Page 2 of 2 FirstFirst 12

  1. Joined : Jun 2015
    Antelope, CA
    Posts : 94
    Windows 10 Pro x64
       04 Dec 2016 #11

    It's always worked fine for me. I just select the ISO image and Rufus does the rest. It's always installed just fine, even on another old laptop. I've installed on laptops with CSM and UEFI, using this same process, and never had this issue before.
      My System SpecsSystem Spec


  2. Joined : Sep 2014
    DFW Area
    Posts : 374
    Windows 8&10
       04 Dec 2016 #12

    GuyInDogSuit said: View Post
    So I'm trying to install Windows 10 32-bit on a friend's laptop from a USB stick and it's giving me this error, no matter what I do.
    This pretty well removes the need to be concerned over FAT32..

    To install, you need a drive free of any of the critical partitions. For a Legacy install, that means the OS and System Reserved. If, as was mentioned, the drive was used in a UEFI install, you can remove all the partitions during the install. Once that is done, the install can configure the drive as it sees fit.

    So, when you get to the install page, are any partitions showing still on the drive?

    One Note, make sure you are trying to install to the drive you want and not something else like an SD card or the flash drive.
      My System SpecsSystem Spec


  3. Joined : Jun 2015
    Antelope, CA
    Posts : 94
    Windows 10 Pro x64
       04 Dec 2016 #13

    Saltgrass said: View Post
    This pretty well removes the need to be concerned over FAT32..

    To install, you need a drive free of any of the critical partitions. For a Legacy install, that means the OS and System Reserved. If, as was mentioned, the drive was used in a UEFI install, you can remove all the partitions during the install. Once that is done, the install can configure the drive as it sees fit.

    So, when you get to the install page, are any partitions showing still on the drive?

    One Note, make sure you are trying to install to the drive you want and not something else like an SD card or the flash drive.
    Nope, all partitions have been erased.

    The SD/USB drives don't even show up in the installer.
    Last edited by GuyInDogSuit; 05 Dec 2016 at 02:12.
      My System SpecsSystem Spec

  4.    05 Dec 2016 #14

    Hi there


    1) ensure Laptop HDD has NO LOGICAL partitions -
    2) ensure at least 1 partition is defined as ACTIVE otherwise Windows installer won't see the HDD
    3) UEFI or MBR --your choice but I'd go for UEFI / GPT myself even on W10 32 bit.
    4) ensure Protected boot is turned OFF (usually in BIOS that means enabling "Legacy boot" or similar
    5) Windows won't install if target HDD and any USB's / SD cards etc show more than 4 partitions --you can have as many as you want after install.

    The problem isn't IMO anything to do with "comatibility of USB sticks" etc.

    If a USB stick is defective you wouldn't have been able to get RUFUS to use it anyway.

    Cheers
    jimbo
      My System SpecsSystem Spec


  5. Joined : Jun 2015
    Antelope, CA
    Posts : 94
    Windows 10 Pro x64
       05 Dec 2016 #15

    jimbo45 said: View Post
    1) ensure Laptop HDD has NO LOGICAL partitions -
    2) ensure at least 1 partition is defined as ACTIVE otherwise Windows installer won't see the HDD
    3) UEFI or MBR --your choice but I'd go for UEFI / GPT myself even on W10 32 bit.
    4) ensure Protected boot is turned OFF (usually in BIOS that means enabling "Legacy boot" or similar
    5) Windows won't install if target HDD and any USB's / SD cards etc show more than 4 partitions --you can have as many as you want after install.

    1. No logical partitions.
    2. Defined the partition as active via diskpart.
    3. UEFI, for sure.
    4. Legacy boot is on, yes. Wouldn't boot the installer otherwise.
    5. Both HDD and USB have one partition.


    jimbo45 said: View Post
    The problem isn't IMO anything to do with "comatibility of USB sticks" etc.
    If a USB stick is defective you wouldn't have been able to get RUFUS to use it anyway.
    That was my thought as well.

    What I ended up doing was updating from XP to Windows 7, then from that to 10. It was a long process, but it worked. However, I would like to figure out why this problem occurred in the first place.
      My System SpecsSystem Spec

  6.    05 Dec 2016 #16

    GuyInDogSuit said: View Post
    1. No logical partitions.
    2. Defined the partition as active via diskpart.
    3. UEFI, for sure.
    4. Legacy boot is on, yes. Wouldn't boot the installer otherwise.
    5. Both HDD and USB have one partition.




    That was my thought as well.

    What I ended up doing was updating from XP to Windows 7, then from that to 10. It was a long process, but it worked. However, I would like to figure out why this problem occurred in the first place.
    Hi GuyInDogSuit,
    Glad you got it sorted out. Too bad that you had to go through so much to fix it. Did you ever try using a USB2 stick as I suggested? I suspect that you didn't. I found lots of instances on this and other forums where using a USB2 stick fixed this problem since most BIOS do not natively support USB3.
      My System SpecsSystem Spec


  7. Joined : Jun 2015
    Antelope, CA
    Posts : 94
    Windows 10 Pro x64
       05 Dec 2016 #17

    SoFine409 said: View Post
    Hi GuyInDogSuit,
    Glad you got it sorted out. Too bad that you had to go through so much to fix it. Did you ever try using a USB2 stick as I suggested? I suspect that you didn't. I found lots of instances on this and other forums where using a USB2 stick fixed this problem since most BIOS do not natively support USB3.
    2.0/3.0 had nothing to do with it...
      My System SpecsSystem Spec

  8.    05 Dec 2016 #18

    GuyInDogSuit said: View Post
    2.0/3.0 had nothing to do with it...
    Thanks, so you tried it and it didn't work? It least you got it fixed eventually. I hope you didn't have too many apps to reinstall. Last time I did a clean install on my main PC it took two 10 hour days to reinstall everything.
      My System SpecsSystem Spec


  9. Joined : Jun 2015
    Antelope, CA
    Posts : 94
    Windows 10 Pro x64
       06 Dec 2016 #19

    SoFine409 said: View Post
    Thanks, so you tried it and it didn't work? It least you got it fixed eventually. I hope you didn't have too many apps to reinstall. Last time I did a clean install on my main PC it took two 10 hour days to reinstall everything.
    The drive I used was 2.0. I only own one 3.0 USB drive, which is 32 GB and I don't use that for this purpose.

    I didn't need to install anything other than Chrome, for this person.
      My System SpecsSystem Spec



  10. Account closed as requested
    Joined : Dec 2015
    Posts : 72
    Windows 10 Home x64 v1511, many others virtualized
       07 Dec 2016 #20

    It is known problem - bios & installer treat your usb dongle as boot harddisk. You have three options:
    - buy or borrow some older 4GB flash and use it for installation, or
    - download Lexar format tool Lexar USB Format Tool - Solve USB Drive Problems and click on Flip Removable Bit button
    - or use external/internal dvd drive & media for installation.
    Second solution may or may not work for your particular dongle.
      My System SpecsSystem Spec


 
Page 2 of 2 FirstFirst 12


Similar Threads
Thread Forum
Solved Gateway nv59: "We couldn't update the system partition" Can't install
Does not meet system requirements Get Important updates: cleared. Gets windows 10 ready but then it Checks requirements: Windows does not prompt any choices, We couldn't update the system partition Dialog crashes.
Installation and Setup
Windows couldn't create a partition or locate an existing one
I had a kali linux installed in my computer. Then I tried to install Windows 10 using a bootable USB drive. (I created it by downloading the windows 10 ISO and then creating USB drive using Rufus.) But when I was trying to install windows 10, it...
Installation and Setup
Installation Fail "We couldn't update The System Reserve Partition"
This is the 2nd system (my wife's computer) we want to run Windows 10. Currently that system is running windows 7 Pro. The first system system went without a single hitch and it was running windows 7 Pro as well.. The download was complete so I...
Installation and Setup
Solved "We couldn't create a new partition or locate an existing one" error
When I try to do a clean install of Win10 Home 64-bit on a Dell Inspiron N5010 (a little over 4 years old) using the Media Creation Tool on a USB, I get to the "Where do you want to install Windows?" screen and when I select the Drive 0 Unallocated...
Installation and Setup
"We couldn't update the system reserved partition" win10 upgrade error
Hi, I am running win 8.1 and I want to upgrade to win 10. It show me this message: 27831 This is my HD: 27832
Installation and Setup
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 05:43.
Find Us
Twitter Facebook Google+



Windows 10 Forums