Windows 10: shortcuts are white at first and then load about 5-10sec after startup

Page 1 of 2 12 LastLast
  1.    19 Jul 2016 #1

    shortcuts are white at first and then load about 5-10sec after startup


    Hi, today I did a total clean install of win10 because of some other issues. Now my shortcuts are white at first and then load about 5-10sec after startup. What can I do to make them load instantly?
      My ComputerSystem Spec


  2. Posts : 3,740
    Mac OS Sierra
       19 Jul 2016 #2

    Just means that your Icon Cache has to rebuild itself. It all depends on where those shortcuts are located.
    Last edited by bro67; 19 Jul 2016 at 21:22.
      My ComputerSystem Spec

  3.    19 Jul 2016 #3

    Thank you for your reply, I allready rebuild the Icon Cache but nothing has changed.

    Shortcuts from C are not the problem, but shortcuts from other locations have this issue.
      My ComputerSystem Spec


  4. Posts : 3,740
    Mac OS Sierra
       19 Jul 2016 #4

    If from network shares, it could be an issue with the workstation and where you have those files stored, that Windows is not able to relate a local Icon for them. Especially if they are shortcuts to the programs & folders, not just mapped drives.
      My ComputerSystem Spec

  5.    21 Jul 2016 #5

    No, the programs are only on my computer, one SSD contains Windows, another SSD programs and my M.2 contains my Games.
    Before my clean install, there were no problems with the icons to load and i had even more programs in the startup tab.
    Even after a second clean install the icons take some time to load, there is no difference. What else could I do?
    Every start there are different icons which need 5-10sec to load.
      My ComputerSystem Spec


  6. Posts : 3,740
    Mac OS Sierra
       21 Jul 2016 #6

    Did you change any settings besides Prefetch for the SSD's? I am using a Samsung 850 evo on both of our laptops and the tuning program has made a change. Crucial also has one for their SSD's that may work.

    That is odd that you have that going on and it should have been resolved. Reinstalling again may cause further problems. Since Edge and IE are so tightly screwed into File Explorer. Try resetting their settings and flushing their cache with CCleaner.

    Also check Folder Options View tab to make sure that "Always show icons not thumbnails" is not checked. What happens if you try a new local user account?
      My ComputerSystem Spec

  7.    22 Jul 2016 #7

    Come to think of it I have same problem. Seems like icon cache is rebuilding after every restart. Folders with 20 or so items take few seconds to show icons instead of icon places but text is shown immediately. What's surprising is that it's relatively fast system with fast SSD. So it's either the case of icon cache rebuilding all the time or windows have to read icons in every program directly.
      My ComputersSystem Spec


  8. Posts : 3,740
    Mac OS Sierra
       22 Jul 2016 #8

    Auto Refresh has been an issue since Windows 7. There are a couple of different theories why Auto Refresh happens, along with screwing up the Icon cache. Have not found any real fix to it from all of the searches that I have done.
      My ComputerSystem Spec

  9.    22 Jul 2016 #9

    bro67 said: View Post
    Auto Refresh has been an issue since Windows 7. There are a couple of different theories why Auto Refresh happens, along with screwing up the Icon cache. Have not found any real fix to it from all of the searches that I have done.
    Some are always on, like for office programs for example, some take forever and longer to show up.
      My ComputersSystem Spec


  10. Posts : 3,740
    Mac OS Sierra
       22 Jul 2016 #10

    I know. I am running a slim install on mine and my wife's laptops with both of us using a Samsung 850 Evo SSD. I have not seen it yet since I did a fresh install on both.

    I had the problem before earlier this year, before I switched to Linux Mint. Now I am back, because ver 18 of Linux Mint is jacked up from them trying to beat Microsoft with the Anniversary edition.
      My ComputerSystem Spec


 
Page 1 of 2 12 LastLast

Related Threads
Hi all, I been having this problem for a while. When I boot up my PC and I get to the part of account login, loads my user automatically but the file explorer does not, just shows me a black screen. I can still do CTRL+ALT+DEL or CTRL+SHIFT+ESC...
Hello! I've been using Win 10 for some weeks. Until today, it would open three programs for me upon startup and waking, as had happened with Windows 7 before I upgraded to Windows 10. Today my user account settings were changed and now one of...
I am running Windows 10 1511 10836, having upgraded to Windows 10 from Windows 7 back in August 2015. This morning when I turned on my Lenovo B575 laptop, after the first Windows screen with animated circling dots at the bottom, when it refreshed...
I have some strange square every time I start Windows 10, which will be gone when I click on it. Something is run in the background. I see nothing when Windows is just loading. When ESET anti-virus loads, it's still okay. And then somewhere during...
Hello all, I have installed a software which will place 4 shortcuts in Start Menu->Programs-> <Vendor folder>. But i could see only 1 shortcut as metro shortcut. Where as if i open the file location, i could see all the 4 shortcuts in the location....
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 18:46.
Find Us