1. Joined : Oct 2016
    Posts : 3
    Windows 10 Pro
       22 Oct 2016 #1

    Cannot load Win 10 on RAID 0 SSD config


    I hope someone out there might have some insight to this very perplexing problem. I have had a Win 7 Pro machine (which was in a RAID 0 config using two Mushkin Reactor SSDs, 512GB each) which I updated to Win 10 sometime in Dec 2015. Not a single problem with the upgrade! Yea. Right after the Anniversary Update (which was early August), I noticed several wonky things happening like Blue screens saying things like CRITICAL_PROCESS_DIED and others which were very frustrating. I rolled back the AU and from that point every so often, I would get BSODs with a variety of code errors. I used Windows Tweaking AIO tool to try to fix things, but it just didn't seem quite right. I use this machine mostly for testing and gaming, so the loss of data wasn't super critical to me, other than a few games (which I back-up often). I decided it was time to do a clean bare-metal install, but I ran into a brick wall. After using MCT to get Windows 10 Pro 64bit on a USB flash drive, and resetting the RAID array on my ASUS Sabertooth Z97 Mark 2 MB (updated the BIOS and Intel's RST drivers), I can't get past the "Copying Windows Files" in the install mode. No little dots following the words, it just gets stuck. I made sure the MCT was using EFI Windows install. I just can't get Win 10 to load on the Mushkin SSD's in RAID 0. I deleted the array and tried again, but to no avail. I then went back to my Win 7 Pro flash drive and the OS loaded up without a hitch. So, the question remains is this, is there something about loading Win 10 on a RAID 0 array that I'm not aware of? I know some will say why a SSD RAID 0 array to begin with? I'm addicted to speed and it was working very well in its previous state, but ever since the AU, it just plain didn't behave properly. Now I can't figure out how to get Win 10 back on my SSDs (RAID 0).

    Any insights would be helpful.
    AKHandyman
      My System SpecsSystem Spec

  2.    23 Oct 2016 #2

    AKHandyman said: View Post
    I hope someone out there might have some insight to this very perplexing problem. I have had a Win 7 Pro machine (which was in a RAID 0 config using two Mushkin Reactor SSDs, 512GB each) which I updated to Win 10 sometime in Dec 2015. Not a single problem with the upgrade! Yea. Right after the Anniversary Update (which was early August), I noticed several wonky things happening like Blue screens saying things like CRITICAL_PROCESS_DIED and others which were very frustrating. I rolled back the AU and from that point every so often, I would get BSODs with a variety of code errors. I used Windows Tweaking AIO tool to try to fix things, but it just didn't seem quite right. I use this machine mostly for testing and gaming, so the loss of data wasn't super critical to me, other than a few games (which I back-up often). I decided it was time to do a clean bare-metal install, but I ran into a brick wall. After using MCT to get Windows 10 Pro 64bit on a USB flash drive, and resetting the RAID array on my ASUS Sabertooth Z97 Mark 2 MB (updated the BIOS and Intel's RST drivers), I can't get past the "Copying Windows Files" in the install mode. No little dots following the words, it just gets stuck. I made sure the MCT was using EFI Windows install. I just can't get Win 10 to load on the Mushkin SSD's in RAID 0. I deleted the array and tried again, but to no avail. I then went back to my Win 7 Pro flash drive and the OS loaded up without a hitch. So, the question remains is this, is there something about loading Win 10 on a RAID 0 array that I'm not aware of? I know some will say why a SSD RAID 0 array to begin with? I'm addicted to speed and it was working very well in its previous state, but ever since the AU, it just plain didn't behave properly. Now I can't figure out how to get Win 10 back on my SSDs (RAID 0).

    Any insights would be helpful.
    AKHandyman
    Hi there

    In your RAID Setup menu is there an option to set something up as a BOOT device especially when defining ARRAYS and Logical Volumes on the RAID menu.

    Sometimes you need to do this.

    BTW you can often use a SINGLE HDD / SSD in RAID 0 with RAID controller to set as boot device (usually via Hardware RAID / BIOS RAID options).

    My system gives you a RAID setup menu before Windows boots -- I create my "Arrays" - and when creating Logical drives I select my SSD as a SINGLE logical drive -- RAID 0 and the RAID controller has a checkbox - use as a BOOT device.

    After that the standard BIOS just boots that drive as the Windows "C" drive.

    There'll be loads of people on these boards who can't understand why you would ever create a SINGLE drive as a RAID 0 device

    My answer to this is it depends on your hardware --I'm using a PROLIANT GEN 8 HP microserver -- I've connected an SSD to the "DVD" slot -- who needs DVD's any more on a server (use an external USB !!) - but the only way I could get this to work as the boot device was to set it up as RAID 0 as a single logical RAID drive. Otherwise I'd have to use AHCI and then I could only boot from one of the 4 HDD Bays -- since I use these Bays as a data storage repository for a NAS server using the SSD for the OS made far better sense.

    Cheers

    Jimbo
      My System SpecsSystem Spec


  3. Joined : Oct 2016
    Posts : 3
    Windows 10 Pro
       23 Oct 2016 #3

    Thanks for replying ... it wasn't but a few hours ago that I finally found out that one of my Mushkin Reactors was failing ... at least it gave me enough time to back up what I really needed. I've since went to a single 512GB SSD as my system drive and will look into upgrading to a MB that has an M.2 slot and give a NVMe SSD a go . But thanks for the info.
      My System SpecsSystem Spec

  4.    23 Oct 2016 #4

    While fast, a RAID 0 is a bad idea for a system drive since you're increasing the failure rate. If you want speed and your RAID card can handle 4 drives I'd go with a RAID 10.
      My System SpecsSystem Spec


  5. Joined : Oct 2016
    Posts : 3
    Windows 10 Pro
       24 Oct 2016 #5

    I'm actually going to go for a super fast gaming set-up. Although I'm still on the Haswell platform, I believe I can still make a super fast gaming system utilizing a NVMe on a Z97 chipset
      My System SpecsSystem Spec


  6. Joined : Jun 2016
    Posts : 1,384
    Win10 1607
       24 Oct 2016 #6

    Some MB's only support PCIe NVMe M2 drives ...like my X99A-II , not SATA M2 drives so do your research, just saw this issue on another Forum.


    You may have needed CSM enabled (or Disabled) for Legacy Storage Devices to get the Raid seen at boot by Win10 in a UEFI install ? I don't think Win7 would as it is not UEFI aware.... either that or you were losing the Boot Order on restart as win10 loads the Windows Boot Manager into the Bios as the 1st Boot Option , so you may need to enter the bios setup on restart and check it is set properly, then let Win10 install continue....


    KB
      My System SpecsSystem Spec

  7.    26 Oct 2016 #7

    Neemobeer said: View Post
    While fast, a RAID 0 is a bad idea for a system drive since you're increasing the failure rate. If you want speed and your RAID card can handle 4 drives I'd go with a RAID 10.
    Hi there

    especially @Neemobeer

    Actually I disagree here

    If you have regular backups you can restore the OS easily and quick enough == a typical Windows OS on an SSD can be restored sometimes in as few as 5 - 10 mins -- well worth the usually unlikely penalty of an SSD failing - these days they are more reliable than classical "Spinners". The extra speed of RAID 0 pays here.

    Cheers
    jimbo
      My System SpecsSystem Spec

  8.    26 Oct 2016 #8

    That's a big IF you have backups. I mean if all you care about is speed then I say go for it, but I'd rather have a resilient system. SSDs are fast enough for most use cases and as you stated have a much lower failure rate. I run mostly Samsung 850 and 950 pro SSD drives.
      My System SpecsSystem Spec


  9. Joined : Oct 2014
    Posts : 1,273
    W10 Pro + W10 Preview
       27 Oct 2016 #9

    My MSI gaming laptop covers all eventualities by having two SSD,s and a HDD setup being Raid 0.
    Backups going onto the HDD, any failure being covered.

    Replying to the original thread starter updating from W7 to W8 then 8.1 and finally to W10 presented no problems.
      My System SpecsSystem Spec


 


Similar Threads
Thread Forum
Can I Clone A System Config From an Old Win 10 HDD
I have a pretty shoddy old eMachines PC running Win 10 Home edition 32-bit. I had decided to replace it with something newer and quicker but before I could get around to doing so the machine has crashed and won't boot. When I boot the box I get...
Installation and Setup
Bad system Config
I was trying to access my windows OS folder in linux (ubuntu unity version) .So I tried to access it using the command sudo ntfs fix /dev/sda5 . but later when i swiched to windows then it showed a BSOD displaying bad sytem config .Can someone...
BSOD Crashes and Debugging
bad system config info
I used avg tuneup to check the disk for errors on next boot and my computer turned off while it was checking for errors. After this happened I can't get windows 10 to boot into login. I get a message saying it can't boot windows and I get a bad...
BSOD Crashes and Debugging
windows wil not load nor will it load with installiation media
as per title what i have tried is checking the installation media is good which it is checked it on another rig running windows 10. okay so what happens is it will go through the normal boot up procedure my rig that is, bios will post normally and...
Performance & Maintenance
BAD SYSTEM CONFIG
I upgraded to laptop windows 10, and when I try to restart the error message "BAD SYSTEM CONFIG", the system automatically goes to the manager recovery menu, but will not accept my password for the microsoft account. I have changed it using my...
General Support
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd

All times are GMT -5. The time now is 23:06.
Find Us
Twitter Facebook Google+



Windows 10 Forums