Windows 10: bizarre character in Standard Digits Solved

  1.    16 Jun 2016 #1

    bizarre character in Standard Digits


    Hi, I have a really odd issue where a vertical bar appears in all paths in explorer, on the system clock and explorer date/time stamps.
    you can see examples below. I've reset my regional settings, and checked the registry for standard digits, sNativeDigits, but all looks ok. in Customize format for digits, I have an odd character before '0' but it is not present in the registry.
    does anyone know how to get rid of these lines, character?
    many thanks for your time
    Pete
    Click image for larger version. 

Name:	reg-standard-digits.PNG 
Views:	41 
Size:	5.2 KB 
ID:	85323Click image for larger version. 

Name:	lines3.PNG 
Views:	41 
Size:	7.4 KB 
ID:	85324Click image for larger version. 

Name:	lines2.PNG 
Views:	41 
Size:	2.4 KB 
ID:	85325Click image for larger version. 

Name:	lines1.PNG 
Views:	41 
Size:	3.1 KB 
ID:	85326Click image for larger version. 

Name:	dates.PNG 
Views:	41 
Size:	7.2 KB 
ID:	85328Click image for larger version. 

Name:	standard-digits.PNG 
Views:	41 
Size:	19.3 KB 
ID:	85329
      My ComputerSystem Spec


  2. Posts : 474
    Windows 10 Pro (Mix of Builds) / Linux Mint
       16 Jun 2016 #2

    When did the issue begin and what was the last change to the system prior to that?

    Try a system restore point before the event.
      My ComputerSystem Spec


  3. Posts : 3,506
    Win_8.1-Pro, Win_10.1607-Pro, Mint_17.3
       16 Jun 2016 #3

    What other options are available in the Std digits dropdown box?

    Click image for larger version. 

Name:	vertBarStdDigits.png 
Views:	37 
Size:	3.9 KB 
ID:	85371

    Did you try the Reset button?
      My ComputerSystem Spec

  4.    16 Jun 2016 #4

    Video card driver.
      My ComputerSystem Spec

  5.    16 Jun 2016 #5

    Hi, yes I have tried Reset, fixes nothing. AMD GPU drivers are up to date.
    I would restore to an earlier date, if I had restore points.. they are set on, but with 0% available. joy. must have happened when I upgraded my ssd a while ago.
    I cannot honestly remember when it started.. its one of those annoyances, "I'll live with it, maybe it will go away, ok, now I need to look into it", type things..
    other options in the Standard Digits drop down all have 10 digits, but English has 11, with the weird character before 0.
    any other options/thoughts?
    cheers
    Pete
      My ComputerSystem Spec


  6. Posts : 3,506
    Win_8.1-Pro, Win_10.1607-Pro, Mint_17.3
       16 Jun 2016 #6

    alchemist2016 said: View Post
    Hi, yes I have tried Reset, fixes nothing. AMD GPU drivers are up to date.
    I would restore to an earlier date, if I had restore points.. they are set on, but with 0% available. joy. must have happened when I upgraded my ssd a while ago.
    I cannot honestly remember when it started.. its one of those annoyances, "I'll live with it, maybe it will go away, ok, now I need to look into it", type things..
    other options in the Standard Digits drop down all have 10 digits, but English has 11, with the weird character before 0.
    any other options/thoughts?
    cheers
    Pete
    1. Do you have any language packs installed?
      If you do, try uninstalling them as a test

    2. What happens if you use Measurement System: US instead of Metric

    3. Not sure if this will help, but it won't hurt

      Launch Command Prompt (Admin)
      Right click the Windows icon Attachment 85406 (aka Start button) on the taskbar

      Enter the following commands:
      Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

      SFC /ScanNow

      If there are any errors on the screen after the commands run,
      Navigate to C:\Windows\Logs
      Right click the CBS folder
      Select Send to > Compressed (zip) folder
      answer yes to place on Desktop
      Attach the zip folder to your next post

      Full tutorials:
      Run "DISM /Cleanup-Image" Tool in Command Prompt
      Run SFC /SCANNOW Command in Windows 10


    Bill
    .
      My ComputerSystem Spec

  7.    16 Jun 2016 #7

    Hi, so I have already ran the sfc /scannow.. it repaired some files.. upon a reboot, nothing changed. however, this is where is get really weird, in a good way. last night, before doing anything, I did a backup using Acronis 2016.. then I ran ccleaner (which I never use, since in my experience it breaks more than it fixes) and surprise, surprise nothing got fixed.. then I started faffing with keyboard and language settings.. anyway, notepad started crashing whenever I typed anything, MS word repaired itself, and my keyboard was stuck on US settings (@ and " where transposed) Grrrr. I was getting grumpy now so I decided to restore to my pre-ccleaner backup. Acrons crashed and could not find the backup.. ok.. sleep on it.. this morning, tried again, failed, repeatedly trying different options until Acronis deleted the C: partition. I had asked it to recover the partition not the disk, but it crashed.. and wiped the partition. diskpart showed me an empty partition. no knowing if the data was recoverable (bloody Acronis) I decided my last hope was to find an Acronis 2016 boot ISO and manually find the backup and restore.. after I exited the other end of that rabbit hole, I started a recovery.. ..which worked! yay! and now for the weird part. I had had this weird issue with the weird lines for weeks, and it was certainly evident before I took the backup, since that was why I took the backup, in case I made things worse.. and now the lines are gone. that icon on the Standard Digits has gone, and all is good.. so I look at my backup and I see that the backup I restored from was April.. not June.. sometimes I am an idiot. but the problem is gone now and I'm happy with that result. I guess I now need to keep an eye on when it comes back, if it comes back, what caused it.. anyway, thanks everyone for taking the time to respond. it warms my heart that there are people out there who take the time to reply and try to help people.. cheers and good night :-)
      My ComputerSystem Spec


  8. Posts : 3,506
    Win_8.1-Pro, Win_10.1607-Pro, Mint_17.3
       16 Jun 2016 #8

    Good news - chalk it up as a win!

    When you get the chance - please mark your thread Solved

    Thanks,

    Bill
    .
      My ComputerSystem Spec

  9.    17 Jun 2016 #9

    Doesn't CCleaner have a rollback mechanism, i.e. doesn't it save the changes as reg file you can restore if required?
    I have to say I gave up on Acronis as it's become a piece of crap, try Macrium (there's a free version available too)
      My ComputerSystem Spec

  10.    17 Jun 2016 #10

    yeah, I saved the registry for recovery, but by the time I thought of that I had already gone too far down the path of no return.. funny, I tried to clone my old ssd to the new ssd using Acronis and had horrible results; used Marcim Reflect and it worked perfectly. I think I may ditch Acronis; it is way too buggy and bloated..
      My ComputerSystem Spec


 

Related Threads
I'm not sure where to post this so I thought I'd start here. As part of my office network of 4 computers I have a 2013 basic Compaq desktop computer that I upgraded to Windows 10. This computer remains on all the time and I sometimes remote into...
Really strange. Unsure what is going on here. I upgraded to 14251 last week. DISM was broken from the get go so I went back to prior version...then 14257 came out this week. Just installed it today. Same thing. On first bootup dism/restorehealth...
A bizarre problem in General Support
I've had this problem for a while now. The buttons on my taskbar don't work. launching programs works fine, but opening the start menu, volume controller, wifi controller, search do nothing. no errors, no complaints, no freezing. Just. Nothing. ...
So about five days ago while modding Battlefield 3 with SweetFX and Reshade (something I've done many times in the past) my computer became unresponsive and I couldn't click on the start button. (Another problem which I've encountered many times...
Up until earlier today, the Start Menu worked fine...but now something bizarre is happening. I could type in a command, such as G:\ or Steam and hit enter, and that would activate the command. How, hitting enter closes the start menu. I can...
Our Sites
Site Links
About Us
Windows 10 Forums is an independent web site and has not been authorized, sponsored, or otherwise approved by Microsoft Corporation. "Windows 10" and related materials are trademarks of Microsoft Corp.

Designer Media Ltd
All times are GMT -5. The time now is 00:40.
Find Us