Windows 10: Problem with Start Menu search Solved

  1.    24 Dec 2016 #1

    Problem with Start Menu search


    I had to restore a older image of my Windows 10 install, after copying my current user profile.
    I restored it, copied the new user profile over the old one and got all working.

    Except the Start menu search feature stopped finding programs, the only results it returns are Web and Store suggestion ones.
    For example I could type "paint" or "calc" to open Paint or the calculator, now it only returns store suggestions and/or web suggestions instead of these apps, same as any built-in or third party app.

    Click image for larger version. 

Name:	ss.png 
Views:	18 
Size:	18.7 KB 
ID:	114635

    (The first result only opens Edge with a Bing search for Paint)

    I rebuilt the search index, I reviewed its settings I typed a powershell command that supposedly fixes that, and still nothing. I think the problem may come from the profile. Meanwhile I will create a new user account.

    Thanks for any suggestion or clue

    Edit: I can't create a new user account. When I click "Add someone else to this PC" an empty grey window pops up for a second then closes. Definitely there is something very wrong here
      My ComputerSystem Spec

  2.    24 Dec 2016 #2

    Hi, if restoring your image gave you a consistent system (did it, without your current problems?), I'd stay with that rather than trying to fix what you now have.
      My ComputerSystem Spec

  3.    24 Dec 2016 #3

    dalchina said: View Post
    Hi, if restoring your image gave you a consistent system (did it, without your current problems?), I'd stay with that rather than trying to fix what you now have.
    Hi
    Yes I used Macrium Reflected, and the backup and restore operations came without any errors.

    I don't understand the second sentence, do you mean to try to restore the image again? I only have one image and I think the issue cam after the profile restoration, but I can try (but being a SSD i don't like to put so many write cycles on it!)

    Thanks

    Thanks!
      My ComputerSystem Spec

  4.    24 Dec 2016 #4

    Hi, great you're using disk imaging- very wise. Yes, if your present system is broken, and it was ok after restoring the image, then I'd restore the image again and go from there- but don't try copying profiles.
      My ComputerSystem Spec

  5.    24 Dec 2016 #5

    dalchina said: View Post
    Hi, great you're using disk imaging- very wise. Yes, if your present system is broken, and it was ok after restoring the image, then I'd restore the image again and go from there- but don't try copying profiles.
    Many thanks again!
    I have restored again, but instead of copying the entire user profile, I've copied the essential folders to the current one. Seems fine so far
    Click image for larger version. 

Name:	2016_12_24_17_43_342.png 
Views:	9 
Size:	18.2 KB 
ID:	114670
      My ComputerSystem Spec

  6.    24 Dec 2016 #6

    Good- yep, keep to data only- play safe.
      My ComputerSystem Spec


 

Related Threads
start menu search problem in General Support
Build 14328. I can't open start menu and begin typing to search anymore. searching only works in the Cortana box.
I'm running the RTM on a netbook and have noticed that, unlike in Windows 7/8/8.1, I'm no longer able to hit Start and type in an executable. I have a bunch of portable apps that I typically type in and pull up. Now, the Start menu search pulls up...
I'm still having to use Stardock Start10 to use the keyboard to find non-store-app programs. Whenever I use the native Start menu and use the keyboard to enter the non-store-app program name it only finds useless hits among documents and junk (I...
Either the Windows 10 start menu really sucks or I am using it wrong. I am used to the StartisBack/Windows 7 menu where you can pin anything and all applications will come up in search results. In the Windows 10 menu, I can't pin anything to the...
I'm having a problem with the start menu, search and new notifications not responding to a click. I think it might be tied to the fact I am using a local logon only. I have created a new user that logs onto Microsoft that doesn't seem to have this...
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

© Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 08:00.
Find Us