Windows 10: Update from 10041 to 10049 sticks on downloading

  1.    08 Apr 2015 #1

    Update from 10041 to 10049 sticks on downloading


    Downloaded the update but got ran out of disc space, so I've freed up 65gb. There's no option to restart the download or check for updates. Any ideas?

    Click image for larger version. 

Name:	d1.png 
Views:	34 
Size:	37.6 KB 
ID:	16334Click image for larger version. 

Name:	d2.png 
Views:	31 
Size:	35.1 KB 
ID:	16335
      My ComputerSystem Spec


  2. Posts : 1
    Windows 8, Windows 10
       10 Apr 2015 #2

    Hey Charles

    Try clearing the download cache of Windows Update, that might solve the problem for you. In Windows 8 it worked, haven't tried it yet for Windows 10


    1. Open Elevated Command Prompt
    2. Enter the following command: “net stop wuauserv” and hit enter.
    3. Enter the following command: “net stop cryptSvc” and hit enter.
    4. Enter the following command: “net stop bits” and hit enter.
    5. Enter the following command: “net stop msiserver” and hit enter.
    6. Enter the following command: “ren C:\Windows\SoftwareDistribution SoftwareDistribution.old” and hit enter.
    7. Enter the following command: “ren C:\Windows\System32\catroot2 catroot2.old” and hit enter.
    8. Enter the following command: “net start wuauserv” and hit enter.
    9. Enter the following command: “net start cryptSvc” and hit enter.
    10. Enter the following command: “net start bits” and hit enter.
    11. Enter the following command: “net start msiserver” and hit enter.
    12. Reboot your system.


    (Video instruction can be found here)

    Let me know if it works, Im curious.
      My ComputerSystem Spec


  3. Posts : 367
    Windows 10 Home x64
       18 Apr 2015 #3

    Yuri, I've tried your suggestion since I'm having the same problem as charles123, no problems doing the commands, then I rebooted. I believe it downloaded TP 10049 since I have 3.12GB more on my VHD than I had before but it still hangs up on install saying it needs 0.0MB and to free up some space. There is 12.7GB used of 30GB on my VM. I clean installed 10041 on a 10GB VHD with no problems.

    I am running TP 10041 on VMware Player 7.1.0 build-2496824, so far no problems with the TP's until 10041 update to 10049.

    Thanks for your suggestions Yuri, looks like I'll have wait for the iso, or try an make my own although the 10049 download isn't all in one place so I'll have to review that procedure to see if I can do it.
      My ComputerSystem Spec

  4.    18 Apr 2015 #4

    CmmTch said: View Post
    Yuri, I've tried your suggestion since I'm having the same problem as charles123, no problems doing the commands, then I rebooted. I believe it downloaded TP 10049 since I have 3.12GB more on my VHD than I had before but it still hangs up on install saying it needs 0.0MB and to free up some space. There is 12.7GB used of 30GB on my VM. I clean installed 10041 on a 10GB VHD with no problems.

    I am running TP 10041 on VMware Player 7.1.0 build-2496824, so far no problems with the TP's until 10041 update to 10049.

    Thanks for your suggestions Yuri, looks like I'll have wait for the iso, or try an make my own although the 10049 download isn't all in one place so I'll have to review that procedure to see if I can do it.
    Users with this problem have added more disk space and more memory. I would suggest adding 2 to 3x more than you have now until you get a good dl then you can add it back if you want to. Good luck to you,
      My ComputerSystem Spec


  5. Posts : 367
    Windows 10 Home x64
       18 Apr 2015 #5

    I might try that, I just changed to "slow ring" due to the problems I'm having, I found this post on a Windows Blog

    UPDATE: You cannot enable Hyper-V on this build. If you have Hyper-V already enabled and you upgrade to this build, Hyper-V will continue to work. If you have Virtual Machines hosted in Hyper-V on your PC running Windows 10, you will want to move to the Slow ring and wait for the next build as this build breaks the ability to run VMs.
    Although the VM information "If you have Virtual Machines hosted in Hyper-V on your PC running Windows 10, you will want to move to the Slow ring and wait for the next build as this build breaks the ability to run VMs" is lined out in the blog maybe there's something to it.

    Quote from this link http://blogs.windows.com/bloggingwin...now-available/
      My ComputerSystem Spec


  6. Posts : 367
    Windows 10 Home x64
       19 Apr 2015 #6

    Charlie, I changed the virtual drive to 50GB in the VM, and TP 10049 installed. That resolved the problem, count me as another user that had to increase the drive space. It was increased from the original 10GB to 20, then to 30 with no change in the original problem, increased to 50GB and problem fixed.

    So for me I had to keep increasing from the original installation size for TP 10041 of 10GB to 50GB to finally get TP 10049 to install via Windows update.

    Good job Charlie and thanks for the suggestion, I'm always up for the simplest, least hassle thing to try first.
      My ComputerSystem Spec

  7.    19 Apr 2015 #7

    Steve
    Thanks for telling us how you solved your problem. Welcome to TenForums
      My ComputerSystem Spec


 

Related Threads
This little problem is starting to get on my nerves. I have installed the latest AMD GPU drivers for my R9 290, and every day seemingly at random points Windows 10 decides to download and install a really old driver (9.14!). I've tried...
Trying to update from 10041 to 10049 in Windows Updates and Activation
16114Hello Everyone, i am trying to update to 10049, but i am being told i need 0.00 megs of space to do the updates. I have 14 Gigs of free space . i have rebooted several times, and remove unwanted apps Thanks in advance 161061610716108
Solved fbl impressive code 10049 windows update in Windows Updates and Activation
Windows update is offering fbl_impressive core 10049. Any info on this update?
I'm using VirtualBox and and wonder whether I have to start a new VM for 10049, or whether I install 10049 over 10041. Anyone tried this? BTW, new to the forum so apologize if this post is in the wrong place or something :). --Al-- P.S. the...
No Sound after Build 10049 Update in Drivers and Hardware
After what seemed to be ages - more than 5 hours on an Intel I7 32M PC - Build 10049 finally upgraded from 10041 BUT no sound. I had this problem with Build 10041 when it updated the audio drivers but at least I could roll back the drivers to...
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 11:42.
Find Us