Windows 10: Is there something wrong with my soundcard or is it a settings issue? Solved


  1. Posts : 16
    Windows 10 Home Edition
       20 Dec 2016 #1

    Is there something wrong with my soundcard or is it a settings issue?


    Hi there,

    I bought a new desktop PC about a month ago which has Windows 10 as its operating system. I listen to my music mainly by using my PC and I either use Windows Media Player, MediaMonkey or Foobar 2000. I have noticed that some tracks are not playing correctly.

    I have no knowledge of these things, so please excuse my ignorance. Essentially, when some tracks are played some music/sounds that are part of the track disappears (or gets pushed into the background making them barely audible) and you only hear music/sounds in the foreground. It is like there are two channels and one channel is in the foreground and the other in the back. Is this an issue with my soundcard or is there a setting I need to change to get it to play correctly?

    This is only with certain tracks, not all tracks. I never had this problem on my previous PC (or any PCs), so I am a bit mystified.

    I have attached three images showing my PC system info, my soundcard info and soundcard driver info. My soundcard is a Realtek High Definition Audio card.

    I will appreciate any help regarding this matter.

    Many thanks

    sClick image for larger version. 

Name:	System.PNG 
Views:	19 
Size:	5.5 KB 
ID:	114293



    Click image for larger version. 

Name:	Sound.PNG 
Views:	19 
Size:	3.2 KB 
ID:	114292



    Click image for larger version. 

Name:	Driver.PNG 
Views:	19 
Size:	6.9 KB 
ID:	114291
    Last edited by Diwedd; 20 Dec 2016 at 10:33. Reason: Spacing of images
      My System SpecsSystem Spec

  2.    20 Dec 2016 #2

    Brink maintains the latest RealTek drivers in .cab form on the Drivers & Hardware forum stickies: Latest Realtek HD Audio Driver Version. It's up to version 6.0.1.8018. You can also find an FTP download updated regularly there as well (look in the last 5-6 pages any time you need one). Page 180 has a link to the same download in installer form at SoftPedia (didn't look for the FTP link after I found this one).
    HTH,
    --Ed--
      My System SpecsSystem Spec


  3. Posts : 16
    Windows 10 Home Edition
       20 Dec 2016 #3

    EdTittel said: View Post
    Brink maintains the latest RealTek drivers in .cab form on the Drivers & Hardware forum stickies: Latest Realtek HD Audio Driver Version. It's up to version 6.0.1.8018. You can also find an FTP download updated regularly there as well (look in the last 5-6 pages any time you need one). Page 180 has a link to the same download in installer form at SoftPedia (didn't look for the FTP link after I found this one).
    HTH,
    --Ed--
    Thank you for your reply. I have updated the driver, but it has not made any difference. I still have the problem.

    I forgot to mention as well that I have, what appears to be quite a bit of static noise, when I turn my volume up. It is rather irritating. Again, I never had this problem in the past.
      My System SpecsSystem Spec


  4. Posts : 16
    Windows 10 Home Edition
       20 Dec 2016 #4

    Well, it turns out to be something rather simple. I did some more searching online and someone suggested checking the power supply and connections. Turns out it was a bad connection. I plugged in another set of speakers and the problem is gone.
      My System SpecsSystem Spec

  5.    20 Dec 2016 #5

    Glad you were able to get it sorted. I'd rather troubleshoot physical connectivity problems any day over troubleshooting (mysterious) driver problems.
    Happy holidays!
    --Ed--
      My System SpecsSystem Spec


 

Related Threads
Hi; It seems the last windows update (which i have since rolled back from to no avail) has 'unplugged' my internal soundcard in my alienware m17x r4 (a soundblaster recon 3di). Turned computer on to find speakers not working and not listed...
Hi I have a strange problem; the Settings window's title bar shows "Uninstall VeraCrypt" not "Settings" its been that way through insider builds and I was hoping would change when I opted out and went on to the anniversary edition, but no! ...
Soundcard & Microphone Input Problems in Drivers and Hardware
Hi I've got a problem with this and it's driving me nuts. Literally. At the moment i've got a new Soundblaster Z, and a Rode Podcaster (USB) microphone. I do DJ'ing through winamp, SAM and the like - but as it stands I cannot play music and...
Hi My PC showed UK Keyboard after W10 installed, the only issue I found was that "@" showed instead of " " " and vice versa. To fix this I changed the keyboard to US Keyboard, as it had been until W10, that fixed the problem but when I reboot...
SoundCard Issues in General Support
now if I can only get my sound to work as it does with Windows 8.1 I'll be fine with otherwise I'm still trying to find answers on to get my 7.1 to work. I do get 2.0 but that does not cut it as I like the 7.1 sound I get from my computer ...
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 10:16.
Find Us
Twitter Facebook Google+ Ten Forums iOS App Ten Forums Android App



Windows 10 Forums