1.    15 Jul 2017 #1
    Join Date : Jul 2017
    Posts : 3
    Windows 10 Pro

    PC shutdown during Windows start-up. Fine again after mains off.


    Hello everyone,

    I sincerely hope someone can help. My PC turns off or freezes during Windows first boot screen. If it turns off, it is whilst the loading circle of circles is rotating. If it freezes, I don't see the rotating circle. If I then reboot my machine, it powers on but only shows a black screen.

    However, if I turn the power off at the mains socket for about 10 seconds and then turn the power back on, the PC starts as normal with no further error. There are occasions when I turn on the PC and have no problem but the issue is more common than not.

    I assumed this was a problem with my power pack and replaced it for a new one (750 Watt) but I retain the same problem. I have scoured the internet but I am mainly finding help for people who have a perpetual issue, not one that is sporadic.

    I have reseated all of my components and reset the bios battery in a vein hope of fixing the problem. All to no avail.

    Any advice is truly welcome.

    Thanks all.
      My ComputerSystem Spec
  2.    15 Jul 2017 #2
    Join Date : Oct 2016
    Caledon, Ontario, Canada
    Posts : 4,012
    Windows 10 Pro Build 1703

    Hi baq99. Welcome to the TenForums @baq99.

    As a quick test to see if this is related to Windows Fast Startup could you enter this command to Command Prompt(admin)

    Powercfg -h off

    This shuts off hibernation which disables Windows Fast Start up.

    Test.

    If this fixes then you can turn hibernation back on

    Powercfg -h on

    and disable Windows Fast Start up using our tutorial.

    Turn On or Off Fast Startup in Windows 10

    Ken
      My ComputerSystem Spec
  3.    15 Jul 2017 #3
    Join Date : Jul 2017
    Posts : 3
    Windows 10 Pro
    Thread Starter

    I've turned off Fast Startup using the command prompt and had no problems restarting. Because the problem is sporadic I'll wait a day or so to see if the problem re-occurs. I thought I'd post this as a place holder to let you know I'm not ignoring your reply.

    Thank you so much for your swift response and kind welcome. Friendliest forum award goes to...
      My ComputerSystem Spec
  4.    15 Jul 2017 #4
    Join Date : Oct 2016
    Caledon, Ontario, Canada
    Posts : 4,012
    Windows 10 Pro Build 1703

    We're just a friendly bunch of techies here !!
      My ComputerSystem Spec
  5.    16 Jul 2017 #5
    Join Date : Jun 2015
    UK
    Posts : 2,091
    Windows 10 Home x64 (Laptop), Windows 10 Pro x64 (Desktop)

    Check you have the latest version of the BIOS for your PC / motherboard and that it supports Windows 10. Also, check that your drivers are up to date. Is this a new problem which started after a recent software update?
      My ComputersSystem Spec
  6.    16 Jul 2017 #6
    Join Date : Jul 2017
    Posts : 3
    Windows 10 Pro
    Thread Starter

    Hi Steve C,

    Yes, I always keep my drivers up to date and the components are windows 10 compatible. I have also flashed the bios to the latest version, although you are quite correct, it's always a good idea to keep everything in tip top condition.

    Caledon Ken,

    After two days of testing, the symptoms have not re-arisen so I'm guessing you got a hole in one with this I used to fix computers for a living and am usually pretty savvy with these things but this one really had me stumped. Thank you so much for your help!

    And thank you everyone on TenForums. Posting on here has been the most civil and friendly experience I think I've ever had on a forum! You're superstars! I wish the rest of the internet was like this.
      My ComputerSystem Spec

 


Similar Threads
Thread Forum
Ethernet link not connecting on cold start - fine on reboot
Since I upgraded to Windows 10 Home from Windows 7, I've noticed that from a cold boot - e.g. PC has been turned off for several hours, the Ethernet network icon has the red X through it and I dont get any internet/network access. It reports that...
Network and Sharing
Help? Out of box win 10 fine now cant even type into start search box
HELP?? New notebook win 10 preloaded was working fine out of the box for a few weeks now I cant type into the start search box .... . its a few weeks in on this new thing and I cant even get it to let me type into the start search box to open...
General Support
Windows 10 Explorer Problems at Start Up But Fine on Reboot
Hello, I recently purchased a new Alienware Laptop with Windows 10 installed. I'm having issues where on start-up, programs such as File Explorer, Internet Explorer etc. are taking 5-10 mins to load, whilst Apps such as Windows Edge load straight...
Performance & Maintenance
Windows 10 Startup problem after shutdown but restart is fine
Upgraded to Windows 10 from Windows 7 Professional. When I restart the pc the pc boots up fine. However after a complete shutdown I loose display on the screen immediately after Windows Logo display. Then on pressing the power button once the pc...
Installation and Upgrade
Windows 10 will not re-start/shutdown without manual power down.
Hello All, My current PC hangs on software shutdowns and restarts, my patience fails after more than ten hours. What info can I provide to assist in diagnosing this? The PC and OS otherwise working wonderfully. Obviously I'm never comfortable...
Performance & Maintenance
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 14:13.
Find Us
Twitter Facebook Google+ Ten Forums iOS App Ten Forums Android App



Windows 10 Forums