Page 1 of 2 12 LastLast
  1.    25 Jun 2015 #1
    Join Date : Jun 2015
    Posts : 6
    Windows 7 Ultimate

    Startup sound not playing in Windows 10 (10162)


    Hello,
    I'm running Windows 10 (build 10130) in a virtual machine and I noticed that the startup sound wasn't playing. The box for "Play startup sound" is checked in the Sound control panel, and I even checked imageres.dll to see if the startup sound was still there. (it still is.)
    What could this mean, and how can I fix it?

    Thank you in advance for answers.
    Last edited by shadowboy1398; 10 Jul 2015 at 16:19.
      My ComputerSystem Spec
  2.    25 Jun 2015 #2
    Join Date : Jun 2015
    Posts : 23
    Win10

    DISABLE sound card DRIVERS in Device Manager then ENABLE it again.
    This worked for the two times it hap opened to me.
      My ComputerSystem Spec
  3.    25 Jun 2015 #3
    Join Date : Jun 2015
    Posts : 6
    Windows 7 Ultimate
    Thread Starter

    Quote Originally Posted by winxp View Post
    DISABLE sound card DRIVERS in Device Manager then ENABLE it again.
    This worked for the two times it hap opened to me.
    I tried that, but it didn't work...
      My ComputerSystem Spec
  4.    10 Jul 2015 #4
    Join Date : Jun 2015
    Posts : 6
    Windows 7 Ultimate
    Thread Starter

    Bump. I am now using build 10162, and the startup sound isn't playing.
      My ComputerSystem Spec
  5.    10 Jul 2015 #5
    Join Date : Jul 2015
    Posts : 3
    Windows 10

    Quote Originally Posted by shadowboy1398 View Post
    Bump. I am now using build 10162, and the startup sound isn't playing.
    Test other system sounds in Control Panel / Hardware & Sound / Change system sounds and "test" to see if any of the other system sounds are working for you.

    If none of your other system sounds are working either, try the suggestion below.

    Try going into Control Panel/ Hardware & Sound/ Manage Audio Devices and selecting your Playback device then click the Properties button.
    In the advanced tab change it from default to 24bit (or something different other than what it is currently set at) and hit apply, then change it back to whatever your default setting was and hit apply...reboot and see if it now works.
      My ComputerSystem Spec
  6.    10 Jul 2015 #6
    Join Date : Jun 2015
    Posts : 6
    Windows 7 Ultimate
    Thread Starter

    I tried all of that-- even unchecking the "Play Windows Startup sound" box and restarting and then checking the box again, and none of it worked.
      My ComputerSystem Spec
  7.    10 Jul 2015 #7
    Join Date : May 2015
    Oakville
    Posts : 21
    XP/7/8.1/10 PRO 10586

    Quote Originally Posted by shadowboy1398 View Post
    I tried all of that-- even unchecking the "Play Windows Startup sound" box and restarting and then checking the box again, and none of it worked.
    Could be a bug in Windows. My sounds worked in build 10159 for all startup and recycle bin and all that jazz. I haven't been able to get sound to work since build 10162 for my computer. Some sounds play like UAC and etc, but no Windows Startup or Recycle Bin sounds even though I have them checked and they work when I test them.

    Seems this shit gets more buggier every day. Its frustrating.
      My ComputerSystem Spec
  8.    12 Jul 2015 #8
    Join Date : Jun 2015
    Posts : 6
    Windows 7 Ultimate
    Thread Starter

    Upgraded to Build 10166 today. Startup sound still isn't there.
      My ComputerSystem Spec
  9.    13 Jul 2015 #9
    Join Date : Apr 2014
    Space coast of Florida
    Posts : 5,245
    Windows 10 Pro X64 15063.483

    Those of you having sound problems, do you have a realtek sound device? Maybe try upgrading the sound driver or going back to an older version.
      My ComputersSystem Spec
  10.    17 Jul 2015 #10
    Join Date : Jun 2015
    Posts : 6
    Windows 7 Ultimate
    Thread Starter

    Well, now I am running THE FINAL VERSION (10240) and still nothing.
    I would guess that this is a VMWare issue, but I'm not so sure about that.
      My ComputerSystem Spec

 
Page 1 of 2 12 LastLast


Similar Threads
Thread Forum
Solved Startup/Welcome Sound
Hi all, I noticed that all the Technical Preview (Evaluation copies) updates do not contain any Windows Startup or Welcome sound. Will the final release of Windows 10 contain a start up sound ? Cheers.
Customization
Sound louder than usual when playing media after pausing.
Kind of a hard problem to explain, but whenever I play anything after pausing it, the sound is randomly VERY loud, but the volume number never changes. For example: my usual listening level with headphones is 8. Say I'm listening to music with...
Drivers and Hardware
Solved Build 10130 killed my sound
Immediately after installing 10130, no sound will play on any application through speakers or headphones. Sounds worked fine on 10094. Device Manager says my VIA HD Audio (compatible) is working fine. When I go into Audio properties and try to...
Drivers and Hardware
Update to 10130 No sound drivers won't install
As above my rig updated to build 10130 I had no sound (SoundBlaster Zx) played around a bit but couldn't get it to work, so I uninstalled it and now it will not reinstall. I have run a cleaner so it got rid of all creative stuff tried again but no...
Drivers and Hardware
Solved Build 10130 killed my sound.....But
I found the answer here: http://www.reddit.com/r/Windows10/comments/37sbzr/10130_completely_killed_my_sound/ Worked perfectly ....had to change both for speakers and headphones. But Tada....my sound is back!!!
Windows Insider
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 02:40.
Find Us
Twitter Facebook Google+ Ten Forums iOS App Ten Forums Android App



Windows 10 Forums