greenpacket router. I couldn't find much info on the back of it, nor its IP Accessable control panel (with greenpacket its apparently 192.168.15.1). I'm going to assume its possibly 5 GHz since its LTE internet. Both router's we have are model DT-235.
      My ComputerSystem Spec

  5.    #5

    For us to get the info open a cmd prompt then type

    ipconfig /all

    post results when connected to both router ie connect to one run cmd then connect other
      My ComputerSystem Spec

  6. Caledon Ken's Avatar
    Posts : 13,346
    Windows 10 Pro x64 Build 1809
       #6

    Okay it looks like that is just a 2.4Ghz router so the idea that one radio is failing is not likely.

    So back to my question about wired / wireless.

    Here are the instructions to log in.

    http://setuprouter.com/router/greenp...-235/login.htm

    You can move channel on one router. Channels 1, 6 and 11 don't over lap.
      My ComputerSystem Spec

  7.    #7

    I changed the wifi radio channel to 6, and it seems to have worked; I'd like to keep this as unsolved for at least a week at most, to see if this problem happens again, but if it doesn't ill mark it as solved myself

    Update: while it does work, it seems the tradeoff is slow internet connection, and it improves when I switch the radio channel back to auto; some will say "get better internet", but my mother went to new york on a semi-permanent basis to take care of her father who's getting on in his age, so what money we have needs to last until my father gets a job, or she gets a job and sends money our way (there's more to this, but that's neither here nor there)

    and the choices for internet where I live, are very few and far in-between, with the schools in town having the better connections than normal consumer internet
    Last edited by BrokenDaily; 22 Apr 2018 at 20:01. Reason: addendum to current solution used
      My ComputerSystem Spec

  8. Caledon Ken's Avatar
    Posts : 13,346
    Windows 10 Pro x64 Build 1809
       #8

    This maybe a longer experiment. There are only 11 channels, try them till you find the best.
      My ComputerSystem Spec

  9.    #9

    So I think I figured it all out; it was the DNS settings on my computer's lan and wifi ipv4 properties; for some reason, my dns settings for LAN were set to custom (but it was blank), and my wifi had the freenom dns addresses. I set the dns address for lan to the same, and lo and behold, after a long while of browsing, I didn't get any connection fails that wasn't the result of the router losing connection with the internet
      My ComputerSystem Spec


 

Related Threads
Several years ago, I had a router to connect my computer to my home network, orignally on Windows 7. Since then my ISP provider has given me a router modem combination, which I now use on Windows 10. So, I disconnected my router and disposed of...
Hello, I have a problem with establishing a connection with the router. Windows for a long time, after booting computer says that my cable is not plugged in. The time between establishing and booting computer varies. Sometimes it takes 1...
Hello! I bought a new Netgear router since the old one was giving me some issues. I connected it up, did everything with my ssid and password & such, and tried to use it. I discovered that the wifi is working great but my desktop is connected...
Computer sees the router but there is no connection - ran diagnostic ... Troubleshooting says 'One or more network protocols are missing on this computer' This is a new computer, first set up. I am over 50. I have a satellite modem connected to a...
Hi, when trying to transfer files via network (both wireless and wired) from home NAS (connected directly to router) to laptop, connection drops every couple of minutes. My configuration is: laptop: HP Envy 13-d006nc system: Windows 10 Home...
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 03:22.
Find Us