Windows 10: Can't get WOL to work Solved

Page 1 of 4 123 ... LastLast
  1.    12 Feb 2018 #1

    Can't get WOL to work


    In spite of the following I still can't get WOL to work: any suggestions please?

    Action taken:-
    1. TCP/IP NetBIOS Helper checked and Startup type set to ‘Automatic’.
    2. Network and Sharing Center->Change adapter settings->network adapter->Properties->Internet Protocol Version 4 (TCP/IP)->Properties
    a. Advanced->WINS tab->NetBIOS Settings->Disable NetBIOS over TCP/IP.
    3. Device Manager>Network Adapters > motherboard network adapter > Advanced tab
    "Energy Efficient Ethernet" and "Green Ethernet" value set to disabled.
    4. “Power Options” in “Control Panel”-> “Choose what the power buttons do” Clear the “Turn on fast startup (recommended)” check box.
    5. All settings saved and PC restarted.
    In (2) above, there is no option on my setup for "Energy Efficient Ethernet". "Green Ethernet" set to ‘Disabled’.
      My ComputerSystem Spec

  2.    12 Feb 2018 #2

    Have you poked around your interface settings for specific WOL items? Here, for example, is what I see on my production desktop:
    Click image for larger version. 

Name:	wol-settings.jpg 
Views:	47 
Size:	72.0 KB 
ID:	176825
    If you're lucky, you'll be able to manage this stuff explicitly. Just for the record what NIC are you using on the problem PC?
    Thanks,
    --Ed--
      My ComputersSystem Spec

  3.    12 Feb 2018 #3

    Thanks ED. I've closed the office for today but will have a look in the morning.

    Ken
      My ComputerSystem Spec

  4.    12 Feb 2018 #4

    Are you trying on local LAN or via internet?
      My ComputerSystem Spec

  5.    12 Feb 2018 #5

    It's my LAN - only 4 machines on it.
      My ComputerSystem Spec

  6.    13 Feb 2018 #6

    In answer to Ed's message #2 this is the NIC Power Management option screen:-

    Click image for larger version. 

Name:	image.png 
Views:	43 
Size:	52.3 KB 
ID:	176921

    As you can see all the correct options have been selected.
      My ComputerSystem Spec

  7.    13 Feb 2018 #7

    Hey oldcelt,
    Have you checked if Simple TCPIP Services is installed/running and if your firewall has an inbound rule for UDP Port 9 ?
    See this link - How to use wake on LAN on Windows 10
      My ComputersSystem Spec

  8.    13 Feb 2018 #8

    Yes, the WinAero stuff could also be quite helpful, if the blockage is because of communications issues, rather than device or interface configuration issues. Nice call, Eagle 51, and a good resource to go with it.
    HTH,
    --Ed--
      My ComputersSystem Spec


  9. Posts : 1
    Windows 10 Enterprise
       14 Feb 2018 #9

    Check BIOS settings


    Have you checked to make sure Wake on LAN is enabled in the BIOS? Also the wake on magic packet is enabled on the Ethernet driver?

    https://www.howtogeek.com/70374/how-...o-i-enable-it/


    oldcelt said: View Post
    In spite of the following I still can't get WOL to work: any suggestions please?

    Action taken:-
    1. TCP/IP NetBIOS Helper checked and Startup type set to ‘Automatic’.
    2. Network and Sharing Center->Change adapter settings->network adapter->Properties->Internet Protocol Version 4 (TCP/IP)->Properties
    a. Advanced->WINS tab->NetBIOS Settings->Disable NetBIOS over TCP/IP.
    3. Device Manager>Network Adapters > motherboard network adapter > Advanced tab
    "Energy Efficient Ethernet" and "Green Ethernet" value set to disabled.
    4. “Power Options” in “Control Panel”-> “Choose what the power buttons do” Clear the “Turn on fast startup (recommended)” check box.
    5. All settings saved and PC restarted.
    In (2) above, there is no option on my setup for "Energy Efficient Ethernet". "Green Ethernet" set to ‘Disabled’.
      My ComputerSystem Spec

  10.    15 Feb 2018 #10

    Simple TCP/IP Services are running and inbound rule for UDP Port 9 has been set.
    All advice given in the link - How to use wake on LAN on Windows 10 has been followed to the letter!

    Still no joy.

    The PC has a Gigabyte Ultra durable 3 motherboard and the BIOS does not have a 'Wake on LAN' setting - I've been through every item meticulously.
      My ComputerSystem Spec


 
Page 1 of 4 123 ... LastLast

Related Threads
I have been using computers for over 25 years now, and I have never run across a problem like this. Backstory: I built my current PC about a year ago. Everything worked perfectly until about 5 days ago. At that point, it needed to restart. I...
I have a network drive, which I set up to save a copy of a folder for offline use using the instructions here: Working with network files when you are offline - Windows Help I am not able to find any option for setting the drive to work online...
What on EARTH process is always running in the background to make my hard drive chatter away for literally nearly 3-5 minutes after a bootup...and we're talking with a FRESH install!....Some something is running a LOT in the background but task...
I decided to update my audio drive so i went to the Lenovo website and installed the windows 10 (64 bit) driver, after restarting I noticed that there was no volume at all, i tried the Windows 8.1 driver and now only my headphones work. I also...
Here is info from both computers that might assist in troubleshooting my problem. Trying to Import from IE shows "couldn't import favorites." In both of the following instances identical lists of my favorites and contents of Favorites Bar appear...
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 08:52.
Find Us