1.    20 Sep 2017 #1
    Join Date : Sep 2017
    Posts : 5
    10

    OOBE sysprep answer file for Win10 version 1703


    Hello. was looking for an answer file for just answering all of the oobe questions after running sysprep with oobe in the latest version of 10 with Cortana. I don't see steps to take for that anywhere online, only tutorials for copying a profile which would just skip having to create a new user. I've messed around with a few answer files I've found online, but they don't seem to do the trick. Appreciate any tips you could give me.

    Thanks! -Tim
      My ComputerSystem Spec
  2.    20 Sep 2017 #2
    Join Date : Oct 2013
    A Finnish expat in Germany
    Posts : 12,950
    Windows 10 Pro

    Hi Tim, welcome to the Ten Forums.

    Here's a sample answer file that totally automates OOBE. Regional settings are for UK (040b:0000040b & EN-GB) and need to be changed according to your region and input settings. Two local accounts will be created, local administrator account Admin and standard user Kari. These need to be changed, too:

    Code:
    <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
    <unattend xmlns="urn:schemas-microsoft-com:unattend">
        <settings pass="oobeSystem">
            <component name="Microsoft-Windows-International-Core" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
                <InputLocale>040b:0000040b</InputLocale>
                <SystemLocale>en-GB</SystemLocale>
                <UILanguage>en-GB</UILanguage>
                <UILanguageFallback>en-GB</UILanguageFallback>
                <UserLocale>en-GB</UserLocale>
            </component>
            <component name="Microsoft-Windows-Shell-Setup" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
                <OOBE>
                    <HideEULAPage>true</HideEULAPage>
                    <HideOEMRegistrationScreen>true</HideOEMRegistrationScreen>
                    <HideOnlineAccountScreens>true</HideOnlineAccountScreens>
                    <ProtectYourPC>3</ProtectYourPC>
                    <UnattendEnableRetailDemo>false</UnattendEnableRetailDemo>
                </OOBE>
                <UserAccounts>
                    <LocalAccounts>
                        <LocalAccount wcm:action="add">
                            <Description>Main local admin account</Description>
                            <DisplayName>Admin</DisplayName>
                            <Group>Administrators</Group>
                            <Name>Admin</Name>
                        </LocalAccount>
                        <LocalAccount wcm:action="add">
                            <Description>My daily standard account </Description>
                            <DisplayName>Kari</DisplayName>
                            <Group>Users</Group>
                            <Name>Kari</Name>
                        </LocalAccount>
                    </LocalAccounts>
                </UserAccounts>
                <TimeZone>W. Europe Standard Time</TimeZone>
                <RegisteredOwner>Kari</RegisteredOwner>
                <RegisteredOrganization>Ten Forums</RegisteredOrganization>
            </component>
        </settings>
        <settings pass="specialize">
            <component name="Microsoft-Windows-Shell-Setup" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
                <OEMInformation>
                    <Logo>C:\Windows\System32\oemlogo.bmp</Logo>
                    <Manufacturer>Ten Forums</Manufacturer>
                    <SupportHours>24/7</SupportHours>
                    <SupportPhone>+44 123 456 789</SupportPhone>
                    <SupportURL>https://www.tenforums.com</SupportURL>
                </OEMInformation>
                <CopyProfile>true</CopyProfile>
                <OEMName>ACME Computers</OEMName>
                <RegisteredOrganization>Ten Forums</RegisteredOrganization>
                <RegisteredOwner>Kari</RegisteredOwner>
                <TimeZone>W. Europe Standard Time</TimeZone>
            </component>
        </settings>
    </unattend>

    Kari
      My ComputerSystem Spec
  3.    21 Sep 2017 #3
    Join Date : Sep 2017
    Posts : 5
    10
    Thread Starter

    Kari, you are the best! Was really searching for this, and I did not even find it after installing Windows SIM and using an install.wim file. I did have to enter a line to skip the networking question however:

    <HideWirelessSetupInOOBE>true</HideWirelessSetupInOOBE>

    One more question I have is the computer name, for some reason, this is not working:

    <ComputerName>LAB10</ComputerName>

    Does it need to be in a certain place in the answer file?
    Thanks again buddy!
    Tim
      My ComputerSystem Spec
  4.    21 Sep 2017 #4
    Join Date : Oct 2013
    A Finnish expat in Germany
    Posts : 12,950
    Windows 10 Pro

    <ComputerName> must be in Specialize pass:

    Code:
    <settings pass="specialize">
        <component name="Microsoft-Windows-Shell-Setup" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
            <ComputerName>AnyName</ComputerName>
        </component>
    </settings>
      My ComputerSystem Spec
  5.    22 Sep 2017 #5
    Join Date : Sep 2017
    Posts : 5
    10
    Thread Starter

    Thanks again, the best part is that I don't have to delete a random user account after sysprep anymore! Here is my final answer file with settings for en-US:

    Code:
    <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
    <unattend xmlns="urn:schemas-microsoft-com:unattend">
        <settings pass="oobeSystem">
            <component name="Microsoft-Windows-International-Core" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
                <InputLocale>0409:00000409</InputLocale>
                <SystemLocale>en-US</SystemLocale>
                <UILanguage>en-US</UILanguage>
                <UILanguageFallback>en-US</UILanguageFallback>
                <UserLocale>en-US</UserLocale>
            </component>
            <component name="Microsoft-Windows-Shell-Setup" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
                <OOBE>
                    <HideEULAPage>true</HideEULAPage>
                    <HideOEMRegistrationScreen>true</HideOEMRegistrationScreen>
                    <HideOnlineAccountScreens>true</HideOnlineAccountScreens>
                    <HideWirelessSetupInOOBE>true</HideWirelessSetupInOOBE>
                    <ProtectYourPC>1</ProtectYourPC>
                    <UnattendEnableRetailDemo>false</UnattendEnableRetailDemo>
                </OOBE>
                <UserAccounts>
                    <LocalAccounts>
                        <LocalAccount wcm:action="add">
                            <Description>Main local admin account</Description>
                            <DisplayName>Admin</DisplayName>
                            <Group>Administrators</Group>
                            <Name>Admin</Name>
                        </LocalAccount>                    
                    </LocalAccounts>
                </UserAccounts>
            </component>
        </settings>    
        <settings pass="specialize">
            <component name="Microsoft-Windows-Shell-Setup" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
                <TimeZone>Central Standard Time</TimeZone>
                <ComputerName>LAB10</ComputerName>
            </component>
        </settings>
    </unattend>

    Tim
      My ComputerSystem Spec
  6.    22 Sep 2017 #6
    Join Date : Sep 2017
    Posts : 5
    10
    Thread Starter

    Oops, upon testing it again it still doesn't name the computer LAB10. Maybe I have something wrong?

    Also, the time zone is not working. Does specialize have to be before oobe?

    Tim
      My ComputerSystem Spec
  7.    22 Sep 2017 #7
    Join Date : Oct 2013
    A Finnish expat in Germany
    Posts : 12,950
    Windows 10 Pro

    Quote Originally Posted by spyhunter007 View Post
    Oops, upon testing it again it still doesn't name the computer LAB10. Maybe I have something wrong?

    Also, the time zone is not working. Does specialize have to be before oobe?

    Tim
    The order of settings passes in answer file is irrelevant; during Windows setup, system goes through all passes in specific order and when starting each pass, checks answer file; if it contains information for that specific pass, it will be applied regardless where in answer file it was found. Really, the order of passes in answer file is not important, that is not your issue.

    I tested your modified answer file and it worked perfectly, time zone and computer name changed. Did you forget the /generalize switch from Sysprep command? The settings pass Specialize components will only be applied if /generalize switch is used with Sysprep as shown below:

    %windir%\system32\sysprep\sysprep.exe /generalize /oobe

    Kari
      My ComputerSystem Spec
  8.    25 Sep 2017 #8
    Join Date : Sep 2017
    Posts : 5
    10
    Thread Starter

    Thanks again, was curious why when you type the /generalize into the command line when the window comes up, it is not checked? Is it still applied, or is it necessary to also check the box, also could I skip typing it and just check the box instead?

    -Tim
      My ComputerSystem Spec

 


Similar Threads
Thread Forum
Solved Windows 10 - unable to build a sysprep image without OOBE
I am building a custom Windows 10 image version 1703. I want to create an image where I do not want an OOBE experience for new users. However, I am just not able to achieve that. I have run into multiple issues and have been digging around the...
Installation and Upgrade
defaultuser0 profile created windows 10 1703 after sysprep
anyone get defaultuser0 profile created and windows license not activated after ran sysprep in task sequence? 1. create VM and work on built-in administrator and ensure only standard built-in administrator, disabled DefaultAccount and disabled...
Installation and Upgrade
Win10 Version 1703 Build 15063.13 explorer.exe not loading/crashing
I just rolled back to 1607Hi all, Just upgraded to Build 15063.13, explorer.exe is not loading. Screen is black. I have task manager open and tried manually starting the task, but it crashes a few seconds later.I've been able to open chrome as well,...
General Support
Windows skip oobe after sysprep
hello, i am making an deployment image of Windows 10. i have made an answer file whith skip oobe. but after i have syspreped and captured the image, boots up the newly made Windows 10, the oobe keeps coming up. can anybody help me?
PC Custom Builds and Overclocking
windows 10 autoattended file ( answer file )
Do you have any idea how to create Windows 10 autoattended file ? It is normal for system builder use. Any help would be appreciated.:):)
Installation and Upgrade
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 11:26.
Find Us
Twitter Facebook Google+ Ten Forums iOS App Ten Forums Android App



Windows 10 Forums