Windows 10: Unable to boot after trying to Clone with Acronis Solved


  1. Posts : 41
    Windows 10 Pro 2016 Aniversary 64 Bit
       04 Aug 2017 #1

    Unable to boot after trying to Clone with Acronis


    I have been having problems with this System Thread Exception Not Handled ASUSFILTER.SYS
    I would get as far as the Desktop for a few seconds then I would get the BSOD.

    At one point I thought that I had got it fixed and decided to clone straight away. I have a drive just for that, for backup. But, upon the required Acronis restart I got the BSOD all over again, and now I am unable to boot from either drive ?

    My computer can see the drive in the BIOS, but it does not list it in the boot Menu ? The two drives can still be opened via a dock on my other machine.I need to be able to get at least one of these drives booting again before I can get back to the original ASUSFILTER.SYS problem.

    The various options given by windows with a repair/restore disk do not solve anything.This is a problem that is ending me round and round in circles.

    I am running W10 pro.

    Help badly needed.
      My ComputerSystem Spec

  2.    04 Aug 2017 #2

    FredM8 said: View Post
    I have been having problems with this System Thread Exception Not Handled ASUSFILTER.SYS
    I would get as far as the Desktop for a few seconds then I would get the BSOD.

    At one point I thought that I had got it fixed and decided to clone straight away. I have a drive just for that, for backup. But, upon the required Acronis restart I got the BSOD all over again, and now I am unable to boot from either drive ?

    My computer can see the drive in the BIOS, but it does not list it in the boot Menu ? The two drives can still be opened via a dock on my other machine.I need to be able to get at least one of these drives booting again before I can get back to the original ASUSFILTER.SYS problem.

    The various options given by windows with a repair/restore disk do not solve anything.This is a problem that is ending me round and round in circles.

    I am running W10 pro.

    Help badly needed.
    Just last week I got an SSD and of course clone Windows from HDD to SSD because re installing windows is really a pain because all of the software and configuration needed anyway I tried some cloning software but what I found efficient is AOMEI Backupper Professional I really recommend clone back using it, I tried before it Acronis, EaseUS Partition Master and unfortunately both failed in Cloning because they only cloned C Drive not the system drive which are hidden and Windows installation saves boot info and manager on those hidden driver and after using AOMEI it cloned both C and that driver that tagged * with bootmanager and everything went good, try and report back...

    and if you don't want to clone again try going to UFEI boot menu and going to troubleshoot and startup options to start windows without driver signature checking or verify.
      My ComputersSystem Spec


  3. Posts : 41
    Windows 10 Pro 2016 Aniversary 64 Bit
    Thread Starter
       04 Aug 2017 #3

    I have used Acronis many times before, I have used it for years. This is a new problem that has come about because of the
    System Thread Exception Not Handled ASUSFILTER.SYS
    Problem.

    My hard drives are no longer visible in the boot menu since my last (FAILED) attempt at cloning.
      My ComputerSystem Spec

  4.    04 Aug 2017 #4

    I would make a bootable USB flash drive of Kyhi's Recovery Tools:
    Windows 10 Recovery Tools - Bootable Rescue Disk - Windows 10 Forums

    Boot the computer from that, run Macrium Reflect. Under the restore menu is a utility to fix Windows boot problems that is very good.
      My ComputerSystem Spec


  5. Posts : 41
    Windows 10 Pro 2016 Aniversary 64 Bit
    Thread Starter
       04 Aug 2017 #5

    Thank you.
    I will give that a try and let you know how it goes.


    Thanks again.
      My ComputerSystem Spec


  6. Posts : 41
    Windows 10 Pro 2016 Aniversary 64 Bit
    Thread Starter
       05 Aug 2017 #6

    Well, I have downloaded and burned to a DVD this fantastic little package.

    After using Macrium the prog asks to restart, I click yes but the PC just hangs and I have to shut down from the Desktop.
    But, after running Malwarbytes, Macrium, and then BootIce to restore the MBR, I am still getting the error message below.

    Intel (R) Boot Agent GE v1.5.47Copyright (C) 1997-2013, Intel CorporationPXE-E61: Media test failure, check cablePXE-MOF: Exiting Intel Boot Agent.

    Then my machine goes to the BIOS.

    As this whole mess started with me getting the BSOD due to this file ASUSFILTER.SYS then I would like to be able to uninstall the ASUS AI suite 3, that it belongs to.
    How would I do that with my computer in it's present condition ?
    I can open each drive via 'This PC' on the start menu.

    I have just run the long version of HD Tune to check for errors, and all is OK.
      My ComputerSystem Spec

  7.    05 Aug 2017 #7

    In BIOS setup, you need to disable PXE (network) booting and move the hard drive to the top of the boot order list.
      My ComputerSystem Spec


  8. Posts : 41
    Windows 10 Pro 2016 Aniversary 64 Bit
    Thread Starter
       05 Aug 2017 #8

    I have been through the BIOS and disabled anything with PXE in it. On the opening page of my BIOS

    Port 1 shows my Samsung SSD

    Port 4 shows my ASUS CDROM drive

    But, the Boot menu only shows ...

    IBA GE Slot 00C8 v1547
    or
    my ASUS CD ROM drive

    I think that I may have solved the problem with the ASUSFILTER.SYS file. I have a second computer that is also running W10 Pro on a Z97 Mobo. So I copied the file from the second machine and pasted it into the one with the problems.
    But I wont know if it has been successful until I can boot it up again.

    And I am still getting this error message ...

    Intel (R) Boot Agent GE v1.5.47Copyright (C) 1997-2013, Intel CorporationPXE-E61:
    Media test failure, check cablePXE-MOF:
    Exiting Intel Boot Agent.


    What do I do now ?
    Last edited by FredM8; 05 Aug 2017 at 11:09.
      My ComputerSystem Spec


  9. Posts : 41
    Windows 10 Pro 2016 Aniversary 64 Bit
    Thread Starter
       05 Aug 2017 #9

    Stranger and stranger ???

    For some reason I tried removing my main drive and putting it in the space below, separate bay and separate Sata connection. It worked ! I tried shutting down and re-starting and that also worked. after the next shutdown the old problem with the ASUSFILTER.SYS file returned. After quite a few more attempts at getting my PC to boot, I had another success and straight away uninstalled the Asus AI3 suite.

    So far this seems to have solved the problem.

    The disks are all back in their original places, they are working, and showing in the BIOS in the places where they are supposed to show. Strangely enough, during the boot up I am still getting this error message ...
    Media test failure, check cablePXE-MOF:
    Exiting Intel Boot Agent.

    But it does not display for long and then I get the windows Logo and the boot proceeds.

    Its all very strange stuff.

    Thanks again for the advice
      My ComputerSystem Spec

  10.    05 Aug 2017 #10

    Boot into the Bios go to the Security Tab. If UEFI Bios is enabled, see if the Intel Boot Agent is listed first, can you move the HDD to first boot? Also check under the Boot tab move HDD to First Boot Device.
      My ComputerSystem Spec


 

Related Threads
I've a 2TB Toshiba HDD and recently purchased a 480GB PNY SSD. I would like to migrate all the data the HDD contains to the SSD, use the SSD as my main drive and just dump movies, photos etc. to the HDD later. Since I've only about 300GB on the...
Unable to Clone Windows 10 HDD in Backup and Restore
This thread is a continuation of another thread in BSOD. This is getting stranger and stranger. I took the SSD out of my primary PC and put it in my secondary Windows7 PC and cloned the OS. I then booted from the SSD without any problems. ...
I have a Dell Inspiron 660 with i5 processor. I recently installed a trial version of Acronis True Image 2016, and it modified the UEFI boot parameters to produce a menu at bootup which offers 3 choices: Acronis True Image, Acronis System Report and...
Hi, I recently bought a new Dell Inspiron 7559 laptop, and installed an SSD in the computer's m.2 port. I then cloned the existing HD to the SSD, changed the SSD to the default boot in BIOS, and then re-formatted the HD. Everything worked fine...
not sure how or why my current system SSD is dynamic, but the fact that it is is keeping me from cloning to a different SSD in preparation to migrate to a different box. Acronis True Image 2016 will not clone dynamic disk and does not seem to be...
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 00:32.
Find Us