1.    28 Jun 2017 #1
    Join Date : Jun 2017
    Posts : 124
    Windows 10.0.15063 (Version 1703) Pro 64-bit

    Enabling Fastboot causes Explorer to malfunction


    Hello!

    I legitimately cannot solve this myself and I require further assistance on this matter.

    If I enable the setting "Fastboot" as seen here (currently disabled):







    My entire explorer interface experiences the following issues, these occur directly after hibernation is enabled along with fast-boot:


    1. Unable to access F4 + Alt Shutdown Windows Menu, shutdown, sleep and restart are clickable yet does nothing as the menu normally disappears
    2. Unable to initiate a shutdown/sleep or restart from this menu
    3. Unable to open simple programs
    4. Only able to execute programs from Run Menu and Windows Key + X > PowerShell as Admin
    5. sfc /scannow and DISM do not repair this.
    6. I have enabled normal configuration from Msconfig, no change in results


    Once fastboot is disabled, I no longer have any of these issues.

    I will try sfc /scannow and DISM, although it will reset my disabling of Windows 10 telemetry and tracking.
      My ComputerSystem Spec
  2.    28 Jun 2017 #2
    Join Date : Aug 2014
    Forever West
    Posts : 3,926
    Win10 Home and Pro, Win10 Insider Preview, Win7 Home, Linux Mint

    Having the information filled in on My Computer [bottom left] will help mightily in trying to determine if FastBoot is fully supported by the machine. Could be File Explorer [formerly Windows Explorer in Win7 and earlier] itself has the problem. [By default Internet Explorer doesn't show on Start although it can be put there.]
      My ComputerSystem Spec
  3.    28 Jun 2017 #3
    Join Date : Jun 2017
    Posts : 124
    Windows 10.0.15063 (Version 1703) Pro 64-bit
    Thread Starter

    Quote Originally Posted by Berton View Post
    Having the information filled in on My Computer [bottom left] will help mightily in trying to determine if FastBoot is fully supported by the machine. Could be File Explorer [formerly Windows Explorer in Win7 and earlier] itself has the problem. [By default Internet Explorer doesn't show on Start although it can be put there.]
    Oh, I have filled out the information now. I will check for the integrity of explorer.exe

    https://www.virustotal.com/en/file/5...is/1498687450/

    This is the result I receive when submitting to virus total.

    MD5: e719d0a5dbc7d5acfc179d361ef8c2fc
    SHA1: 1e405106b44672d2797cb76e97012d4748973e46

    Explorer is unmodified and sfc /scannow results as follows:




    DISM Scan Results:



    Zero component store corruption and a clean sfc /scannow indicating the system is healthy, as it should be.

    Please help? lol
      My ComputerSystem Spec

 


Similar Threads
Thread Forum
Solved Slow Booting Time with FastBoot enables - slowish performances
Hello, I am posting as I have been looking for answers for a while but nothing really helped. I've had an ASUS752vw for about 1 and half years, equiped with 8GB of RAM, i7-6700HQ, Windows 10 and -for this matter here- UEFI, so Fast Booting is...
Performance & Maintenance
Solved Fastboot/unmounting
Hi, I am dual booting with Kubuntu. Despite turning off fastboot, I still cannot get Windows to unmount on shutdown. Also Shift+shutdown doesn't work. When trying to access the NTFS disk in kubuntu I get the usual "still mounted" message. Any ideas...
Performance & Maintenance
Weird Malfunction
Having never really experienced anything untoward with W10, therefore have always come down on the FOR side. I have an MSI G70 very high spec gaming laptop, obviously RTM and this has never given a moments trouble before. Today I noticed on the...
General Support
Solved Fastboot (Android)
I want to root my Sony Xperia Z3 compact phone, however I seem to have a problem with getting fastboot working. Adb works fine, however win 10 doesn't (it worked well with win 7) recognize my phone properly when in fastboot mode and connected via...
Drivers and Hardware
Driver Malfunction?
My sons laptop is quite old, (aspire 8930) with win 10 insider preview on it. He had a problem with the dc socket being loose, so I took it to the shop and had a new one fitted. Works a treat. But I see a blue screen sad face telling me 'power...
Drivers and Hardware
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 00:56.
Find Us
Twitter Facebook Google+ Ten Forums iOS App Ten Forums Android App



Windows 10 Forums