I don't know where to look please help me Sysprep problem


  1. Posts : 22
    Windows 10
       #1

    I don't know where to look please help me Sysprep problem


    Hi Guys,

    first of all what a wonderful site i'm glad to able to join this forum and hopefully learn allot of you guys.

    I hope you can help me with the following problem:

    I'm creating a image for school project using ADK and sysprep also using the DISM command line to caputure the image.

    But there is one Problem, the problem is that after the sysprep the desktop icons that i configure won't be saved.

    Second one: the language bar that i placed in audit mode on the task-bar dissapear after i run the sysprep command.

    Also set a default home page also that changed to default (msn.com) after the sysprep.

    Please tell me what i'm doing wrong?

    Im using: Windows 10 Enterprise LTSB

    EDIT: i set in the answerfile the copyprofile to true
      My Computer


  2. Posts : 17,640
    Windows 10 Pro
       #2

    CopyProfile=TRUE only works when you use /generalize switch with Sysprep. Desktop customizations not sticking indicates you might have forgotten to use the switch.
      My Computer


  3. Posts : 22
    Windows 10
    Thread Starter
       #3

    Kari said:
    CopyProfile=TRUE only works when you use /generalize switch with Sysprep. Desktop customizations not sticking indicates you might have forgotten to use the switch.
    Hi Kari first i want to say i really like your videos could you please check below unattend code i fixed did i forgot something?

    <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?><unattend xmlns="urn:schemas-microsoft-com:unattend"> <settings pass="specialize"> <component name="Microsoft-Windows-Shell-Setup" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"> <OEMInformation> <Manufacturer>SCAMIG</Manufacturer> <SupportURL>http://www.al-ihsane.nl/</SupportURL> </OEMInformation> <ProductKey>XXXXXXXXXXXXXXX</ProductKey> <CopyProfile>true</CopyProfile> <RegisteredOrganization>SCAMIG</RegisteredOrganization> <RegisteredOwner>SCAMIG</RegisteredOwner> </component> <component name="Microsoft-Windows-Deployment" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"> <RunSynchronous> <RunSynchronousCommand wcm:action="add"> <Path>net user administrator /active:yes</Path> <Order>1</Order> <WillReboot>Never</WillReboot> </RunSynchronousCommand> </RunSynchronous> </component> </settings> <settings pass="oobeSystem"> <component name="Microsoft-Windows-Shell-Setup" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"> <FirstLogonCommands> <SynchronousCommand wcm:action="add"> <CommandLine>cscript /b c:\windows\system32\slmgr.vbs /XXXXXXXXXXXXXXXXXX</CommandLine> <Order>1</Order> <RequiresUserInput>false</RequiresUserInput> </SynchronousCommand> <SynchronousCommand wcm:action="add"> <Order>2</Order> <CommandLine>cscript //b c:\windows\system32\slmgr.vbs /ato</CommandLine> <RequiresUserInput>false</RequiresUserInput> </SynchronousCommand> </FirstLogonCommands> <OOBE> <HideEULAPage>true</HideEULAPage> <HideOEMRegistrationScreen>true</HideOEMRegistrationScreen> <HideWirelessSetupInOOBE>true</HideWirelessSetupInOOBE> <NetworkLocation>Work</NetworkLocation> <ProtectYourPC>1</ProtectYourPC> </OOBE> <UserAccounts> <LocalAccounts> <LocalAccount wcm:action="add"> <Password> <Value>YwBZADEAcgBhAGkAcABvACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgA CAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAI AAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAUABhAHMAcwB3A G8AcgBkAA==</Value> <PlainText>false</PlainText> </Password> <Description>SCAMIG</Description> <DisplayName>SCAMIG</DisplayName> <Group>Administrators</Group> <Name>Scamig</Name> </LocalAccount> </LocalAccounts> </UserAccounts> <TimeZone>Europe Standard time</TimeZone> </component> <component name="Microsoft-Windows-International-Core" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"> <InputLocale>NL</InputLocale> <SystemLocale>NL</SystemLocale> <UILanguage>NL</UILanguage> <UILanguageFallback>NL</UILanguageFallback> <UserLocale>NL</UserLocale> </component> </settings> <settings pass="generalize"> <component name="Microsoft-Windows-PnpSysprep" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"> <DoNotCleanUpNonPresentDevices>true</DoNotCleanUpNonPresentDevices> <PersistAllDeviceInstalls>true</PersistAllDeviceInstalls> </component> <component name="Microsoft-Windows-Security-SPP" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"> <SkipRearm>1</SkipRearm> </component> </settings> <cpifflineImage cpi:source="wim:c:/image/sources/install.wim#Windows 10 Enterprise 2015 LTSB" xmlns:cpi="urn:schemas-microsoft-com:cpi" /></unattend>
      My Computer


  4. Posts : 17,640
    Windows 10 Pro
       #4

    souf07 said:
    Hi Kari first i want to say i really like your videos could you please check below unattend code i fixed did i forgot something?
    An honest answer: No, I do not want to check that answer file when posted like now in your post.

    I will check it if you post it correctly, so that it is readable. Open it in Notepad, press CTRL + A to select all text, then post it in code tags:
    [code]Your Answer File Code Here[/code]

    This makes the code readable.

    That being said, are you sure you remembered to use /generalize switch?

    Kari
      My Computer


  5. Posts : 22
    Windows 10
    Thread Starter
       #5

    Kari said:
    An honest answer: No, I do not want to check that answer file when posted like now in your post.

    I will check it if you post it correctly, so that it is readable. Open it in Notepad, press CTRL + A to select all text, then post it in code tags:
    [code]Your Answer File Code Here[/code]

    This makes the code readable.

    That being said, are you sure you remembered to use /generalize switch?

    Kari

    I see i put under the:="specialize"

    so i have to put under generalize

    Please confirm this so i can work on it and update you :) thank you very much for your effort.
      My Computer


  6. Posts : 22
    Windows 10
    Thread Starter
       #6

    Code:
    <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?><unattend xmlns="urn:schemas-microsoft-com:unattend">
        <settings pass="specialize">
            <component name="Microsoft-Windows-Shell-Setup" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
                <OEMInformation>
                    <Manufacturer>SCAMIG</Manufacturer>
                    <SupportURL>http://www.al-ihsane.nl/</SupportURL>
                </OEMInformation>
                <ProductKey>XXXXXXXXXXXXXXX</ProductKey>
                <CopyProfile>true</CopyProfile>
                <RegisteredOrganization>SCAMIG</RegisteredOrganization>
                <RegisteredOwner>SCAMIG</RegisteredOwner>
            </component>
            <component name="Microsoft-Windows-Deployment" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
                <RunSynchronous>
                    <RunSynchronousCommand wcm:action="add">
                        <Path>net user administrator /active:yes</Path>
                        <Order>1</Order>
                        <WillReboot>Never</WillReboot>
                    </RunSynchronousCommand>
                </RunSynchronous>
            </component>
        </settings>
        <settings pass="oobeSystem">
            <component name="Microsoft-Windows-Shell-Setup" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
                <FirstLogonCommands>
                    <SynchronousCommand wcm:action="add">
                        <CommandLine>cscript /b c:\windows\system32\slmgr.vbs /XXXXXXXXXXXXXXXXXX</CommandLine>
                        <Order>1</Order>
                        <RequiresUserInput>false</RequiresUserInput>
                    </SynchronousCommand>
                    <SynchronousCommand wcm:action="add">
                        <Order>2</Order>
                        <CommandLine>cscript //b c:\windows\system32\slmgr.vbs /ato</CommandLine>
                        <RequiresUserInput>false</RequiresUserInput>
                    </SynchronousCommand>
                </FirstLogonCommands>
                <OOBE>
                    <HideEULAPage>true</HideEULAPage>
                    <HideOEMRegistrationScreen>true</HideOEMRegistrationScreen>
                    <HideWirelessSetupInOOBE>true</HideWirelessSetupInOOBE>
                    <NetworkLocation>Work</NetworkLocation>
                    <ProtectYourPC>1</ProtectYourPC>
                </OOBE>
                <UserAccounts>
                    <LocalAccounts>
                        <LocalAccount wcm:action="add">
                            <Password>
                                <Value>YwBZADEAcgBhAGkAcABvACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAIAAgACAAUABhAHMAcwB3AG8AcgBkAA==</Value>
                                <PlainText>false</PlainText>
                            </Password>
                            <Description>SCAMIG</Description>
                            <DisplayName>SCAMIG</DisplayName>
                            <Group>Administrators</Group>
                            <Name>Scamig</Name>
                        </LocalAccount>
                    </LocalAccounts>
                </UserAccounts>
                <TimeZone>Europe Standard time</TimeZone>
            </component>
            <component name="Microsoft-Windows-International-Core" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
                <InputLocale>NL</InputLocale>
                <SystemLocale>NL</SystemLocale>
                <UILanguage>NL</UILanguage>
                <UILanguageFallback>NL</UILanguageFallback>
                <UserLocale>NL</UserLocale>
            </component>
        </settings>
        <settings pass="generalize">
            <component name="Microsoft-Windows-PnpSysprep" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
                <DoNotCleanUpNonPresentDevices>true</DoNotCleanUpNonPresentDevices>
                <PersistAllDeviceInstalls>true</PersistAllDeviceInstalls>
            </component>
            <component name="Microsoft-Windows-Security-SPP" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
                <SkipRearm>1</SkipRearm>
            </component>
        </settings>
        <cpi:offlineImage cpi:source="wim:c:/image/sources/install.wim#Windows 10 Enterprise 2015 LTSB" xmlns:cpi="urn:schemas-microsoft-com:cpi" />
    </unattend>
      My Computer


  7. Posts : 22
    Windows 10
    Thread Starter
       #7

    you now can see the xml file
      My Computer


  8. Posts : 17,640
    Windows 10 Pro
       #8

    souf07 said:
    I see i put under the:="specialize"

    so i have to put under generalize

    Please confirm this so i can work on it and update you :) thank you very much for your effort.
    No, that's wrong. Read my first post in this thread again:

    Kari said:
    CopyProfile=TRUE only works when you use /generalize switch with Sysprep. Desktop customizations not sticking indicates you might have forgotten to use the switch.
    CopyProfile must be in specialize pass but it is ignored if /generalize switch is not used with Sysprep command. Examples:

    CopyProfile will copy current user (built-in admin) customisations when set TRUE:
    %windir%\system32\sysprep\Sysprep.exe /generalize /oobe /shutdown /unattend:Z:\MyAnswerFile.xml

    CopyProfile will be ignored even when set TRUE:
    %windir%\system32\sysprep\Sysprep.exe /oobe /shutdown /unattend:Z:\MyAnswerFile.xml

    The key is the /generalize switch, it must be used if you want to copy customisations to default user profile.


    souf07 said:
    you now can see the xml file
    I see no other errors in your answer file except the time zone. For Windows, there's no such thing as Europe Standard Time. You have to use either W. Europe Standard Time or Central Europe Standard Time which are both the same UTC+1 (summertime UTC+2), or E. Europe Standard Time which is UTC+2 (summertime UTC+3).

    Kari
      My Computer


  9. Posts : 22
    Windows 10
    Thread Starter
       #9

    Kari said:
    No, that's wrong. Read my first post in this thread again:




    CopyProfile must be in specialize pass but it is ignored if /generalize switch is not used with Sysprep command. Examples:

    CopyProfile will copy current user (built-in admin) customisations when set TRUE:
    %windir%\system32\sysprep\Sysprep.exe /generalize /oobe /shutdown /unattend:Z:\MyAnswerFile.xml

    CopyProfile will be ignored even when set TRUE:
    %windir%\system32\sysprep\Sysprep.exe /oobe /shutdown /unattend:Z:\MyAnswerFile.xml

    The key is the /generalize switch, it must be used if you want to copy customisations to default user profile.




    I see no other errors in your answer file except the time zone. For Windows, there's no such thing as Europe Standard Time. You have to use either W. Europe Standard Time or Central Europe Standard Time which are both the same UTC+1 (summertime UTC+2), or E. Europe Standard Time which is UTC+2 (summertime UTC+3).

    Kari
    GOT IT i was using this the whole time;
    sysprep /oobe /shutdown /unattend:unattend.xml

    thanks i will now start to customize my settings and will use your method i will keep you updated thank you very much.
      My Computer


  10. Posts : 22
    Windows 10
    Thread Starter
       #10

    Kari said:
    No, that's wrong. Read my first post in this thread again:



    CopyProfile must be in specialize pass but it is ignored if /generalize switch is not used with Sysprep command. Examples:

    CopyProfile will copy current user (built-in admin) customisations when set TRUE:
    %windir%\system32\sysprep\Sysprep.exe /generalize /oobe /shutdown /unattend:Z:\MyAnswerFile.xml

    CopyProfile will be ignored even when set TRUE:
    %windir%\system32\sysprep\Sysprep.exe /oobe /shutdown /unattend:Z:\MyAnswerFile.xml


    The key is the /generalize switch, it must be used if you want to copy customisations to default user profile.




    I see no other errors in your answer file except the time zone. For Windows, there's no such thing as Europe Standard Time. You have to use either W. Europe Standard Time or Central Europe Standard Time which are both the same UTC+1 (summertime UTC+2), or E. Europe Standard Time which is UTC+2 (summertime UTC+3).

    Kari
    Hi Kari,
    i Tried your method it did save my desktop. but it didn't save the keyboard language indicator i installed 3 languages on this sytem and i want that on the taskbar so user can simply switch if they like to. I also see that my start customization has being change. i adjust this in powershell to make a mandatory start menu and added this in gpedit (policy) it seems that also has being change.

    Also the search box doesn't open any idea why?

    problem is now i have to format the system again and start over because the sysprep has already took place.
      My Computer


 

  Related Discussions
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 12:24.
Find Us




Windows 10 Forums