1.    22 Feb 2017 #1
    Join Date : Feb 2017
    Posts : 22
    Windows 10 64 bit

    On startup, System temp goes up and fans speed up and PC crashes


    I included a screenshot of HWMonitor. Every other time I boot up my computer my system temperature rises to about 100C and my FANIN0 speeds all the way up and then about 60 seconds later my computer hangs and I have to hold the power button. I posted this on a few other forums but I can't seem to get a consensus on what's happening.

    My Specs are i5 6600k
    Motherboard: Gigabyte z170-xp SLI
    Graphics card: AMD RX 480
    CPU cooler: Corsair H60

    I also had a BSOD that I posted on here a while ago where my GPU failed and I'm wondering what the heck is going on with my computer. I'm a little lost. Thanks for any help.Click image for larger version. 

Name:	Capture2.JPG 
Views:	1 
Size:	101.0 KB 
ID:	122369
      My ComputerSystem Spec
  2.    23 Feb 2017 #2
    Join Date : Jun 2015
    UK
    Posts : 2,109
    Windows 10 Home x64 (Laptop), Windows 10 Pro x64 (Desktop)

    Is your CPU fan securely fastened to the CPU, connected and working?
      My ComputersSystem Spec
  3.    25 Feb 2017 #3
    Join Date : Feb 2017
    Posts : 22
    Windows 10 64 bit
    Thread Starter

    Quote Originally Posted by Steve C View Post
    Is your CPU fan securely fastened to the CPU, connected and working?
    Thank you for getting back to me. Everything is tightened down pretty snug. I thought this might be a different issue since the CPU temp doesn't go up, only the system temp. I use a Corsair H60 water cooler and I've had it on there about 6 months. This problem started happening a month ago. Someone else mentioned it might be the cooler so I'm wondering what makes you think that?

    Thanks
      My ComputerSystem Spec
  4.    25 Feb 2017 #4
    Join Date : Sep 2015
    Staffordshire
    Posts : 365
    Windows 10 Pro

    Sounds like an issue with the pump, see here for a similar issue and suggested fixes. H60 Problems - The Corsair User Forums
      My ComputersSystem Spec
  5.    25 Feb 2017 #5
    Join Date : Feb 2017
    Posts : 22
    Windows 10 64 bit
    Thread Starter

    Quote Originally Posted by clam1952 View Post
    Sounds like an issue with the pump, see here for a similar issue and suggested fixes. H60 Problems - The Corsair User Forums
    Ok but wouldn't the CPU temp go all the way up if that were the case? Rather than the System temp? That's the part that bugs me about this. The CPU temp stays low the whole time. I looked over that forum link and it seems legit. But I don't know why the FANIN0 is going all the way up. I hear the fan going all the way up in the case and no other fan is going that fast.

    I will replace the pump with an air cooler and let you know though. Thanks guys for the reply
      My ComputerSystem Spec

 


Similar Threads
Thread Forum
Real Temp 3.70 auto run at startup.
Just wanting some help as I upgraded to windows 10 today. I've copied a shortcut for Realtemp 3.7 and tried placing in both startup folders aswell as only putting it in one of them. I want Realtemp to load as soon as I get to the desktop so I...
Software and Apps
Solved Empty Temporary Folders Appearing Outside System Temp Folder
Recently, based upon advice I read on another site, I moved the location of the system temporary folder from my SSD to my HDD. Now, I have empty temporary folders (at least they start with Temp) appearing outside the system temporary folder. Here's...
General Support
After hibernating/sleep my fans go at full speed, and HDD is off
I have to force shut down in order to continue. If I hibernate, my PC just resumes correctly. Shut down worked fine last time I checked and this only happens on Windows 10.
Performance & Maintenance
Pc Crashes/Freezes while playing games. Temp not above 80c
So the thing is that i dont get any BSOD now (but in the start i had a few with error messages like memory_managment , irql_not_less_or_equal) The computer is fairly new ( 10 months old ) ! It started behaving at first month by dropping frames on...
BSOD Crashes and Debugging
Warp Speed on both my Fans
I just installed Win10 as part of the free upgrade package. I was using Win 7 Pro. Everything seems to be running real well with one exception, both of my fans are running at top speed. Nothing is hot. I checked the temperatures and everything is...
Performance & Maintenance
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 04:44.
Find Us
Twitter Facebook Google+ Ten Forums iOS App Ten Forums Android App



Windows 10 Forums