Log In Hangs On Restart Only


  1. Posts : 15
    Windows 10 Professional 64
       #1

    Log In Hangs On Restart Only


    From a cold start, I get a very fast boot time (I have that option checked "Turn On Fast Startup". The problem is restarts. Very slow. The bios screen loads quickly, I then get to another boot screen (image attached), that has a red x thru a computer icon. My mouse works and I can click it to get to a logon screen for my password, then I sit for about a minute while the keyboard activates and I can then type in the password. Any help?

    Thanks.

    Scott
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails Log In Hangs On Restart Only-img_4417.jpg  
      My Computer

  2. philc43's Avatar
    Posts : 4,998
    64bit Win 10 Pro ver 20H2 Build 19042.868 and W10 Insider Preview Build 21343
       #2

    A restart always bypasses the fast startup optimisation and is much slower so I think that what you are seeing is normal behaviour. The part that I am a little dubious about is the wait for the keyboard, that should not normally happen.

    There is a process called a clean boot which you can use to try and figure out what may be causing this. Read through this tutorial and decide if you want to have a go at the troubleshooting process to see if you can identify which startup process is causing the problem. That will probably help you find the culprit.

    On the other hand as the normal shutdown is working well this is not a major issue.
      My Computers


  3. Posts : 15
    Windows 10 Professional 64
    Thread Starter
       #3

    Thank you. I think I seemed to fix it. Now, both my Cold Boot and Restart are quite speedy. I basically turned off the windows picture at the login screen, which I think became just one less thing to load.

    Now, the keyboard and mouse are interesting. They are USB enabled and connect to a powered hub and then to the computer. I think it becomes more of a timing issue of how fast the computer boots those devices up. If I connect the keyboard and mouse directly to the pc, no lags. In fact, I then moved it back to the USB hub and no lags either ("muscle memory", lol).

    Anyways, thanks for the tips. Kinda crazy, the amount of different things that can go wrong and the varied ways to fix them, probably none more right then the next.

    Scott
      My Computer

  4. philc43's Avatar
    Posts : 4,998
    64bit Win 10 Pro ver 20H2 Build 19042.868 and W10 Insider Preview Build 21343
       #4

    Glad things seem to be working better :)
      My Computers


 

  Related Discussions
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 01:02.
Find Us




Windows 10 Forums